Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yer fıstığı ekimine başlandı. Bin 500 dekar alana ekilen yer fıstığından bu yıl yaklaşık 700 ton üretilmesi hedefleniyor.
Yer fıstığı, özellikle Brezilya, ABD, Çin, Hindistan, Nijerya ve Sudan gibi ülkelerde yaygın olarak yetişir. Bu ülkeler, dünya çapında yer fıstığı üretiminin büyük bir bölümünü sağlar. Yer fıstığı bitkisi, sıcak iklimleri ve iyi drene edilmiş toprakları tercih eder.
Adana, Aydın, İçel (Mersin), Kahramanmaraş, Osmaniye, Muğla gibi pek çok ılıman ilde yer fıstığı tarımı kolayca yapılır.
Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin'de yetişir.
KPSS önlisans sınavının Coğrafya testinde çıkan "Yer fıstığı üretimi olmayan şehrimiz hangisidir?" sorusunun cevabı Şırnak'tır.
İlgili 34 soru bulundu
Yer fıstığı ılıman ve tropikal iklim kuşağında yaşamayı sever. Güneş ve ısı isteği fazla olan yer fıstığı, aylık ortalama 20 derece sıcaklık ister. Yer fıstığı çimlenme döneminde en fazla 12 - 13 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Yer fıstığı toprak olarak kumlu ve gevşek yapıdaki topraklarda rahat eder.
Türkiye iklim koşulları yer fıstığı üretmek için birebirdir. Bundan dolayı yer fıstığı ülkemizde en fazla sıcak iklim bölgelerinde olan Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir. Akdeniz bölgesinde, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın gibi bölgelerde yoğun miktarda yer fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Yetişme süresi boyunca toplam 500-600mm'lik yağış yerfıstığı için yeterli olmaktadır. Ancak bu yağışın yetişme dönemine dağılmış olması gerekir. Uzun bir süre yerfıstığı bitkisinin susuzluğa mahrum kalması halinde, kapsüllerin içerisindeki tohumlar tam gelişmezler ve neticede verim düşük olur.
Türkiye'de yerfıstığı ekiminin yaklaşık %80'ine yakını Çukurova bölgesinde gerçekleştirilmektedir. Osmaniye'deki yerfıstığı ekim alanı Adana'dan sonra gelmesine rağmen, Türkiye'deki üretilen yerfıstığının yaklaşık %90'ı Osmaniye'de işlenmekte ve pazarlanmaktadır.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
1 kilo Yer Fıstığı ne kadar? 2023 yılı güncel Yer Fıstığı fiyatları 109,00 TL ile 175,00 TL aralığındadır.
MİMAS BAHÇE - Yer Fıstık Kavrulmuş 200gr (Yerli Ata Tohumu)- 64,00 TL.
Yer Fıstığı Ne Kadar Sürede Yetişir? Yer fıstığı ekim nöbetine uygun bir üründür. Bu sebeple iklim ve toprak yapısı göz önünde bulundurulduğunda yer fıstığı ortalama 110 ila 120 günde yetişir.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.
Kilis'te 1 milyon 500 bin adet fıstık ağacı bulunuyor. İlimizde her geçen gün fıstık üretimi artmaktadır.
"Fıstığın kabuğu yüzde 37 antioksidan içeriyor"
Karaoğlu, fıstığın kırmızı yumuşak kabuğunun değerlendirilmeden çöpe atıldığına dikkati çekerek, "Taze fıstığın kırmızı kabuğu yoğun antioksidan barındırıyor ve yüksek miktarda kanser önleyici madde bulunduruyor.
Mibzerle ekim sırasında 75 - 80 cm sıra arası, 25-30 cm sıra üzeri mesafe korunuyor. Dekara iri danelerde 6 - 7 kilogram, küçük danelerde 4 - 5 kilogram tohum verilmesi yetiyor. Ortalama 5 - 7 cm derinliğe tohum ekebilirsiniz.
Türkiye'de araĢit olarak da bilinen yerfıstığının tamamına yakını Akdeniz Bölgesi'nde yetiĢtirilmekte olup özellikle Adana Bölümü üretimin yoğunlaĢtığı kesimdir.
Ilıman ve sıcak iklimleri seven yer fıstığı genellikle ilkbahar döneminde Nisan ve Mayıs aylarında ekilir. Yer fıstığı ekimi, tohumların ıslatılmasının ardından genellikle 5-6 cm şeklinde açılan çukurlara ekilir ve tohumlar toprağa gömülür. Sulama, tohum ekildikten sonra haftada bir veya iki kez gerçekleştirilir.
Yazlık bir bitki olduğu için yerfıstığının suya olan ihtiyacı oldukça fazladır. Ancak, bu yağışın yetişme dönemine dağılmış olması gerekmektedir. Sulama suyunun yeterli olmadığı koşullarda, kesinlikle yerfıstığı tarımı yapılmamalıdır.
1. ürün yer fıstığı hasadının Ağustos ayının son haftasında başlayıp Eylül ayının son haftasına kadar devam ettiğini, 2.
Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir.
"Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' fıstığına kimse Antep fıstığı diyemez, Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' dünyanın hiçbir yerinde yok, sadece Şanlıurfa'da üretilen bir fıstıktır.
Yer fıstığı bitkisi için taban gübresi olarak 13.24.12+10(SO3)+ME ürünümüzü tavsiye ediyoruz. 13.24.12+10 (SO3)+ME, klasik kompoze gübrelerden farklı olarak temel bitki besin maddeleri ile birlikte kükürt, demir ve çinko elementlerini içeren dengeli bir taban gübresidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri