Çekirdekleri de kurutulup tüketilebiliyor. Kurutulan bu çekirdeklerden çay elde ediliyor. Bu da sindirim sistemizini destekliyor ve cildinizi güzelleştiriyor.
Malta eriği de denilen yenidünya meyvesi, diğer turuncu meyve ve sebzelerde olduğu gibi A vitamini yönünden zengindir. Bu meyvenin kendisi kadar çekirdeklerinin de faydalı olduğunu belirten Diyetisyen Şeyma Yılmaz, malta eriğinin 7 müthiş yararını sıraladı.
Çekirdeği idrar söktürür, mesane ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Düşük kaloriye sahip olması ve tok tutucu özelliği ile kilo vermeyi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Antioksidan içeriği ile cildi tazeler ve hücrelerin onarılmasını sağlar.
Zehirlenmenin başlangıç evresinde; yüzde kızarma, terleme, çarpıntı, hızlı nefes alma, ağızda aşırı salgı (sekresyon), baş ağrısı ve dönmesi ile kusma gibi belirtiler ortaya çıkar.
yeni dünya hakkında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, kabuğunun soyularak yenmesi zorunluluğudur, evet yeni dünya kabuğuyla da yenir, ancak kabuklu yenen yeni dünya, iç kabuğu soyulmadan yenen taze ceviz ya da taze badem gibidir, lezzetini tam anlamıyla alamazsınız.
İlgili 22 soru bulundu
Muşmula, yenidünya isimleriyle de tanınan Malta eriği dışı hafif sert, içi de yumuşak bir meyve. Dünyada da ''Maltese Plum'' ya da ''loquat'' adıyla biliniyor. Mayhoş bir tadı olması sebebiyle de pek seviliyor.
Görme sağlığına faydası olan yeni dünya meyvesi bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Solunum sistemini rahatlatan bu meyve dolaşımı arttırırken kan basıncını da düşürüyor. Potasyum açısından zengin olan yeni dünya meyvesi beynin kılcal damarlarına artan kan akışı nedeni ile beyin güçlendirici olarak bilinmektedir.
5. Kiraz Çekirdeği: 1-2 Adet (Eğer ısırırsanız) Kiraz çekirdeğinin ölümcül olabileceğini düşünür müydünüz? Kiraz çekirdeğini ısırdığınız an içinden siyanür salgılamaya başlayacaktır.
Eğer çekirdek tamamen soğursa, gezegenimiz de soğuyacak ve ölecektir. Enerji santralleri yerkabuğundan radyan ısıyı çekerler ve bu ısıyı suyu ısıtmakta kullanırlar, türbinlerin çevrilip elektrik üretilebilmesi için gereken buhar böyle oluşur. Yeryüzündeki ortalama sıcaklık 15°C civarındadır.
Günde 5-6 tane zeytin çekirdeği yutmak, vücuttaki kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltarak vücudunuzun dirençli hale gelmesini sağlıyor. Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor.
İhtiyaçtan fazla çekirdek tüketimi, vücutta aşırı sodyum birikimi ve obezite gibi yan etkiler göstermektedir. Alerjen besin grupları içerisinde yer alan çekirdek, hassas bünyeli kişilerde göz yaşarması, ciltte kaşıntı, egzama ve hapşırık gibi alerjik problemlere neden olmaktadır.
Aynı zamanda ihtiyaçtan fazla miktarda çekirdek tüketimi, obezite ve vücutta aşırı sodyum birikimi gibi yan etkiler ortaya çıkarabilir. Alerjen besin grupları içinde yer alan çekirdek ise, hassas bünyeye sahip olan kişilerde göz yaşarması, egzama, ciltte kaşıntı ve hapşırık gibi alerjik pek çok probleme neden olabilir.
Yeni dünya kilo aldırır mı? Lifli ve sulu bir meyve olduğundan vücudun hararetini alır, kan şekerini düzenler. Lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler. Kilo vermeye yardımcı olur.
Çekirdeğinde idrar artırıcı özellik bulunduğu için böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Böbreklerde oluşan kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. B, C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler yönünden zengindir. Göz ve cilt sağlığı için çok faydası olan bir meyvedir.
Malta eriği (Eriobotrya japonica), diğer adıyla yenidünya (bazı bölgelerimizde sarıkız olarak da bilinir), doğal yaşam alanı güney Çin olan, gülgiller familyasından bir ağaç ve bu ağacın meyvesi.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Ancak Dünya'nın merkezine doğru gidildikçe sıcaklık artmaya başlar. İç çekirdeğin sıcaklığının 6000°C civarında olduğu düşünülüyor.
Araştırmacılar, çekirdeğin ısısının Güneş'in ısısından yaklaşık 500 derece düşük ve ortalama 6000 santigrat olduğunu söylüyor.
Öyleyse neden Dünya'nın çekirdeği hepimizi kızartmıyor? Başlangıç olarak, çekirdek çoğunlukla katı bir kaya mantosu ile çevrilidir. Üzerinde yaşadığımız kabuk, bu manto üzerinde yüzer ve bize boş uzaydan daha fazla koruma sağlar. Ancak hepimizin erimemesinin en önemli nedeni ısı ve sıcaklık arasındaki farktır.
Zeytin çekirdeğini yutmanın zararları incelendiğinde bazı uzmanlar kesinlikle yutulmamasını öneriyor. Zeytin çekirdeğinin mide tarafından parçalanmasının çok zor ve uzun olduğu ifade ediliyor.
- Sindirim sisteminin hızlandırılması da zeytin çekirdeğinin faydaları arasındadır. Özellikle sindirim sisteminde bulunan ağız, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler. - Uzmanlar zeytin çekirdeğini yutan kişilerde basur gibi makat hastalıklarının riskinin azaldığını vurguluyor.
Kayısının çekirdeğinde bulunan siyanid benzeri maddeler, ciddi zehirlenmelere ve hatta ölümlere dahi neden olabilir.
Bebeklere yenidünya kaçıncı ayda verilir sorusuna gelirsek, bebeğinize 6. aydan itibaren yenidünya meyvesini püre olarak verebilirsiniz. Bebeğinize yoğurt yedirirken içine karıştıracağınız bir miktar yenidünya meyvesi ile bebeğinizin öğünlük vitamin ihtiyacını lezzetli bir şekilde karşılayabilirsiniz.
İngiliz yazar Aldous Huxley'nin 1932 yılında yayımlanan Cesur Yeni Dünya adlı eseri, distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri