Yer fıstığı alerjisi olan kişiler çok küçük bir miktar yer fıstığına maruz kaldığında bile alerjik reaksiyon oluşabilir. Yer fıstığına dokunmak bile bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Başka bir alerji teşhisiniz varsa yer fıstığı dahil olmak üzere besin alerjisi geliştirme riskiniz daha yüksektir.
ALERJİK REAKSİYONLAR GERÇEKLEŞEBİLİR
Gıda işlemede kullanılan özleri ve hazırlanması sırasında yer fıstığına maruz kalan gıdaların çapraz kontaminasyonu nedeniyle yer fıstığına reaksiyon yaygındır. Fıstık alerjisinin bazı belirtileri ciltte kaşıntı, nefes darlığı ve ishaldir.
Bu nedenle alerjisi olan kişilerin tüketmemesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir. Özellikle midede şişkinlik ve gaz problemlerine neden olması nedeniyle tüketilecek miktara dikkat edilmesi gerekmektedir.
İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Fıstık Alerjisi Belirtileri
Halk arasında kurdeşen denilen ürtiker, ağız ve boğazda kaşıntı, karıncalanma yanma, ishal, mide krampları bulantı gibi sorunlar, hırıltı, nefes darlığı başlıca görülen belirtilerdir.
Fıstık alerjisi riski, egzama, astım, saman nezlesi gibi rahatsızlıkları olanlarda daha yüksektir. Fıstık giderek daha çok tüketilen bir yiyecektir.
Bağışıklık sistemi zararlı virüsleri veya bakterileri algılar ve bunlara karşı savaşır. Yer fıstığı alerjisi başladığında bağışıklık sistemi yanlışlıkla yer fıstığı içindeki proteinleri zararlı olarak tanımlar. Bu nedenle yer fıstığı tüketildiğinde alerjik reaksiyon tetiklenir.
Yer fıstığı alerjisinden başka bu gıdaya ilişkin sorulardan birisi de yer fıstığı gaz yapar mı konusudur. Bu soruya verilebilecek cevap bu ürünün bağırsak faaliyetlerini düzene sokucu etkisi bakımından gaz yapmayacağı yönünde olacaktır.
Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Yerfıstığı yağı sıkça karşılaşılan sorunlardan olan kabızlığa iyi gelir. Gastrit, mide yanması ve ekşimesi şikayetlerini azaltır.
Çok fazla tüketildiğinde kilo almaya neden olur. Yağ oranı yüksek olduğundan karaciğer yağlanmasını artırarak cilt yüzeyinde sivilce oluşur. Aynı zamanda kolesterol seviyesinin yükselmesini sağlar. Ayrıca içerdiği protein bağışıklık sistemindeki maddelere karşı savaş açarak alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Yer Fıstığı Alerjisinin Hafif Belirtileri
Ağız ve boğazda kaşıntı ve karıncalanma hissi, Burun akıntısı ya da tıkanıklığı, Mide bulantısı.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Yer fıstığı, besin alerjilerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Yer fıstığı alerjisinin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Hafif bir reaksiyonunuz varsa, karın ağrısı, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, kurdeşen veya dudaklarınızda, dilinizde karıncalanma olabilir.
Sağlığa çok yararlı olan fıstıklar doğru şekilde tüketildiğinde kilo yapmaz. Özellikle yer fıstığı en sağlıklı fıstıklar arasında yer alır. Yer fıstığı kilo aldırmaz.
Besin değeri yüksek olan yer fıstığı, bağışıklık sisteminizi korumanız için önerilmektedir. Hastalıklardan uzak, daha enerji dolu, daha sağlıklı bir cilt ve mutlu bağırsaklar için yer fıstığını tercih edebilirsiniz.
Yer fıstığı alerjisi genellikle ömür boyu sürer ve yer fıstığı alerjisi olan çocukların sadece yaklaşık yüzde 20'si bu alerjiyi aşar. Yer fıstığı alerjisi olan bir kişi yer fıstığına maruz kaldığında, yer fıstığındaki proteinler, kişinin bağışıklık sistemi tarafından yapılan IgE antikorlarına bağlanır.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Söz konusu reflü olduğunda, yiyeceklerin içeriğindeki yağlar ister doymuş ister doymamış olsun mideye her şekilde zarar verir. Fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişler, sağlıklı da olsa yağ içerirler ve gece yatmadan önce uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.
Yer fıstığı ve barındırdığı yağlar yüksek oranda polifenolik adı verilen asit grubunu içinde barındırır. Bu asitler vücuda zararlı olan nitro aminoların çoğalmasını azaltarak mide rahatsızlıklarının önüne geçer.
Yer fıstığı, ciddi alerjik reaksiyonların yaygın bir nedenidir. Yer fıstığı alerjisi, 18 yaşın altındaki çocuklarda en yaygın, yetişkinlerde ise ikinci en yaygın besin alerjisidir. Yer fıstığı alerjisi ömür boyu süren besin alerjilerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri