Karpuz bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. Karpuzun 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir. Karpuz da alerjiye neden olabilecek bir meyvedir.
1,5 yaşından sonra daha rahat verilebilir. verilebilir. Karpuz : 5. Ayda suyu, daha sonra da püre şeklinde verilebilir.
Karpuz cekirdegini iyice ayıkladıktan sonra bebeğinize verin. Karpuzun kabuğa yakın ve beyaz renkli olan kısmının da hayli besleyici olduğunu unutmayın. Bebeğinizle karpuzu 8. aydan itibaren tanıştırabilirsiniz. Bazı bebeklerde kaşıntı yapabiliyor.
Kaşık mamasına ve ek gıda takviyelerine başlangıç yapılan 6. aydan itibaren meyve tüketimine başlanabilir. Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur.
Tek bir gıda verin, 1-2 tatlı kaşığı olsun, Üç gün üst üste aynı gıdayı kullanın, Doktorunuzun önerisine göre daha çok mevsimine uygun sebze (patates, tatlı patates, havuç, kabak, balkabağı ),meyve (avakado, elma, armut, kaysı şeftali, erik, muz) ve yoğurt şeklinde tattırma yapın.
İlgili 18 soru bulundu
Karpuz bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. Karpuzun 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir. Karpuz da alerjiye neden olabilecek bir meyvedir.
Ek gıdaya geçişte verilmemesi gereken besinler
Çilek, kiraz, ahududu, portakal, kivi gibi meyveler ve yumurta beyazı alerji riski nedeniyle küçük bebeklere verilmemelidir.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
Ek gıdaya alıştırma dönemi şöyle olmalı sabah kalktıklarında anne sütünü ya da devam sütünü almalı bebeklerimiz. Saat 10:30-11:00 civarında bir öğün meyve püresi, 13:30-14:00 civarında bir öğün sebze püresi, 16:00-17:00 civarında ise yoğurt öneriyoruz.
6-8 aylık bebekte 2 öğün, 9-12 aylık bebekte 3 öğün tamamlayıcı beslenme yeterlidir. 12 ay üzerinde 1-2 ara öğün eklenebilir.
En sık rastlanan belirtiler; kusma, öksürük, dudak, dil veya boğazda kaşıntı, karıncalanma, kurdeşen, mide ağrısı ya da kramp şeklinde sıralanabilir. Karpuz alerjisine sahip birçok bireyde alerjik reaksiyonlar, karpuz vücuda alındıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkmaktadır.
Karpuz, kalsiyum ve magnezyum mineralleri bakımından yüksek bir meyvedir. İçerisindeki kalsiyum ve magnezyum bebeğinizin kemik gelişimi için çok faydalı bir seçenektir. Bebeğinizin sağlıklı kemik gelişimi için gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Karpuz, alerjik bir besin kaynağı olmasının yanında asit düzeyi de fazla olan meyvelerden biridir. Bu nedenle bebeğin gaz sorunu yaşamaması adına aşırı karpuz tüketiminden kaçınmak gerekir. Bebeğin mide ve bağırsakları az geliştiği için kolay gaz sorunu yaşayabilirler.
Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Bebekler 5 aylıkken de anne sütüyle beslenmelidir. 5. ayın sonlarına doğru muz, elma gibi meyve püreleri ile ek gıda denemelerine başlanabilir.
6. aydan itibaren bebeğinizi şeftali ile tanıştırabilirsiniz. Şeftali satın alırken koyu turuncu ve kırmızı olanları tercih edin.
6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır. Bebeğin hoşlanmadığı gıdalar 2-3 hafta sonra tekrar denenmelidir.
Günde 1-2 öğün verilebilir. Sabah, öğle ya da akşam farketmeksizin herhangi bir öğünde kullanılabilir.
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
6 aylık bebekler ortalama 5 saatte bir anne sütü emer.
Armut Muz Püresi (6+ Ay) Tarifi Nasıl Yapılır? Armutun kabuğunu soyup tercihen cam rendede yada rendenin ince kısmı ile rendeleyelim.İçine yarım muzu ezelim. Afiyetle minik bebeğimize yedirelim.
Bebeklere pekmez altıncı aylarını doldurduktan sonra verilebiliyor. Altıncı aydan önce, bebeklere anne sütü haricinde hiçbir ek besin verilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü bu durum, bebeklerin anne sütünden uzaklaşmasına ve anne sütünden almaları gereken vitamin ve mineralleri alamamalarına neden olabiliyor.
Havuç Püresi (6+ Ay)
Sarımsak minicik kesilerek su ile sotelenir. Ardından minicik rendede rendelenmiş havuç ilave edilir, havuçların üzeri kapanana kadar su ile pişirilir. Havuçlar pişince zeytinyağı ilave edilir. Bebeğin ihtiyacına göre blendırlanır, püre haline getirilir.
Muz fazla tüketilirse kabızlığa neden olabilir. Dikkatli bir şekilde bebeğinize yedirin. Muz bebeklere 6 aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon (75 gr) muz 1 küçük boy kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri