Yenidünya Kebabı (Antep Yöresi)
Gaziantep Yenidünya Kebabı/Antep Yenidünya Kebabı 30.04.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Yeni dünya kebabı Gaziantep yöresi yemeklerinden. Oldukça eski bir kebap. Orta Asya'dan gelmiş olma ihtimali var.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Saray Kebabı Tarifi (Bilecik)
İlgili 30 soru bulundu
Aydın, dünya genelinde Adana kebabı satan milyonlarca restoran olduğuna dikkat çekti. Adana kebabı ile pizzanın karşılaştırılmasının mümkün olmadığını söyleyen Aydın, doğru sıralamanın her zaman Adana kebabın birincilikte bulunduğu sıralama olduğunu belirtti.
Bu yüzden de adı en çok kebaplarla anılıyor. Etin yakın arkadaşı kahramanımız bu kez de Abant kebabına hayat veriyor. Üstelik kızartmadan, kalorisine kalori katmadan. Fırında kendi halinde güzelce pişip kıvama gelen patlıcanlar, et, soğan, biber, mantar ve domatesle hazırlanan harçla dolup, tekrar fırına giriyor.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
İşte Adana Kebabı denilen namı dünyaya yayılmış o kebap ilk kez bu çarşıda yapılmış. Bir yerde kaydına rastlamadım ama, kulaktan gelen bilgilerin güvenirliği kadar doğru söylüyorum, kebabı ilk yapan da bu “Sağır Sülo”nun dedesiymiş.
Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır.
Tepsi kebabı, namıdiğer lahm-ı sini, Antakya'ya ait olan lezzetli yemeklerden sadece biri. Tepsinin içerisinde dev bir sebzeli köfte olarak gözükse de aslında o her şeyiyle özel bir kebap. Eti, sebzesi. Bu noktada önemli olan hiçbir sebzenin sulanmaması ve tüm suyunu pişerken kebaba aroma olarak vermesinden geçiyor.
Muşmula, yenidünya isimleriyle de tanınan Malta eriği dışı hafif sert, içi de yumuşak bir meyve. Dünyada da ''Maltese Plum'' ya da ''loquat'' adıyla biliniyor. Mayhoş bir tadı olması sebebiyle de pek seviliyor.
Türk Mutfağı'nda Kebap
Döner olarak bilinen döner kebabı, Türk mutfağının ününü tüm dünyaya duyurmuştur. Kıymadan yapılan kebapların zırhlarla çekilmesi, birçok baharatın yanı sıra karabiber ve tuz ile harmanlanması, şişe takılması ve pişirilmesi başlı başına ustalık gerektiren bir iştir.
Malta eriği (Eriobotrya japonica), diğer adıyla yenidünya (bazı bölgelerimizde sarıkız olarak da bilinir), doğal yaşam alanı güney Çin olan, gülgiller familyasından bir ağaç ve bu ağacın meyvesi.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Şiş kebabı, Adana Kebabı ile birlikte özellikle Güney illerinde gündelik hayatın gıda hızlı tüketim maddesi haline gelmiştir. Bugün başta Adana,Hatay, Mersin, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş,Malatya illerinde bir hızlı tüketim yemeğidir.
Adana'yı yapacağımız eti kuzunun kaburga ve kalça etini karıştırarak hazırlıyoruz. Sadece kaburgasından yapıldığında yağlı olur. But etinden yapılan kebap da iyi olmaz. Etin sinirleri iyice temizlendikten sonra satırla kıyılıyor.
İskender kebap , iskender döner veya Bursa Kebabı; Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır. Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Erzincan yöresi ile özdeşleşen buğu kebabı, et ve sebzelerin yumuşayana kadar pişirilmesiyle hazırlanır. Daha sonra et ve sebzeler güveçte kaşar peyniri ile buluşur ve fırına verilir.
Bonfile veya kuzu etinin yanı sıra patlıcan, domates ve biber kullanılarak yapılan ve Osmanlı'nın son dönemlerinden bu yana tüketilen Geleli kebabı, Malatya'nın çok bilinmeyen ancak iştah kabartan lezzetleri arasında yer alıyor.
Domatesler dörde bölünür. Her dilimin sırtı şişin bir yönüne gelmek üzere, ceviz büyüklüğünde elde toparlanan bir et ve bir domates şeklinde saplanır. Dinlenmiş ateşte dikkatle pişirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri