Çekirdeği sertleştikten sonra zeytin içerisinde yağ tutmaya başlar. En yüksek oranda yağ oluşumu tamamlandığı zaman zeytin hasat edilir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder.
Normal bir zeytinyağı Kasım ile Ocak ayları arasında gerçekleştirilirken erken hasat zeytinyağı Eylül-Ekim aylarında gerçekleştirilir. Erken hasat zeytinyağı için elde edilen zeytin olgunlaşmamış yani yeşil, meyvemsi tatta ve düşük asitli bir yapıda olur.
Eğer sofralık zeytin toplamak istiyorsanız, yani çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanmaktadır. Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytinlerin toplama işlemini yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık ayları olarak belirtebiliriz.
Erken hasat zeytinyağı için gereken zeytinler eylül ve ekim aylarında toplanır. Zeytinin yeşil şekli ile işlemden geçmesi sonucu sofralarınıza lezzet katan yağlar hazırlanır. Meyvemsi aroması ile ön plana çıkan erken hasat zeytinyağları yüksek aroması ve düşük asit oranı ile lezzetini ikiye katlıyor.
Ortaya çıkan yağ erken hasada göre daha soft bir tada sahiptir, asit oranı ise nispeten daha yüksektir. İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur.
İlgili 22 soru bulundu
En yüksek oranda yağ oluşumu tamamlandığı zaman zeytin hasat edilir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder. Sofralık yeşil zeytin ya da erken hasat zeytinyağı üretmek için kullanılacaksa daha erken bir dönemde hasat edilebilir.
Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Zeytinyağının hasat zamanı, kalitesi üzerinde oldukça etkilidir. Zeytinyağına göre daha düşük asidite özelliği olan erken hasat zeytinyağının, kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olma, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi faydaları bulunur.
Yaklaşık bir süre verilecek olursa; zeytinyağının en fazla 24 aya kadar, soğuk sıkım zeytinyağının 18 aya kadar tüketilmesi önerilmektedir. Tazeliğini kaybetmemesi ve tüm vitaminlerinden yararlanmak için ise ilk 2 ay içerisinde tüketilmelidir.
Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Zamansız yapılan hasatlarda veya uygun olmayan şekilde yapılan hasatlarda, zeytinlerin verim ve kalitesi, yağ miktarı ve kalitesini büyük oranda etkilenmektedir. Doğru hasat süresinin seçilmemesi zeytin yaprakları ve sürgün kaybını arttırmaktadır.
Edremit Yağlık, Midilli, Şakran adların da kullanılır. Meyveleri ve çekirdekleri orta büyüklükte olup, % 24,7 oranında yağ içerir ve yağlık olarak değerlendirilir. Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, hoş kokuludur.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Zeytinler eylül ve ekim aylarında erken hasat edilebileceği gibi olgun hasat olarak kasım ve aralık aylarında da toplanabiliyor. Erken hasat zeytinlerin birkaç saat, olgun hasat edilen zeytinlerin ise ilk 24 saat içinde üretime alınmasıyla zeytinyağı yapımı başlamış oluyor.
Bir dönümde 30 yetişkin ağaç olduğunu var sayarsak bir dönümden 30 teneke yani 30×18=540 litre yağ elde edilir. Yağın özgül ağırlığı 0,8 olduğundan yani 1 litre zeytinyağı 0,8 kg ettiğinden bir dönüm zeytinlikten 540 litre x 0,8= 432 kilo yağ alınır.
En iyi zeytinyağı markalarına gelecek olursak; Farm34, Monteida, Mavras, Kristal, Tariş, Palamidas, Nily, Avilo, Komili ve özellikle karaciğeri temizleyen, kalbi koruyan, metabolizmayı hızlandıran, kemikleri güçlendiren, saçı besleyen, yorgunluk ve stresi hafifleten en kaliteli zeytinyağı markaları arasında yer alıyor.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
En temel anlamı ile zeytinyağı tortusu sıkım işlemi yapılırken bütünlüğü kaybeden parçacıkların ufalması sonucu meydana gelir. Bu işlem sonucundaki kalıntılar çoğu kullanıcı tarafından olumsuz bir görüntü olarak algılanır. Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
2- Oleuropein kaynaklı acımsılık : Zeytinin doğal yapısında bulunan oleuropein, özellikle taze sıkımı yapılmış soğuk sıkım erken hasat zeytinyağında yoğun miktarda bulunur. Bu acımsı tat size rahatsızlık vermez, kötü koku ya da ağırlık yoktur.
Zeytinyağı çok uzun zaman boyunca tazeliğini koruyan bir ürün değildir. Ağzı açıldıktan sonra en fazla 2 ay içinde tüketilmesi gerekmektedir.
Hakiki soğuk sıkım zeytinyağı müdavimlerinin yakından takip ettiği konu, zeytinyağı fiyatlarıdır. 2022 yılı itibari fiyatlar 80 tl ile 150 tl aralığında değişiklik göstermekte. Orta sınıf yemeklik sızma zeytinyağını alabilmek için minimum 80 tl yi gözden çıkarmak gerekiyor.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Zeytinyağının içindeki tortunun altına çökmesi ve daha parlak renkli olması için zeytinyağı kabına bir tutam tuz atılır.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri