190 Devreden KDV Hesabının İşleyişi: Ay sonlarında 191 İndirilecek KDV hesabı ile 391 Hesaplanan KDV hesabının karşılaştırılmasında, 191 İndiriecek KDV hesabı daha büyükse aradaki fark 190 Devreden KDV hesabına borç olarak yazılır.
Ay sonlarında yapılacak KDV tahakkuk kaydında ise 191 İndirilecek KDV Hesabında biriken katma değer vergisi tutarları alacak kaydedilerek 391 Hesaplanan KDV Hesabı ile karşılaştırılır ve hesap kapatılır. Hesaplanan KDV tutarından fazla olması durumunda fazla olan tutar 190-Devreden KDV tutarına aktarılır.
192 Diğer KDV : Fiilen indirilmesinin mümkün olacağı tarihe kadar ertelenen katma değer vergisinin, ertelemenin bir yıl içinde olması halinde kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
191 İndirilecek KDV Hesabı ve 391 Hesaplanan KDV Hesabı ters kayıt yapılarak kapatılır. Böylece 191 İndirilecek KDV Hesabı ve 391 Hesaplanan KDV Hesabı kapanmış olur. 191 İndirilecek KDV daha fazla olduğu için Devreden Katma Değer Vergisi ortaya çıkar. Bu tutarda 190 Devreden KDV Hesabında izlenir.
Peşin ödenen vergiler ve fonlar ise dönem sonunda 371 kodlu hesaba devredilmelidir. İndirilecek KDV, Hesaplanan KDV'den büyükse; fark için devletten alacaklı olunur ve 190 Devreden KDV Hesabına borçlu yazılarak kayıt denkleştirilmiş olur.
İlgili 27 soru bulundu
Fazla veya yersiz hesaplanan KDV'nin vergi dairesine ödenmesi, ilgili ay için düzenlenen KDV beyannamesinde fazla ve yersiz KDV'nin de hesaplanan KDV satırında gösterilmesi suretiyle gerçekleşmektedir.
KDV Beyannamesinin “Daha Önce İndirim Konusu Yapılan KDV'nin İlavesi” bölümüne, sadece, 3065 sayılı KDV Kanunu'nun 30. maddesinin (a), (e), (d) bendi uyarınca indirilemeyecek KDV tutarı yazılabilir. Varsa bir önceki dönemden devren gelen KDV bu satıra yazılır.
Bu çerçevede, müşterilerinize düzenlediğiniz satış faturalarına istinaden tarafınıza düzenlenen fiyat farkı faturalarında hesaplanan KDV nin, 1 no.lu KDV beyannamesinin "İndirimler" kulakçığının "İndirimler" tablosundaki 103 no.lu satıra kaydedilerek indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Mükellefler KDV Kanunu Madde 30 (a) ve (c) bentleri kapsamında meydana gelen KDV indirim iptalleri nedeniyle indirilemeyecek KDV'lerini KDV Kanunu madde 58 gereği gider veya maliyet olarak kayıtlarına alabilirler.
391 HESAPLANAN KDV HESABI
391 Hesaplanan KDV Hesabının İşleyişi: Mal ve hizmet satımlarında tahsil edilen katma değer vergisi bu hesaba alacak kaydedilir, mevzuat gereği hesaba yapılan düzeltmeler hesabın borcuna kaydedilir.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
157-Diğer Stoklar( yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır.)
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI. İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin kaydedildiği, izlendiği ve hesaplanan KDV den indirilinceye kadar bekletildiği hesaptır.
192 Diğer KDV Hesabı: Ödenmesi gerektiği halde ödenmeyip, fiilen indirilmesinin mümkün olacağı tarihe kadar ertelenen katma değer vergisinin, ertelemenin bir yıl içinde olması halinde kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
KDV 2 nasıl hesaplanır? KDV2'nin hesaplanmasının KDV 1'den farkı yoktur. Sadece ödeme yükümlülüğü nedeniyle alıcı ve satıcı arasında oranlama yapılması gerekir.
Mal veya hizmet alımları nedeniyle yüklenilen KDV prensip olarak, beyanname üzerinde indirilir. İndirim yapılmasına herhangibir engel yoksa ve buna rağmen mükellef yüklendiği KDV yi indirmeyip gider yazmışsa bu gider, 58 inci madde hükmü uyarınca kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilir.
İndirilecek KDV listesinde Satıcının Vergi Kimlik/TC Kimlik Numarası” sütununa girişi yapılan “3333333333” vergi kimlik Page 37 numaralı muhasebe fişine kayıtlı yazar kasa veya perakende satış fişlerinin toplamı yüklenilen KDV listesinde GİDER açıklaması ile yazılmalıdır.
191 İndirilecek KDV ve 391 Hesaplanan KDV hesaplarının toplamları alınarak, yevmiye defterinde ters kayıt yapılarak kapatılır. Yani 191 indirilecek KDV hesabı borçta olduğu için bu hesabı alacağa, 391 hesaplanan KDV hesabı alacakta olduğu için bu hesabı borca yazarak hesapları kapatırız.
Fiyat farkları, ilgili mal veya hizmetin tabi olduğu oran üzerinden KDV hesabına konu edilir. Şayet farkın ilgili bulunduğu işlem KDV'den müstesna ise, fark da KDV'den müstesna edilir.
Fiyat farkı faturasında ilgili orana yer verilmelidir. Fiyat farkı ödenmesi gereken ürün istisnai olarak KDV'den muafsa fiyat farkı faturasında da KDV'ye yer verilmez. Önemli püf noktalarından bir diğeri ise bu tür faturanın oluşturulması sırasında mal veya hizmete ilişkin asıl faturaya atıfta bulunulmasıdır.
Fiyat farkları, ilgili ürün veya hizmeti barındıran oran üzerinden KDV hesabına konu edilir.
Yukarıda da belirtildiği üzere, tasfiye dönemi sonunda oluşan devreden KDV mükellefçe indirime konu edilemeyecek niteliktedir. Dolayısıyla 58 inci maddenin mefhumu muhalifinden hareketle gider yazılması mümkündür.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
KDV dahil hesaplama formülü, mal veya hizmetin fiyatı x (1 + KDV oranı) şeklindedir. Bu formülü bir örnek üzerinde uygulayalım. Örneğin, 100 TL tutarındaki ürününüz var ve KDV oranını da %20 olarak belirlediniz. Bu durumda, 100 x (1 + 20/100) hesaplamasıyla KDV dahil toplam tutarın 120 TL olduğu sonucuna varırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri