Stajyer ehliyete sahip aday sürücüler tek başına araç kullanabilirler. Dolayısıyla stajyer ehliyet sahiplerinin araç kullanırken yanlarında tecrübeli sürücünün bulunmasına gerek yoktur.
Stajyer ehliyet, 2 yıl boyunca aday sürücü konumundaki kişilere trafikte motorlu taşıt kullanabilme hakkı sağlıyor. Stajyer ehliyet ne zaman biter sorusunun da cevabı niteliğindeki bu süre, sürücü adayının belgeyi nüfus müdürlüklerinden teslim alması ile başlıyor.
Stajyer Ehliyet Tek Başına Uzun Yola Çıkabilir Mi? Stajyer ehliyet sahibi sürücülerin tek başlarına uzun yolculuk yapma hakkı yoktur. Ancak yetişkin bir sürücü veya bir eğitmenin gözetimi altında uzun yolculuklara çıkabilirler.
EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAŞLARINA ARAÇ KULLANABİLİR. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan başka bir farkı yoktur.
01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Evet çıkabilir, daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir. Ama ehliyetini aldıktan sonra uzun yola çıkmak için en az 3-4 bin km yol tecrüben olması gerekiyor.
Stajyer ehliyet, sürücü olmak isteyen kişilerin sürücü kurslarında eğitim alıp bu süreci başarılı bir şekilde bitirdiklerinde aldıkları ehliyet türüne verilen isimdir. Bu ehliyeti alan kişiler stajyer sürücü olarak isimlendirilirler.
Stajyer ehliyete sahip aday sürücüler tek başına araç kullanabilirler. Dolayısıyla stajyer ehliyet sahiplerinin araç kullanırken yanlarında tecrübeli sürücünün bulunmasına gerek yoktur.
Ehliyet kursuna giderek yazılı sınavı ve direksiyon sınavını başarıyla tamamlayıp nüfus müdürlüklerinden ehliyet alan kişiler, stajyer sürücü olmaya hak kazanır.
Her ne kadar ehliyetini aldıysan, sürücü kursunda temel eğitimleri tamamladıysan bile emin ol bir çok eksiğin var. Kaldı ki uzun yol şehir içinde araç kullanmaktan çok daha farklı ve farklı dinamikler barındırıyor. Ehliyetini aldıktan sonra uzun yola çıkmak için en az 3-4 bin km yol tecrüben olması gerekiyor.
Uzun yol tehlikelidir. Yol tek yönlüdür karşıdan kamyon gelir sanki üstüne üstüne gelirmiş gibi olur, tecrüben olması lazım. Hele hele gece sakın çıkma, Allah korusun kaza yaparsın Yanında bir kişi ile önce bi tecrübe edin.
Geçici ehliyet belgesi ile trafiğe çıkılabilir. Bu belge ile araç kullanmanızda herhangi bir yasal sakınca yoktur. Geçici olmasının sebebi de sürücü belgenizin hazırlanma sürecinde araç kullanabilmeniz içindir.
Ehliyeti yanına almama cezası 427 TL olarak uygulanmaktadır.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
C1 sınıfı ehliyet; ağırlığı 3500 kilogram ile 7500 kilogram arasında olan ve yük taşımacılığı amacı ile kullanılan kamyonet ve çekicilerin kullanılması için gerekli olan ehliyet türüne verilen isimdir. Bu ehliyete sahip kişiler, verilen ağırlıkların altında yahut üzerinde kalan kamyonet yahut çekicileri kullanamazlar.
2- Aday sürücüler ölümlü trafik kazalarına karışıp; trafik kazasında asli kusurlu olarak bulunursa; aday sürücünün yani stajyer sürücülerin ehliyetleri daimi olarak iptal olur.
Stajyer ehliyeti olan sürücülerin yanında refakatçi olması gerektiği, aday sürücülerin tek başına trafiğe çıkamayacağı, şehir dışına çıkamayacağı gibi bir çok haber yapıldı ancak bunların hiçbirinin doğruluğu yoktur.
İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir. Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir.
Stajyer ehliyet ile araba kiralanabilir mi? Üzülerek cevaplıyoruz ki maalesef stajyer ehliyet sahibi kişi araç kiralayamaz. Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz.
Stajyer ehliyeti süresi 2 yıldır. Stajyer ehliyeti olan kişilerin 2 yıl boyunca bu ehliyeti kullanması beklenir. Kişiler 2 sene boyunca herhangi bir nedenden dolayı puanı yükselişe geçerse, ehliyet elinden alınır. Tekrar ehliyet almak isteyen kişilerin psikolojik testlerden geçmesi gerekir.
Ehliyet'in normal mi stajyer ehliyet mi olduğunu anlamak için ehliyetin veriliş tarihini bilmeniz yeterlidir. Veriliş tarihinden itibaren 2 yıl geçmiş ise normal ehliyet olarak değerlendirilmektedir. Veriliş tarihi ehliyetin üzerinden bakabilir dilerseniz e-devlet üzerinden de görüntüleyebilirsiniz.
Ehliyet için biyometrik fotoğraf ölçüsü beyaz bir arka planda 50 mm X 60 mm boyutlarında olmalıdır. Arka planda desen kesinlikle olmamalıdır. Fotoğrafın gerçeği yansıtması amacıyla son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Işık ve gölgelendirme biyometrik fotoğraflarda çok önemlidir.
“Stajyer sürücü” kavramı ise stajyer ehliyete sahip yeni sürücüler için kullanılır. Sınavları ve kursları başarılı bir şekilde tamamlayan sürücü adaylarının stajyer ehliyetine sahip olduktan sonra 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmamaları gerekir. Çünkü stajyer ehliyet süresi 2 yıldır.
8- Yeni ehliyet alındıktan sonra kimlik ile birleştirme işlemi için ilk baştaki sıralama izlenerek başvurulabilir. Çoğu durumda yeni ehliyet alma başvurusu sırasında birleştirme işlemi için de başvuru yapılabiliyor. Bazı durumlarda ise birleştirme işlemi için ek bir randevu almanız istenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri