Temizlik uzmanları, yepyeni nevresim takımlarını kullanmadan önce ambalajından çıkar çıkmaz yıkamanın 'kesinlikle gerekli' olduğu konusunda uyardı.
Yıkama sıklığı elbette ki evden eve değişebilir. Uzmanlar uyku ve cilt sağlığı için nevresimlerin iki haftada bir mutlaka yıkanmasını öneriyor. Ancak yaz aylarında terleme de arttığı için haftada bir yıkayabilirsiniz. Eğer yatmadan önce duş almıyorsanız dışarıdaki mikropları eve taşıdığınızı unutmayın.
Nevresim takımları çok kolay kuruyan ürünlerdir. Hafif bir sıkma programı hem buruşmaları engeller hem de yumuşak kalmalarını sağlar. Beyaz renkli çarşafları renklilerde olduğu gibi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Sıkma programını en fazla 800 yapabilirsiniz.
Nevresim Kaç Günde Bir Yıkanmalıdır? Nevresim takımlarının ne sıklıkta değiştirilmesi ve yıkanması gerektiği; kişinin kullanım alışkanlıklarına, kişisel tercihlerine göre farklılık göstermektedir. Fakat genel olarak nevresim takımlarının 2-3 günde bir yıkanması yani değiştirilmesi gerekir.
Genellikle pamuklu kumaşlardan üretilen nevresimler 60°C yıkanır. Bu sayede bakterilerden arındırılmış olur. Ancak saten gibi daha hassas kumaşlara sahip nevresimler mutlaka yıkama talimatlarına uyularak yıkanmalıdır. Saten-pamuk nevresimler genellikle daha düşük ısı da 30-40°C yıkanmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz. Ancak aşırı lekelenme söz konusu ise bu ürünlerin yıkanmasında uygun leke çıkarıcıların kullanılmasında ve ön yıkama yapılmasında da herhangi bir sakınca yoktur.
Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir. Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları 60 derece de yıkanmalı ve iyice kurtulmalıdır.
Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Evcil hayvanınız varsa veya toz akarlarına karşı alerjiniz varsa, ideal uyku koşulları için nevresimler 3 veya 4 günde bir değiştirilmelidir. Çarşafların en fazla iki haftada bir, ama ideal olarak haftada bir kez değiştirilmesi gerekmektedir.
Pamuklu Ekstra Kuru: Havlu, nevresim, bornoz gibi kalın pamuklu çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz. Bu program ile çamaşırlarınızı ütülemeden dolaba kaldırabilirsiniz. Sentetik Dolap Kuruluğu: Tüm sentetik çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Yorganlarınızı evde yıkama zorunlu olduğunda, mutlaka hassas programda yıkamalısınız. Yorganlar yıkandıktan sonra kurutma makinesinde kurutulması ısrarla önerilmektedir.
Saf pamuktan üretilen pamuk saten nevresim takımları aynı diğer pamuk kumaşlar gibi temizlenebilirler. Sıcak su ile birlikte sabun veya deterjan kullanarak yıkayıp durulayabilirsiniz. Daha sonra kurutup hafif kola sprey ile birlikte ütüleyebilirsiniz.
Pamuklu nevresim takımları yaz aylarında sizi terletmez, kolay yıpranmayan ve ütülenmesi kolay ürünlerdir. Pamuk kumaşların yanında son yıllarda bambu kumaşlar da çok ilgi görmektedir. Bambu kumaşların özelliği ise %100 pamuk kumaşlar gibi hem dayanıklı hem yumuşak hem de oldukça kalitelidir.
Tüm bunlara bağlı olarak Çamaşır Uzmanı Mary Marlowe Leverette, sağlıklı bir uyku için çarşafların haftada bir değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Şurada Paylaş! Leverette, "İdeal olarak, yatak çarşafları her hafta kumaş için önerilen en sıcak su ile yıkanmalıdır.
Pamuklu kumaş türünden elde edilen nevresim takımlarında 1 cm kadar kullanılan iplik tel sayısının fazla olması gereklidir. İplik sayısının fazla olması, nevresim takımlarının daha dayanıklı ve daha yumuşak bir yapıda olduğunu göstermektedir. Yani bu özellikteki nevresim takımları kalitelidir.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Nevresimler genellikle 40 derecede yıkanır. Yoğun kirlilik varsa 60 derecede de yıkanabilir. Renklerin solmasını önlemek için renkli nevresimleri daima ters çevirerek yıkamalısınız.
Özellikle beyaz çarşaflarda hemen herkes kaynar suda mikropların öleceği gibi bir yanılsamaya kapılır ancak size zararlı olan mikroplar 40-60 derecelik programlarda da yok olur. Çarşaf ve nevresimlerinizi normal ısıda yıkayabilirsiniz.
Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız.
Üzerinde zamanla toz, ter biriken yastıkların düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Yastık temizliği yapılmadığı takdirde yastıklar sararır ve konforsuz bir hale gelir.
Yumuşatıcı Kullanımı ve Havlular
Hem yumuşaklığını koruması hem de mis gibi kokması için her aşamada çamaşır makinenize yumuşatıcı ekleyebilirsiniz. Yumuşatıcı yerine aynı etkiyi sunan çamaşır deterjanları da kullanabilirsiniz.
Peki, yastık kılıfınızı hangi sıklıkta değiştirmelisiniz? Bunun yanıtı kullanım oranınıza göre değişir ancak yastık kılıflarınızı her halükarda en az 7 günde bir değiştirmelisiniz. Bunun yanı sıra doğal malzemelerle üretilmiş, nefes alan yastık kılıfları seçmek de yatak odanızda hijyeni sağlamanıza yardımcı olur.
- Yastık kılıflarını temizlemeden tozlardan kurtulmanız gerekmektedir. Tozlu olduğu zaman temizleme işlemi sağlıklı olmayacaktır. - Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir.
Sanılanın aksine, yatak hijyenini sağlayabilmek için çarşafların ve yastık kılıflarının yüksek ısıda yıkanması gerekmez. Maksimum dayanıklılık seviyesi, kumaşa göre değişse de genellikle 60 derece, hijyeni sağlamak için yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri