1 Ocak 2016 yılında başlayan ehliyet yenileme süreci 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek. Yenilenmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacak. Geçerliliği olmayan eski tip sürücü belgeleriyle araç kullananlara Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereğince para cezası uygulanacak.
Süresi dolan ehliyetimi yenilemezsem ne olur? Süresi biten ehliyetin uzatma işlemi yapılmazsa polis çevirmesine denk gelindiğinde trafik kanununun 39/3 maddesine göre "Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanma" cezası uygulanır ve sürücü belgesine el konulur. Ceza ücreti 1.647 TL'dir.
Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için tanınan süre 31 Aralık 2022'de sona erecek. Yenilenmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacak. Geçerliliğini yitiren eski tip sürücü belgeleriyle araç kullananlara, Karayolları Trafik Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacak.
Ehliyet Yenileme Süresi Ne Zaman Sona Erecek? Daha önce 31 Aralık 2022 olarak duyurulan tarih, 2 yıl daha uzatılarak 31 Aralık 2024'e alındı. Sürücüler eski ehliyetlerini bu tarihe kadar kullanabilecekler.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresinin, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle uzatıldığını açıkladı.
İlgili 38 soru bulundu
YENİLEMEYENLERE PARA CEZASI VAR
Belirtilen tarihe kadar ehliyetini yenilmeyip trafik uygulamasında eski tip ehliyeti olduğu belirlenen sürücülerin sınıfına uygun olmayan ehliyet kullanmaktan ceza alacağı ifade ediliyor. Mevcut durumda bu ceza 4 bin 64 TL olurken 2024 yılından sonra bu tutarın artması bekleniyor.
Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir.
Ehliyetinizi eski tip olduğu için ya da kayıp dolayısı ile yenilemeniz gerekebilir. Her iki işlem için de ehliyet yenileme için gerekli belgeler bir araya getirildikten sonra yetkili mercilere başvuru yapılmalıdır. 1 Ocak 2016 sonrası alınmış ehliyetler için yenileme işlemi gerekmez.
Ehliyet Ne Kadar Süre Alınmazsa İptal Olur? Ehliyet kazanıldıktan sonra eğer 2 sene içerisinde alınmazsa iptal olur. Ehliyet belgesi sınav sonunda verilen bir belge değildir. Sürücü adayları, sürücü kurslarına yazılarak bir süre ehliyet almaya hak kazanmak için çalışırlar.
Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için verilen süre 31 Aralık 2022'de sona erecekti. Yıl sonuna kadar yenilenmeyen eski tip ehliyetler geçersiz sayılacaktı. İçişleri Bakanlığı eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi süresini 31 Aralık 2024'e kadar uzattı.
Muayene sonucunda sürücülük yapmasına engel hali bulunmayanların belgeleri, süresi sonunda iade edilir. Bir yıl içinde üç defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir.
Eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi için tanınan süre 31 Aralık 2022'de bitiyor. Eski ehliyetler bu tarihten itibaren geçersiz sayılacak. Türkiye yeni tip sürücü belgesiyle 1 Ocak 2016'da tanışmıştı. Bu tarihten önce düzenlenen eski ehliyetlerin değiştirilme süreciyse halen devam ediyor.
İçişleri Bakanlığı, 1 Ocak 2016'dan öncesine ait eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için verilen süre 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı. Bu tarihten sonra eski tip ehliyetlerini kullanan sürücülere ceza kesilecek.
Geçerlilik süresi dolmuş olan sınıflardaki araçları kullanıyor olmanız halinde sürücü belgesiz araç kullanıyor durumuna düşersiniz." açıklamasını yaptı. Açıklamanın devamında, "Sürücü belgenizin kullanmakta olduğunuz araç sınıfı için geçerlilik süresi doldu ise sürücü belgesiz araç kullanıyor sayılmaktasınız.
Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
Sürücüler ehliyetlerini 01.01.2016 yılından başlamak üzere 5 yıl içinde yenileri ile değiştirmelidirler. Ehliyet değişimi için 15 TL harç ödemeleri gerekmektedir.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın resmi sitesindeki "Ehliyet İptali Sorgulama" sayfası yoluyla "Ehliyet İptali Sorgulaması" yapabilirsiniz. Ehliyet İptali Sorgulaması için, "Ehliyet İptali Ekranı"ndaki tüm alanları eksiksiz doldurunuz.
Aile Hekiminden Ehliyet Sağlık Raporu Alınır mı? Bazı sürücüler evraklarını hazırlarken “Ehliyet yenileme için sağlık raporu aile hekiminden alınır mı?” sorusunun cevabını merak edebiliyor. Ehliyet yenilemek için sağlık raporu almanız gerektiğinde bağlı olduğunuz aile hekimliğine başvuruda bulunabilirsiniz.
Bakanlığımızın yeni hizmeti olan ehliyet bilgilerinin kimlik kartlarına yüklenmesi bugün resmen başladı. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nden randevu alan vatandaşlar işlemlerini yaptırarak ehliyet taşımak zorunda olmaktan kurtuluyorlar.
E sınıfı ehliyetin 2016 yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
Yeni tip ehliyete sahip olmana rağmen süresi dolduğu için yenilemek istiyorsan ödemen gereken tutar değişiyor. Bu durumda 345 TL'ye yükselen toplam ücretin 280 TL'si değerli kağıt bedeli ve 65 TL'si polis vakfı hizmet bedeli olarak ödenmiş oluyor.
11) Sağlık raporunda kişinin durumuna özgü daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse düzenlenen sağlık raporu düzenlendiği tarihinden itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.
Ehliyet yenileme başvurusu yapmak ve ehliyetini yenilemek için atman gereken ilk adım; “Sürücü olur” sağlık raporu almaktır. Ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak yeni sürücü belgesi için randevu alabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri