Çiğ ve çeşitli işlemlerden geçerek midemizi şenlendiren yer fıstığı, Türkiye'de verimli topraklarda kolayca yetişmektedir. Kahvaltılık ezme, tatlı çeşitleri, kuru yemiş paketleri içinde kendini gösteren bu faydalı besin kendini koruyan bir kabuk içinde büyür.
Çok tatlı fıstıklardır ve genellikle kabuklu olarak kavrulur ve satılır. Ayrıca haşlanmış yerfistiği olarak taze kullanım için mükemmeldir. Her dört temel fıstık türünde, tohum ve üretim amaçlı birkaç çeşit vardır.
Eğer yer fıstığı alerjiniz yoksa hiçbir riski yok.
Yer fıstığı (Arachis hypogaea), baklagiller (Fabaceae) familyasından Arachis cinsinin bir türüdür.
Kabuklu yer fıstıkları genellikle kavrulmuş olarak tüketilse de çiğ halde de tüketiliyor. Tamamen doğal ve işlenmemiş haliyle bulunan çiğ kabuklu yer fıstığı çeşitleri çok özel bir lezzete sahiptir.
İlgili 25 soru bulundu
Kavrulmuş Kuruyemiş Daha Fazla Kalori
Kuruyemişin yağ ile kavrulması, yemişten alınan kalori miktarını artırır. Her ne kadar karbonhidrat bakımından eşit olsalar da, kavrulmuş yemişten alınan kalori çiğ yemişe göre çok daha fazladır. Bu nedenle özellikle çocuklar için kesinlikle çiğ kuruyemişler tercih edilmelidir.
Standart olarak bilinen fıstık ile yer fıstığı arasında bulunan en önemli fark yetiştirilme biçimidir. Normal fıstık ya da çam fıstığı ağaçta yetişmektedir. Ancak yer fıstığı tıpkı patates ya da soğan gibi yer altında yetişen ve bir nevi yumrular halinde gelişerek yerin altından toplanan bir fıstık biçimidir.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Obezite probleminden kurtulmak isteyen kişilerin kesinlikle yer fıstığı tüketmesi önerilmektedir. Özellikle kadınlarda görülen kilo problemlerini çözücü etkiye sahip olan yer fıstığı, uzun süre tokluk hissi oluşturması sebebiyle diyetlerde favori besinlerden bir tanesidir.
Yer fıstığı, sağlıklı yağlar ve yüksek kaliteli protein ile doludur. Güçlü bileşenleri kalp sağlığını destekler ve diyabet tedavisine yardımcı olur. Yer fıstığı faydaları, kemik ve kasları güçlendirmesi, mideyi koruması, kalp sağlığına destek olması ve kansere karşı koruyucu görev üstlenmesi olarak sıralanabilir.
İçerdiği E Vitamini sayesinde cilt sağlığına oldukça faydası dokunur. Omega 3 yağları sayesinde saç dökülmesi ve kırılmasına karşı koruma sağlar, ayrıca saçların parlak ve güçlü görülmesini sağlar. Potasyum, Magnezyum, Bakır, Kalsiyum, Demir, Selenyum, Çinko gibi vücut için faydalı vitamin ve mineralleri barındırır.
Sarsakta mevcut olan elekte ürünün içindeki kırıklarve tozlar dışarı alınır. Soyulan fıstık zarı bir vakım sayesinde sarsağın sonçıkış ucundan emilerek siklona basılır. Siklona basılan kabuklar ürün kilidisayesinde dışarı atılır.
Fıstık B6, B9 ve E vitaminlerinin yanında; niasin, riboflavin, thiamin gibi maddeleri ve sağlık açısından oldukça faydalı olan pantotenik adında bir asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko ise fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır.
* Kabuklu fıstık amino asit maddeleri ve protein açısından vücudumuzun ihtiyacı olan maddeler konusunda beyaz et ve yumurtanın ardından en etkili olandır. Gün içerisinde bir avucunuza sıgacak kadar kabuklu fıstık tüketmeniz, normal bir insanın ihtiyacı olan proteinin otalama %28´ini karşılayacaktır.
Yukarıdaki başlıklarda da anlatıldığı üzere Siirt fıstığı en az Antep fıstığı kadar kalitelidir ve Fistalora Siirt fistığı tüketiciye bu kaliteye ulaşma imkanı sunmaktadır. Bu kaliteyi öne çıkaran en önemli faktörler düşük yağ oranı, içerdiği yararlı unsurların fazlalığı ve kolesterole iyi gelmesidir.
YER FISTIĞI NE KADAR YENMELİ? Günde 1 avuç yer fıstığı veya 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi yiyerek sağladığı yararlardan faydalanabilirsiniz.
İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz.
Tuzlu fıstık aslında yer fıstığının bir miktar işlem görmüş haline denir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın hemen her bölgesinde besin kaynağı olarak tüketilen tuzlu fıstık, yer fıstığının su, un, tuz ve limon tuzu ile kavrulmasından elde edilir.
Günde 1 avuç yenilecek bu kuru yemiş bol enerji ihtiva ediyor, cinsel isteği ve gücü artırıyor. Erkeklerde ise başa bela iktidarsızlığa karşı çare oluyor. Ayrıca sperm sayısını da artırıyor.
İçeriğindeki B vitamini, magnezyum ve diğer mineraller metabolizmayı artırarak yağ yakımını hızlandırabilir. Yer fıstığı aynı zamanda yağ kaybını artıran oleik asit gibi sağlıklı yağlar içerir. Bu sağlıklı yağlar, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
İspanyol yer fıstığı türü, küçük taneleri olan bir türdür.
Akdeniz illeri bu konuda ön plana çıkmaktadır. Özellikle de Osmaniye çevresinde yer fıstığı verimli şekilde yetişmektedir. Marmara Bölgesi'nde bulunan iller de ülkemiz için yer fıstığı tarımında önemlidir. Marmara illerini Batı ve Güneydoğu Anadolu kesimi takip eder.
Özellikle kuru fasulye ve soya fasulyesi gibi yer fıstığı da gaz yapan besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca yer fıstığının çok fazla tüketilmesi fazla kilo alımına sebep olabilmekte ve cilt sorunlarına neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri