Gebelik dönemi içinde yaşanan bu süreç normal bir adet döngüsü değildir. Hamilelik sürecinde bazı aylarda ya da tüm gebelik boyunca birkaç kez adet kanaması yaşanabilir. Farklı olarak gebelik döneminde düşük riski gibi durumlara bağlı yaşanan kanamalar adet kanaması ile karıştırılmamalıdır.
Genellikle kadınların önemli bir bölümü gebelik döneminde adet kanaması yaşamazlar. Ancak önemli bir bölümü dış gebelik, düşük, doğum kontrol yöntemi sonrası gebelik gibi nedenlere bağlı olarak çeşitli kanamalar yaşayabilirler. Bunun yanında yerleşme kanaması şeklinde ilk 3 ay içinde yaşanan çeşitli kanamalar vardır.
Kısacası, kadın yumurtlaması gerçekleşip hamile olduğu zaman bile, adet görmeye devam edebilir. Bu konu, hamileyken adet görmenin nadir gerçekleşen bir durumdur. Aslında hamilelik gerçekleştiği zaman, adet görmek denildiğinde her ay düzenli bir şekilde adet görmesini beklemeyiniz. Bu bir nevi kanama olarak kabul görür.
Halk arasında üstüne adet görmek denilen durum aslında gerçek bir adet kanaması değildir. Gebeliğin başında gebelik ürününün rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan bir kanamadır buna aynı zamanda implantasyon kanaması (Tutunma kanaması) da denilir. Her gebelikte bu kanama oluşmaz.
Regl dönemi 28 günde bir olurken yerleşme kanaması regl döneminde birkaç gün önce olur. Regl kanaması yoğun, pıhtılı ve parlak yapıya sahipken üstüne görmede yoğunluk düşük, miktar az, renk çok açık ya da çok koyudur. Regl döneminde kasıklarda kramp oluşurken üstüne görmede hafif ve belirsiz kanamalar olur.
İlgili 29 soru bulundu
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Tipik olarak, yerleşme kanaması 1 ila 3 gün arasında sürer. Ancak, bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Bu süre genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa olabilir. Yerleşme kanamasının süresi kişisel deneyimlere ve vücutların farklılıklarına bağlı olarak değişebilir.
Hamileyken teorik olarak adet görmek mümkün değildir. Çünkü hamilelikte adet döngüsü durur. Fakat hamileyken kanama olabilir, bu adet değildir. Hamileliğin erken döneminde olan kanama çoğu zaman düşük tehlikesi anlamına gelir.
Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder. Yerleşme kanamasında gelen kan miktarı oldukça az iken, adet kanamasının ilk günlerinde kanama çok miktarda ve süreklidir.
Yaygın olarak sorulan, erken adet olma hamilelik belirtisi olabilir mi veya hamilelik belirtilerinde erken adet olur mu soruları, hayır olarak yanıtlanır.
İlk üç aylık dönemde (1 ila 12. haftalar arasında) kanama meydana gelebilir ve hamilelik sırasında kanama yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bebekler doğurur.
Adet kanamasındaki kan akışını kişi fark edebilir ama yerleşme kanaması bu kadar belirgin değildir. Adet kanamaları yoğundur ve bu kanamalar bazı kadınlarda pıhtılaşma veya jel şeklinde görülür. Yerleşme kanaması böyle yoğun bir kanama olmadığı için pıhtılaşma görülmez.
Yerleşme kanaması, adet kanamasından farklı olarak çok daha kısa sürede bitebilir. Adet kanaması 4 ile 7 gün arasında sürerken yerleşme kanaması ise 3 saat ile 3 gün arasında gerçekleşmektedir.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Hamile Değilken Adet Gecikmesi Neden Olur? Kişinin hamile olmadığı durumlarda adet gecikmesi nedenleri arasında genellikle hormonal değişimler, doğum kontrol, tiroid, emzirme, stres, polikistik over sendromu, yumurtalık kist ve miyomları gösterilir.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Diğer gebelik semptomları şöyle sıralanabilir: Mide bulantısı ve kusma.
Eğer kadının yumurtalama döneminde cinsel ilişki olursa, kadının yumurta kalitesinde ve erkeğin de sperm hücrelerinde herhangi bir sorun yoksa, ortalama 1 buçuk gün sonra döllenme süreci başlar. Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine neden olur.
Adet kanaması beklenen döneme oldukça yakın bir zamanda başlayan bu kanama adet kanamasına benzer ancak tamamen farklıdır. Adet kanaması bir iki gün içerisinde şiddeti ve yoğunluğu artan kırmızı renkli akıntıya sebep olurken, yerleşme kanaması lekelenme tarzı açık renkte bir kanama olarak kendini gösterir.
Üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanaması her gebelikte görülmez. Çok sık rastlanan bir durum değildir. Ancak hamile kadınların %20 ila %25'inde meydana gelir. Yine de bu tip kanamalardan kadın doğum uzmanının haberdar olması gerekir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez. Kişinin adet görmediği, ancak lekelenme fark ettiği durumlarda ortaya çıkan hafif şiddetli kanama, pek çok farklı durumdan oluşabilir.
İlk aylarda kanamalar genellikle bebeğin rahmin içine yerleşirken neden olduğu kanamalardır. Bebek kendine rahim duvarında bir yer açarak oraya yerleşir. İşte bu yerleşme sırasında hafif miktarda yani birkaç damla kan gelebilir. Bu birçok hamilenin yaşadığı bir durumdur ve önemli bir kanama değildir.
Adete göre daha hafif ve kısa süren kanama, Hafif kramplar ya da hiç kramp olmaması, Adettten farklı olarak pıhtı ya da parça içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri