Yeni ofsayt kuralına göre futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt bayrağı kalkacak. Sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak. Kural ilk olarak İtalya ve İsveç'te uygulanacak. Uygulamadan istenilen sonuçlar alınırsa yeni kural tüm dünyada geçerli olacak.
İstanbul. TFF'den yapılan açıklamaya göre FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve İtalya Birinci Futbol Ligi'nde (Serie A) kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak.
1990'da Üçüncü Değişiklik. 1925 yılında yapılan son değişiklik ile beraber ofsayt artık herkes tarafından benimsendi ve uzun yıllar boyunca uygulandı. Zaman zaman tartışma konusu olsa bile son değişiklik tam 65 sene yürürlükte kaldı. 1990 yılında ofsayt kuralında hücum yapan takıma avantaj sağlayacak bir karar alındı.
3 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren yeni ofsayt kuralına göre, omuz ofsayt olarak değerlendirilmez. Bu kurala göre, ofsayt pozisyonunun değerlendirilmesinde, futbolcunun koltuk altı sınırı dikkate alınır.
1. Kendi Yarı Sahada: Bir hücum oyuncusu, topla veya rakip kale ile aynı hizada veya kendi yarı sahasındaysa ofsayt olamaz. 2. Sondan İkinci Oyuncuyla Aynı Hizada: Hücum oyuncusu, sondan ikinci rakip oyuncuyla (genellikle kaleci) aynı hizada veya gerideyse ofsayt sayılmaz.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer top ayaktan çıktığı anda ofsayt durumunda bulunan futbolcu topa hareketlenmez, müdahale etmez ise ofsayt bayrağı kalkmaz. Bu duruma da pasif ofsayt denir.
FIFA oyun kurallarında bir değişikliğe gitti. Yeni kurala göre artık ofsayt pozisyonları yeni bir uygulama ile değerlendirilecek. Geçtiğimiz sezon devrede olan 'pasif' uygulaması bundan sonra uygulanmayacak.
FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve Seri A'da kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi böylece Avrupa liglerinde İtalya'dan sonra ilk kez Türkiye'de kullanılmış olacak.
Yeni ofsayt kuralına göre futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt bayrağı kalkacak. Sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak. Kural ilk olarak İtalya ve İsveç'te uygulanacak. Uygulamadan istenilen sonuçlar alınırsa yeni kural tüm dünyada geçerli olacak.
Yeni kurala göre hücum oyuncusunun küçük bir kısmı bile rakip savunmayla aynı hizada olursa ofsayt kararı çıkmayacak. Yarı otomatik sistem de bundan böyle bu kuralı dikkate alarak çalışmaya başlayacak.
Dünyanın en fazla başbakan yetiştiren okulu olan Eton College, dünya siyasetine yön verdiği kadar futbol tarihini de kökten değiştirdi. Yalnızca İngiltere'ye bile 20'den fazla başbakan yetiştirmiş olan bu okul, ofsayt kuralını icat etti. Evet, yanlış duymadınız. Ofsayt, bir okulda bulundu.
1863'te günümüzdekinden farklı olarak hücum futbolcusuyla rakip kale arasında 2 yerine 3 rakip oyuncu olmasını gerektirerek ortaya atılan ofsayt kuralı, 1925'te 2 futbolcu olacak şekilde düzenlendi. “Ofsayt Tuzağı” ise ilk olarak 20.yüzyılın başlarında köklü kulüp Notts County tarafından uygulandı.
kalecinin arkasında ofsayt olmaz. Ofsayt kuralı, topu kontrol eden oyuncunun bulunduğu konuma göre belirlenir. Kaleci, topu kontrol eden oyuncu olarak kabul edilmez. Bu nedenle, kalecinin arkasında bulunan bir oyuncu, ofsayt pozisyonunda değildir.
Top ile kale çizgisi arasında hiç rakip olmasa bile "Son adam" tabiri yine top için geçerli olur. Topun ayaktan çıktığı anda pası alan oyuncu kendi yarı alanında ise, oyuncu hiçbir şekilde ofsaytta sayılmaz, ofsayt kuralı yalnızca rakip yarı alanında geçerlidir. Kollar bu tanıma katılmamıştır.
Yeni kuralda, hücum oyuncusunun kolu, dirseği, ayağı rakipten önde olursa bu ofsayt olarak dikkate alınmayacak, vücudun önde olması esas kabul edilecek.
Degaj. Degaj, futbolda kalecinin topu oyuna tekrar kazandırması için rakip kaleye topu havaya attıktan sonra ayağıyla vurup göndermesidir. Kale vuruşu ile karıştırılmamalıdır. Kale vuruşundan ofsayt olmaz ama degajdan olur.
Eğer kalede kaleci yoksa ve topun ilersinde ise videodaki gibi, ofsayt olmaması için en az 2 oyuncu topun gerisinde olması gerekmektedir. Bu pozisyon net ofsayt. Eğer kalede kaleci yoksa ve topun ilersinde ise videodaki gibi, ofsayt olmaması için en az 2 oyuncu topun gerisinde olması gerekmektedir.
Ofsayt, bir oyuncunun topa yaklaşmasına veya rakip oyuncuya çarpmasına izin verilmeyecek şekilde pozisyon almasıdır. Bu, savunmacıların topu rakibe vermemeleri için tasarlanmıştır ve genellikle topu kontrol eden oyuncuyu etkileyen bir ceza olarak kabul edilir.
Oyuncu şu pozisyonlarda ise ofsayt değildir; Kendi yarı sahasındaysa, Sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizadaysa.
Bir oyuncu eğer rakip kale çizgilerine toptan ve ya sonda ikinci rakip oyuncudan yakın ise ofsayt pozisyonunda olur. Bir oyuncu eğer genelde kendi yarı alanında veya sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizada ya da son iki rakip oyuncuyla aynı hizadaysa ofsayt pozisyonunda olmamaktadır.
Yarı otomatik ofsayt sisteminde maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve elde edilen görüntüler eş zamanlı şekilde VAR Merkezi'ne ulaştırılacak. Taranan görüntü VAR monitörü aracılığıyla hakeme izletilerek kısa sürede karar alınması sağlanacak.
Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Süper Lig'in ikinci devresinin başlangıcı olan 20. hafta maçlarından başlayarak bugünden itibaren ülkemizde kullanılacak.
-bu ofsayt pozisyonundaki oyuncu, topun kendisine doğru son oynandığında kendi yarı sahasında ise veya atılan top kornerden veya taç atışından geliyorsa ofsayt olmaz.
Yarı otomatik ofsayt sistemi, oyuncuların pozisyonlarını belirlemede daha doğru ve adil bir yaklaşım sağlamak için kullanılır. Bu sistemle, maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve pozisyonla ilgili karar kısa sürede verilecek.
bir diğer kural da şudur ki ofsayt ölçümünde oyun alanı dışındaki adam etken olmaz, ofsayt oyun alanını kapsayan bir kuraldır. bu mantıkla kaleci şayet rakip takım kalesine giderse her top ofsayt olacağı için takım gol yemeden her maçı kazanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri