108 inci maddenin (E) bendinde: " E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Yıllık izinde esas alınan süreler itibariyle 5 hizmet yılını dolduran personel, istediği takdirde 657 sayılı Kanun'un 108/E maddesi uyarınca memuriyeti boyunca en fazla iki defada kullanılmak üzere toplam bir yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilir.
657 sayılı Kanun'un 108/E Maddesi Uyarınca Ücretsiz İzin (5 Yılını Dolduran Personel) 5 kıdem yılını dolduran kamu görevlileri 657 sayılı Kanun'un 108/E maddesi uyarınca en fazla 2 defada kullanılmak üzere toplam 1 yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilirler.
Sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan edilen bölgelere veya kalkınmada öncelikli yörelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde aylıksız izin kullanamazlar.
Sağlık izni ile beraber yıllık izinlerine de kullanabilirler. Yukarıdaki bilgiler ışığında ister kadrolu memur ister sözleşmeli memur olsun yıllık izin kullanabilmesi için en az bir (1) yıl görev yapması gerekmektedir. Birinci yılı dolmadan memurun yıllık izin hakkı yoktur.
İlgili 33 soru bulundu
Memurların izin hakları, ücretli ve ücretsiz şekilde mevcuttur. 657 sayılı kanunun 102. maddesine göre, Devlet memurlarının yıllık izin süresi; Hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, Hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Aday memur olarak göreve başlayanlar bir yıl görev yaptıktan sonra yıllık izne hak kazanmaktadır. Ancak Yıllık izne hak kazanmayan aday memurlara amirlerinin uygun görmesi halinde mazeretleri nedeniyle en çok 10 güne kadar mazeret izni verilebilir.
Bu durumda memura 24 aya kadar ücretsiz izin verilir. Ancak bunun için memurun öncelikle 8 haftalık iznini ve isterse yarım çalışma iznini kullanması gerekir. 8 haftalık izinden ya da kullanılmışsa yarım çalışma döneminden sonra 24 aya kadar aylık izin kullanılabilir.
a) Beklenen doğum tarihinden önceki sekiz haftalık süre (çoğul gebeliklerde on haftalık süre) içinde Devlet memurluğuna ataması yapılan kişiye, göreve başlaması kaydıyla doğum öncesi analık izni süresinin kalan kısmı ile doğum sonrası analık izni kullandırılacaktır.
İşveren sahibi işçiyi ücretsiz izne ayırabilmekte iken işçi de ayrılabilmektedir. İşveren, yıllık ücretli iznini kullanmakta olan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin olan ücreti işçinin işe başlamasından önce peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Ücretsiz izin ise 3 aydan fazla olmamak koşulu ile verilmektedir.
İşçinin ücretsiz izne çıkarılabilmesi için belirli bir süre o işyerinde çalışma şartı da bulunmamaktadır. İşe yeni başlamış yahut kıdemi az olan bir işçi de gerekli şartların varlığı halinde ücretsiz izin kullanabilir.
AYLIKSIZ İZİNDE ÖZEL ŞİRKETTE ÇALIŞAMAZ
Aylıksız izne ayrılanların bu süre boyunca devlet memuru sıfatının gerektirdiği yükümlülükleri devam ediyor. Dolayısıyla aylıksız izin süresinde memurun başka bir işte çalışması halinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulanıyor.
Memurların bu haktan faydalanabilmesi için çalıştıkları işte en az beş senelik çalışma süresini doldurmuş olmaları gerekir. Ayrıca bu izin talebini yazılı olarak bildirmeleri en önemli koşulların başında gelir. Memurların toplam izin süresi 1 seneye kadardır. Bu süreyi en çok 2 parçada kullanma hakları vardır.
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 9. maddesine göre, yeni atanan ve göreve başlamadan önce doğum yapan sözleşmeli öğretmene ücretsiz izin verilmesi mümkündür.
Maaş ile birlikte sigorta prim ödemeleri de askıya alınır. Bu aylıksız izin olarak geçen sürenin hizmete tabi tutulabilmesi için bireylerin bu taleplerini borçlanma adı altında sosyal güvenlik kurumuna yazılı olarak iletmesi gerekir.
İşveren Onayı: İşçinin ücretsiz izin alması için ilk şart, işverenin onayıdır. İşveren, işçinin ücretsiz izin isteğini değerlendirerek kabul edebilir veya reddedebilir. İş Süresi: Ücretsiz izin hakkı, işçinin belirli bir süre boyunca iş yerinde çalışmış olması şartıyla geçerlidir.
Doğum sonrası ücretsiz izin süresi kamu personelleri için 24 aydır. 24 aylık ücretsiz izin kadın memura verildiği gibi erkek memura da verilebilir. Doğum sonrası izin hesaplamaları yapılacaksa sürenin başlangıcı olarak doğum raporunun bitimi alınır.
Yukarıda saydığım askerlik, doğum, evlat edinme ve yurt dışı görevleri nedeniyle ücretsiz izin hakkından bahsediyorsak; sözleşmeli personelin bu şekilde bir ücretsiz izin hakkı olmadığını söylemek gerekir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 108. Maddesinin “B” bendi gereğince; doğum yapan kişi, analık izninin bitiş tarihini takip eden yirmidört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla doğum nedeniyle ücretsiz izin talebinde bulunabilir.
Aylıksız izinde olan memur sigortalı olarak çalışırsa bu süreler bu memurun emeklilik hizmet sürelerinden sayılmaz. Sadece sigortalı olarak çalıştığı sürelerdeki işin karşılığını almış olur. Şayet sigortalı olarak çalışırken işyeri bunu SGK kaydına alırsa da geçerli sayılmaz.
Ayrıca, mezkur Kanunun "Aylıksız izin" başlıklı 108 inci maddesinin (F) fıkrasında "Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur.
Detaylar/Değerlendirmeler: Memurların istifası 657 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde yapılmaktadır. Aylıksız izin kullanan memur için Kurumlar tarafından aylıksız izin süresi içerisinde de genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir.
Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenmiş olup, İş Kanunu'nun 53. Maddesi hükmün göre de: “İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.”
Bir yılını doldurana kadar aday memurun yıllık izin hakkı olmaz. Ancak aday memurun, önceden hizmeti varsa ve bu hizmetin süresi 1 yılı aşıyorsa, aday memurun da yıllık izin hakkı vardır.
Memurların bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya uzun tedavi süreci durumunda aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar aylıklı izin verilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri