İslam'ın fıkhi mezheplerinden olan Şâfiî mezhebine göre vâcib denince farz (yapılması mutlak olarak emredilen) anlaşılır. Fakat diğer mezheplerin vâcibe bakış açısı çoğunlukla daha hafiftir. Hanefi mezhebinde vacip olarak tanımlanan hususlar diğer mezheplerde genellikle sünnet olarak tanımlanır.
terim olarak “şâriin mükelleften yapmasını kesin ve bağlayıcı biçimde istediği fiil” demektir. Fakihlerin çoğunluğu bu terimi farz ile aynı mânada kullanırken Hanefîler, bir fiilin yapılmasının kesin ve bağlayıcı tarzda istendiğini gösteren delil kat'î ise bunu farz, zannî ise vâciple ifade ederler.
Eğer zanni ise o zaman bunu vacip olarak ifade etmektedirler. Kesin bir dil ile sabit olan ibadetler abdestte yüz yıkama, Ramazan orucu, namazda rüku ve secdeye gitme farz olarak nitelendirilirken, fıtır sadakası, vitir namazı, namaz kılarken Fatiha suresinin okunması vacip olarak nitelendirilmektedir.
İslamiyet'e göre Kuran' da kesin delille yani açıkça bildirilmiş olan ve söz birliği ile anlaşılmış emirlere "farz" denir. Bunun yanında Kuran'da şüpheli delil yani diğer bir anlatımla açık olmayarak bildirilmiş ya da sahabinin bildirmesi ile aktarılmış olan emirlerin tümüne de "vacip" denir.
Farz kadar kesin olmamakla beraber kuvvetli bir delil ile yapılması emredilen şeye vacip denir. Bayram namazı kılmak, fıtır sadakası vermek ve kurban kesmek gibi. Vacibin Hükmü: Vacipleri yapan sevap kazanır. Özürsüz olarak yapmayana azap gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu özellikleri sağlamadığı halde bir emir olarak Kur'anda bulunan dini emirler için Hanefi mezhebinde daha alt düzey bir gereklilik ifadesi olarak “vacip” deyimi kullanılır. Örneğin Kurban kesme ibadeti Hanefi mezhebine göre vaciptir. Farklı fıkhi mezheplerin farklı vacip anlayışları vardır.
Vacip, Allah'ın Kur'an'da açık ve net söylemediği ama İslam'da hoş görülen davranışlardır. Yapılmasında sevap vardır, yapılmamasında ise günah vardır. Sünnet, İslam Peygamberi Muhammed'in yapılmasını hadislerde açık ve net olarak dile getirdiği davranışlardır. Yapılmasında sevap vardır, yapılmamasında ise günah yoktur.
Namaz çeşitleri Farz, Vacip ve Nafile olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Farz olan namazlar Cuma ve öğle namazlarıdır. Vacip olan namazlar bayram ve vitr namazları olarak ayrılırken, Ramazan ayı boyunca cemaat ile kılınan namazlarda Teravih namazı yani nafile namazlar olarak bilinir.
Namaz kılmak, İslam'ın 5 şartından biridir. Ergenlik (bulûğ) yaşına ve belli bir aklî olgunluk düzeyine gelmiş her müslümanın namaz kılması farz-ı ayındır.
Ramazan ve Kurban Bayramı namazları vacip namazlardan olup cemaatle kılınır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/85). Sünnet namazlardan teravih namazı cemaatle kılınabilir. Teravih namazı cemaatle kılındığında vitir namazı da cemaatle kılınabilir.
Vacibi terk ve tehir edenin sevih secdesi yapması gerekir. Vacibi kasten terk edenin namazı bozulur. Namazın vaciplerinden biri veya bir kaçı kasti terk edildiğinde, o namazın yeniden kılınması gerekir.
Vacibin unutulması durumunda son oturuşta sehiv secdesi yapılması gerekir. İlk oturuşun kasten terk edilmesi ise tahrîmen mekruhtur, dolayısıyla namazın iade edilmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/310; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/88).
Vâcibin hükmü ise, amel edilmesi bakımından itikâdî farzın hükmü gibidir. Yani vâcip, zannî (bir delil) ile sabit olmasından dolayı itikâdî bakımından değil de yerine getirilmesi bakımından (itikâden farz gibi) sevap elde edilen bir hüküm- dür.
Teklîfî Hükümler içerisinde vacip, biri umûmî diğeri husûsî olmak olmak üzere iki başlık altında incelenir. Hanefiler umûmî mana için farz tabirini kullanırken, husûsî mana için vacip ismini kullanmışlardır. Umûmî manada vacip, Şâri'nin yapılmasını bağlayıcı bir şekilde istediği fiili ifade eder.
İslamiyet'te esas olan iman ve ibadet ile Allah'a kulluk şuurudur. Her Müslüman'a, kadın ve erkek farz olan namaz ibadeti ise dinin direği kabul edilmektedir.
Nafile (tatavvu) namazlar, herhangi bir yükümlülüğü olmadan, içten gelerek kılınan namazlardır. Beş vakit namaza bağlı olan sünnetler, ramazan geceleri kılınan teravih namazları, kuşluk namazları, gece namazları başlıca nafile namazlardır.
Cuma namazı (Arapça: صلاة الجمعة Salat-ül Cum'ati), İslâm dininde cuma günü öğle vakti cemaatle kılınması farz olan iki rekatlık bir namazdır.
BAYRAM NAMAZI FARZ MI SÜNNET Mİ VACİP Mİ? Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre; Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.
Sabah namazı, iki rekat sünnet; iki rekat farz olarak kılınır. Namaz, İslam'ın beş şartından birisidir. Akıl baliğ olan her Müslüman'ın günde 5 vakit namaz kılması farz-ı ayndır. Sabah namazı ise günün ilk namazıdır.
bireyin bizzat kendisinin yerine getirmesi gereken günlük beş vakit namaz ve Cuma günü kılınan Cuma namazı gibi namazlar farz-ı ayın olarak isimlendirilirler.
Buna göre, farz namazların sünnetleri dâhil tüm nâfile namazların camide kılınması mümkün olmakla birlikte, evlerde kılınması daha faziletlidir.
Teheccüd namazı, yatsı namazı ile fecir arasında kılınan gece namazıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.” (Ebû Dâvûd, Tefrî'u ebvâbi'l-vitr, 13 [1451]; Tatavvu', 18 [1309]).
Farzlar, açık delillerle ortaya konulan ve yapılması büyük sevap teşkil eden ibadet hükmündeki eylemlerdir. Örneğin; namaz kılmak, hacca gitmek, oruç tutmak gibi ibadetler temel farzlar arasında yer alır. Dinimizde farz olan ibadetlerde mükellefiyet için akıllı olmak ve ergenlik çağına ulaşmış olmak gerekir.
Vâcip olan oruçlar: Nafile olarak tutmakta iken bozulmuş bir orucun kazasıdır. Sünnet olan oruçlar: Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu aşure günlerinde tutulan oruçtur. Müstehap oruç: Her kamerî ayın üç gününü oruçlu geçirmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri