Millî Eğitim Bakanlığının okul öncesinden lise son sınıfa tüm eğitim kademelerinde hazırlıklarını yürüttüğü yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim döneminde "okul öncesi, ilkokul birinci, ortaokul beşinci ve lise dokuzuncu sınıf"lardan itibaren kademeli şekilde uygulanacak.
Türkiye'de zorunlu eğitim, 66 ayını dolduran tüm çocuklar için zorunludur ve okulların açılmasıyla birlikte Eylül ayına kadar 66 ayını dolduran tüm çocuklar için başlamaktadır.
Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan bilgilere göre sınıf geçme notu yükseltildi. Daha önce 45 olan sınıf geçme notu, Türkçe dersi için 70'e çıkarılırken, kalan dersler için 45'ten 50 puana yükseltildi.
MADDE 59/A- (1) Sınıf tekrarı riski olan öğrencilere yönelik önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu kurulur. Bu komisyon, müdür veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında, ilgili okul zümre başkanları, rehber öğretmen ve sınıf rehber öğretmeninden oluşur.
İlgili 20 soru bulundu
MADDE 12 – (1) Sunulacak hizmetlerden ev içi şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişiler yararlanır. Şiddet uygulayana yönelik hizmetler ŞÖNİM koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülür.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı | Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)
Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Bu uygulama, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.
MADDE 57- (1) a) Tüm derslerden başarılı olan, b) Başarısız dersi/dersleri olanlardan, yılsonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler doğrudan sınıf geçer.
puanının en az 70, olması gerekir. 10. ve 11. sınıflarda öğrencinin en fazla alt sınıflardaki sorumlu dersleriyle beraber 6 tane zayıf ders ile bir üst sınıfa devam edebilir. Toplamda zayıf sayısı 7 olursa sınıf tekrarına kalır.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi'ni paylaştı. Buna göre, ilk ders zili 11 Eylül'de çalacak. Takvime göre, ilk ara tatil 13-17 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Öğrenciler, 22 Ocak Cuma günü yarıyıl tatiline çıkacak. 5 Şubat'ta ikinci dönem başlayacak.
SINAV SİSTEMİ DEĞİŞTİ
Yeni düzenlemeye göre tüm ülkede uygulama birliği sağlamak için orta öğretimde uygulamalı sınavlar hariç, yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılacak. Yani okullarda yer alan aynı sınıftaki tüm şubeler ilgili derslerde aynı soruları yanıtlamak için eş zamanlı olarak sınava girecek.
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklama ise şu şekilde; Uyum programı kapsamında okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9'uncu sınıf öğrencileri 4-8 Eylül'de okulları, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla buluşacak. Uyum haftası zorunlu değildir ve yoklama alınmamaktadır.
Akranlarıyla, sınıf öğretmeniyle veya bir duruma ilişkin problem yaşayan bazı öğrenciler, kendileri veya velileri aracılığıyla sınıf değişikliği talebinde bulunmaktadır. Bu konuda öncelikli karar mercii okul idaresidir ve deyim yerindeyse topu PDR servisine atmamalıdır.
Uzun bir sürenin ardından okullarına kavuşan öğrenciler için yüz yüze eğitim bu yıl zorunlu olacak. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri haftanın 5 günü yüz yüze eğitime katılım gösterecek. Yüz yüze eğitime katılmayan öğrenciler devamsız sayılacak.
Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Bu uygulama, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Bu kapsamda bu yıl liseye başlayan 9'uncu sınıf öğrencilerine yeni yönetmelik hükümleri uygulanacak, diğer sınıflar için eski uygulama sürecek.
Liselerde yeni sınıf geçme kuralları
Ayrıca liselerde öğrencilerin 50 ortalamayla sınıf geçebilmesine yönelik uygulamaya son verildi. Yıl sonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten başarısız dersi bulunanlar doğrudan bir üst sınıfa geçebilecek.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle 50 ortalama ile sınıf geçme uygulamasına son verildi. Buna göre; alt sınıf dahil 6'dan fazla dersi başarısız olan öğrenci sınıf tekrarı yapacak.
Liselerde 6'dan fazla dersi başarısız olan öğrenci sınıf tekrarı yapacak. Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.
2023-2024 eğitim öğretim yılında ortaokulda devamsızlıktan sınıf tekrarı uygulaması bulunmamaktadır.
Liselerde sınıf tekrarı olacak mı sorusu, 2023-2024 eğitim ve öğretim dönemi yaklaşırken gündeme gelen konulardan biri oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni döneme ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Alınan karara göre 50 ortalama ile sınıf geçme uygulamasına son verildi.
Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'ne ulaşabiliyorlar.
İşte cevapları... Kadın sığınma evleri, eşinden şiddet gören kadınların kalabilecekleri, devlet tarafından korunma altına alındıkları yerlerdir. Fiziksel ya da psikolojik baskı fark etmeksizin şiddet gören tüm kadınlara açıktır. Başvuru için herhangi bir yönlendirme ihtiyaç duyulmaz.
* Ağustos 2016 itibarıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı 101, yerel yönetimlere bağlı 32, sivil toplum örgütlerine bağlı 4, toplamda 137 kadın sığınmaevi faaliyetlerine devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri