Reflü prematüre bebeklerde daha sık görülüyor Reflü, bir hastalık olarak her bebekte görülmese de yeni doğan bebeklerin, özellikle de bir aylık bebeklerin yüzde 70'inde görülüyor. Özellikle gelişimsel bozukluğu olan bebeklerde, prematüre doğan ya da genetik yatkınlık taşıyan bebeklerde daha sık görülüyor.
Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma durumu olan reflü, bebeklerde doğumdan hemen sonra başlar ve en yoğun klinik belirtilerini ilk 6 ayda gösterir. 6. ayda bebeğiniz oturmaya ve katı ek gıdalara geçmeye başladığında ise sorunlar azalırken, 1 yaşına gelip yürümeye başladığında genellikle kaybolur.
Doğumdan sonrası ilk 6 ay içerisinde bebeklerin yaklaşık %40 ile %60'ında görülen reflü hastalığı, çeşitli belirtiler ile gözlemlenen ve 6-12 ay arasında gerileyen bir hastalıktır.
İlgili 42 soru bulundu
Reflüye bağlı yemek borusu hasarı ya da karın ağrısı bu duruma yol açabilir. Sıvıyla Karışık Gaz Çıkarma: Bebeklerde gaz çıkarma ya da hıçkırık sırasında mide içeriğinin de ağza gelmesi, reflüde sık görülen bir belirtidir.
Reflü problemi bulunan bebeklerde uyku
- Karyolasının başucunu yükseltmek, uyumasına yardımcı olabilir. Yatak altına defter, katlanmış havlu ya da yastak koyarak karyolayı yükseltebilirsin. - Bebeğine masaj yaparak sindirimine yardımcı olabilirsin. Masaj reflü ve kolik rahatsızlıkları yaşayan bebekleri rahatlatır.
Bebeğin Yatış Pozisyonunun Düzenlenmesi
Eskiden reflüsü olan bebeklerin yüzüstü pozisyonda yatması tavsiye edilirken günümüzde bu anlayış geçerliliğini yitirmiştir. Reflü sorunu yaşayan bebeklerin sırt üstü yatırılması faydalı olur.
Ancak günümüzde bebeklerde reflü testi için en çok tercih edilen yöntem, yemek borusuna takılan çok ince bir kablo ucu (prob) ile mideden gelen asidi ölçme yöntemidir. Bu prob 24 saat boyunca yemek borusunda kalır ve buradaki pH değişikliklerini ölçer. Bu ölçüm yöntemine 24 saatlik pH monitorizasyonu adı verilir.
Örneğin; yenidoğan ve bebek reflüsünde anlık solunum durmaları, hırıltılı solunum, burun tıkanıklığı, huzursuzluk, beslenmeyi reddetme, beslenmede güçlük (öğürme, boğazına kaçırma), beslenme sonrası ağlamalar, kilo alınımında duraksama gibi tipik olmayan belirtiler de olabilir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Gastroenterologlar sindirim bozukluklarında uzmandır ve reflü teşhisi için endoskopi veya pH izleme gibi testler yapabilirler.
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Kusma En Önemli Reflü Belirtisi
Ancak, özellikle yenidoğan bebeklerde gaz sancısı ile reflü anneler tarafından karıştırabiliyor. Anne bebeği gaz sancısı çekiyor sanırken, aslında bebek reflüden dolayı rahatsızlık duyabiliyor.
Genellikle reflü tanısı için yapılacak ilk tanı gastroskopidir. Gastroskopi ile mide kapağı incelenir, mide fıtığı olup olmadığına ve yemek borusundaki hasar durumu incelenir. Hekim gerek görmesi halinden mideden doku örnekleri alabilir. Gastroskopi dışında reflü de kullanılan bir diğer tanı yöntemi de pHmetredir.
Bireyin her zaman yaşamadığı, dönemsel olarak görülen reflü bir müddet sonra kendiliğinden geçebilir. Ancak sürekli şikayeti olan hastalar içinde; dikkat edilmesi gereken tüm hususlara uyulduğu ve yaşam tarzında köklü değişiklikler yapılabildiği ölçüde reflü hastalığının tamamen geçmesi olasıdır.
Halk arasında reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü hastalığı (GÖRH) toplumda yaygın olarak karşılaşılan ve mide asidi ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan bir hastalıktır. Reflü tedavi edilmediği taktirde kansere dahi yol açabilir.
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Bebeklerin gaz sancılarını yatıştırmak için ideal bir üründür. Kiraz çekirdekleri ısıyı uzun süre muhafaza eder ve yavaşça dışarı vererek bebeğinizi rahatlatmaya yardımcı olur.
Anne sütüyle beslenen bebeklerde reflüye daha az rastlanır. Bebek mümkün olduğunca az ve sık beslenmeli. Anne sütü almayan bebeklerde; özel reflü mamaları bu süreyi ailenin ve bebeğin kolay atlatmasını sağlar. Hava yutarak beslenmek reflüyü artırabilir.
Yemek borusundaki tahrişe bağlı olarak ağrı ve iştahsızlığa yol açar. Uyku pozisyonundan kaynaklanan rahatsızlık nedeniyle huzursuzluk görülebilir. Uykuya dalma ve sürdürmede zorluk yaşar. Sürekli kusan bebeklerin soluk borusuna da süt kaçırma riski yüksek olduğu için sık sık akciğer enfeksiyonları yaşanabilir.
Bebeklerde reflü tedavisi; koruyucu önlemler, yaşam tarzı ve besleme alışkanlıklarının değiştirilmesi, mide asidini düşüren ve mide kaslarını güçlendiren reflü ilaçları ile yapılır. Genellikle reflüsü olan bebeklerde belirtiler, doğumdan 6 ay sonra hafiflemeye başlar ve 1 yaşına kadar geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri