Bunun için yağlı kağıda dizilmiş meyvelerinizi 70 derecede ısıtılmış bir fırında gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde 8-10 saate kuruma gerçekleşir.
Arzunuza uygun incelikte doğrayın. dilimleri bal, tarçın gibi malzemelerle de tatlandırabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 100 derece fırında 1-2 saat kadar kontrollü bir biçimde kurutun. Ardından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Eviniz fazla güneş alıyorsa yaz mevsiminde fırınsız da meyve kurutabilirsiniz.
Bu meyve yıkandıktan sonra etli kısmı yenilebilir. Meyvenin içindeki çekirdekler kaynatılıp suyu tüketildiği takdirde mide asidini düzenleyerek sindirimi rahatlatır. Küçük armuda benzeyen bu meyve salata, reçel, şeker şurubu ve marmelat yapımında da rahat bir şekilde kullanılır.
Çekirdeğinde idrar artırıcı özellik bulunduğu için böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Böbreklerde oluşan kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. B, C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler yönünden zengindir. Göz ve cilt sağlığı için çok faydası olan bir meyvedir.
İlgili 16 soru bulundu
Meyve olgunluk dönemi çeşitlere göre farklılık göstermekte ve genellikle Mart-Haziran ayları arasında bulunmaktadır. Yenidünya yetiştiriciliği için en uygun iklim, hava sıcaklığının donma noktasının altına fazla düşmediği, subtropik iklimlerdir.
Muşmula, yenidünya isimleriyle de tanınan Malta eriği dışı hafif sert, içi de yumuşak bir meyve. Dünyada da ''Maltese Plum'' ya da ''loquat'' adıyla biliniyor.
Fazla sularını süzdürdükten sonra saplarından sağlam bir iple, güneş gören bir yere asın ve altlarına mutlaka bir kağıt, gazete ya da muşamba serin. Düşen parçalar mutlaka olacaktır. En pratik ve doğal şekilde salkım halde yaklaşık 1 haftada bu şekilde kurutabilirsiniz.
Bunun için 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı limon suyu koyup bir karışım hazırla. Elmaları kurutmaya başlamadan önce bir sprey yardımıyla bu karışımı üzerine sık. Limonlu su, kararmalarını önleyecek ve daha hızlı kurumalarına yardımcı olacak. Yaklaşık 50 derecede 8 saat süreyle kurumaya bırakman yeterli.
Kurutulacak ürünün içindeki dal, yaprak vb. yabancı maddeler ayıklandıktan sonra, kurumada tekdüzeliği sağlamak amacıyla, erikler büyüklüklerine göre sınıflandırılır. Daha sonra üzerlerindeki mum tabakasını uzaklaştırabilmek için %1 lik NaOH çözeltisine 10-15 saniye süreyle bandırılır ve temiz suyla yıkanırlar.
Türkiye'de ilk yenidünya hasadı olması nedeniyle, toplanan ürünler temsili olarak 200 TL'den alıcı buldu. Nisan ayı sonuna doğru örtü altındaki hasadın biteceği, ardından açık bahçelerdeki ürünlere geçileceği kaydedildi.
Malta eriği iyice yıkanarak tüketilmesi tavsiye edilir. Doğu Asya'da 800'den fazla çeşidi olan malta eriği, şekil olarak küçük armuta benzer. Meyvenin içindeki çekirdekler kaynatılıp suyu tüketildiğinde mide asidini düzenler. Sindirimi rahatlatır.
Yeni dünyanın ya da diğer adıyla Malta eriğinin ana vatanı Asya'nın güneyi, Kuzey Hindistan, Çin ve Japonya olarak biliniyor. Japonya'dan da Akdeniz'e gelmiş. Oradan da Akdeniz'e kıyısı olan her yerde yetiştirilmeye başlanmış.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir.
Bunun için yağlı kağıda dizilmiş meyvelerinizi 70 derecede ısıtılmış bir fırında gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde 8-10 saate kuruma gerçekleşir.
Meyve kurutmak için gereken derece 57. Ancak bu haliyle bu dereceye çıkabilmesi için fırının 70 dereceye, alt-üst ve fanlı ayarlanması gerekiyor. Bir de tel raflara üç-dört milim kestiğiniz portakallarınızı dizin. Yaklaşık 24 saatte kurutabileceksiniz.
Bu yöntemde kurutulacak madde önce dondurulur. Sonra meydana gelen buz, vakumla buhar halinde emilir ve su buharı buz kondansatörlerinde dondurularak uzaklaştırılır. Bu yöntemle kurutulan ürün duyusal özellikleri ve besin değeri yönünden üstündür.
Yaygın olarak bilinen kuru meyveler hurma, kayısı ve üzümdür, ancak günümüzde incir, çilek , ananas, kiraz, yaban mersini, elma, şeftali, muz, mandalina, portakal, erik, armut kiwi, kavun ve mango dahil olmak üzere çoğu meyve kurutularak tüketilebilir.
Dondurarak kurutma işlemi benzersizdir, çünkü meyve süblimasyona uğrar, burada donmuş su doğrudan buzdan su buharına buharlaştırılır ve meyvedeki nemin %99'u meyveye başka bir işlem yapmadan uzaklaştırılır. Meyve, sıcaklığın donma noktasının altında olduğu bir vakum odasının içine yerleştirilir.
Meyveleri aralarında boşluk olacak şekilde mikrodalganın içerisine yerleştirin. Mikrodalgayı buz çözme ayarına alıp, 30 dakikaya ayarlayın.
dökülmesinden hasada kadar geçen dönemde meyve enfeksiyonları olur. benzer lekelerde her zaman konidiospor bulunur. Enfekteli sürgünler normal gelişemezler, yaprak dökümü erken olur ve zamanla ağaç yapraksız kalır. şiddetli ve erken enfeksiyonlarda meyveler çatlar, ağaçta asılı kalır ve zamanla kararak mumyalaşır.
Bu meyve bahar ve yaz aylarında yetişiyor ve tazeliğini uzun zaman koruyamadığından hemen tüketilmesi gerekiyor.
Türkiye'de yenidünya meyvesinin en çok Akdeniz bölgesinde yetiştirildiğini ifade eden Rüzgar, az miktarda da Ege ve Doğu Karadeniz'de üretimin gerçekleştiğini belirtti. Türkiye'de 2013 yılında yaklaşık 13 bin ton yenidünya üretiminin yapıldığını kaydeden Rüzgar, "Akdeniz bölgesindeki üretim yaklaşık 12 bin ton.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri