Yerfıstığı hasat edildiğinde meyveleri % 35-60 nem içerir. Bu nedenle yerfıstığının uzun süre bozulmadan (özellikle aflotoksine karşı) depolanması için, ürün depoya konmadan önce nem oranı kabuklu olarak % 9'un, iç olarak %7'nin altına düşmelidir. Kavrulmuş fıstıklarda rutubet miktarı % 1,5-2'yi geçmemelidir.
Kuruyemişler, kapalı kapların içerisinde uzun süre saklanabilir. Hava ile etkileşime girmesi, raf ömrünü kısaltır. Kuruyemişleri cam kavanozlara veya buzdolabı poşetine doldurarak ağızlarını kapatın. Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Derin dondurucuda kuru yemiş nasıl saklanır? İşte detaylar: Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri ağzı iyice kapatılarak kapalı plastik torbalara koyup derin dodurucuda saklaya bilirsiniz.
Fıstık tepsiye alınır. Üzerine sprey veya elimizle az su serpiştirilir. Üzerine tuz ilave edilerek alt üst harmanlanır. Orta ateşte yanan sobanın fırınına koyulur ara ara çevrilir ve alt üst yapılır.
Kapalı bir saklama kabında muhafaza edildiğinde kabuğu kokabilir bu yüzden kısa bir sürede yaş antep fıstığı tüketilmelidir. Güneşe sererek kurutabilir ya da daha uzun süre tüketmek istiyorsanız buzdolabında ya da buzlukta saklayabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Yerfıstığı; meyvesi kolay bozulabilen, uygun şartlarda 5 yıla kadar depoda tutulabilen fakat uygun olmayan koşullarda muhafaza edildiğinde ise solma, böceklenme, bayatlama, tat da bozulmalar göstererek bir ayda yenilemez duruma gelebilen bir bitkidir.
Bayatlamış kuruyemişlerin tazeliğine kavuşabilmesi için yapılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesi, yağsız teflon tavada kavurmaktır. Bu işlemi kısık ateşte uzun süre yapınız. Kısık ateş kuruyemişlerin yanmasını da önlemektedir.
Taze Antep Fıstıklarının güneşte kurutulması esastır. Kuruyan Antep Fıstığı yaklaşık olarak bir yıl kuru yerde muhafaza edilmesi şartıyla bekletilebilir. Kısacası Antep fıstığı saklarken hava koşullarına dikkat edilmesi gerekir. 0 ile 10 derece arasında olan bir yerde Antep fıstıkları güvenle saklanabilir.
Kabuklu yer fıstığı istiyorsanız, önce biraz temizlik yapmanız gerekmektedir. Kabuklar üzerinde biriken fazla kiri çıkarmak için kısa bir süre soğuk suyla durulanmalıdır. Yıkama işlemi sona erdikten sonra fıstıkları bir kağıt havluyla kurulayabilirsiniz.
YER FISTIĞININ FAYDALARI
Kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Kolon ve mide kanserine karşı büyük bir savaş verir. Kan şekeri seviyesini dengelemeye yardım eder. E vitamini deposudur ve bundan dolayı da cilt sağlığına fazlasıyla yararlıdır.
Saklanan yerlerin bağıl nem oranları % 60'tan fazla olmamalıdır. Tuz, nemi çektiğinden evde yağlı tohumları saklarken iri tuz kullanılmalıdır. Yer fıstığı, fındık, diğer fıstıklar, ceviz, nemli ve sıcak yerlerde saklandıklarında küflenirler. Bu nedenle yağlı tohumlar, serin yerde saklanmalıdır."
·Kuruyemişleri bir cam kavanoz içerisine alın içinde hava kalmayacak şekilde doldurun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına kaldırın. Kavanoz içerisinde hava almadan soğuk ortamda uzun süreli saklanabilir.
Kuruyemişlerde, uzun bir süre, özellikle ılık bir mutfak gibi oda sıcaklığında kaldığında bozulabilen kalp dostu yağlar bulunur. Kalan kuruyemişlerinizi kapalı bir torbada buzdolabında muhafaza edin. Daha uzun süreli bir saklama için, dikkatlice sararak dondurucuda birkaç ay saklayabilirsiniz.
Toz fıstık ezmesi de kiler gibi serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.
Kuruyemiş doğru saklandığı sürece uzun aylar boyunca taze kalabilen besinlerdir. Kapalı poşetlerde alınan kuruyemişlerin hava ile bağlantısı kesildiği için güvenerek satın alınabilir. Açtığınız zaman hava ile etkileşime girmeye başlar ve ne kadar çok etkileşimde bulunursa o kadar hızlı bozulma görülür.
1- Taze Kuruyemişi Anlamanın En Kolay Yolu: Tadı
Taze kuruyemiş, tadından anlaşılabilir. Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir.
Besinlere eklenen tuz mikroorganizmalara karşı koruyucu, ağırlık dengeleyici (ürünün kaybettiği neme karşılık tartıda kayıp yaşamayı önleyici) ve aroma artırıcı etkinlik gösteriyor.
Kabuklu fıstık dışı neden tuzlanır? kilo ile açık kuruyemiş satılan yerlerde yer alan yer fıstığıdır. karayolları tuzlama ekipleri bile daha az tuz ile haşır neşir olmaktadırlar. çöpe atılacak olan dış kabuğunu 2 cm'lik tuz tabakası ile kaplamanın amacı, ürünün kilo basmasını sağlamak ve haksız kazanç elde etmektir.
Bu nedenle küspesi, karma hayvan yemi üretiminde sıklıkla kullanılıyor. Dış kabuğunda bile yüzde 66 selüloz var. Bu nedenle hem hayvan yemi olarak, hem sunta yapımında hem de kanatlı hayvanlara altlık olarak değerlendirilebiliyor. Ayrıca kömür yapımında da yer fıstığı kabuğu kullanılıyor." dedi.
Rutubetli ortamlarda toz Antep fıstığının saklanması sağlıksız olduğu biliniyor. Daha çok kuru ve nemsiz alanlarda saklanması öneriliyor.
Saklama ve Tüketim Koşulları
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz.
Kuru üzüm dondurucuda saklanacaksa, ağzı güzelce paketlenmeli, üzümler tek seferde kullanılacak porsiyonlara ayrılmalıdır. Porsiyonlar arasına mutlaka kese kağıdı konulmalıdır. Bu sayede birbirine yapışmaları önlenebilir. Kuru üzümler, oda sıcaklığında 6 aya kadar saklanabilir.
Bayat kuruyemişlerin yağ dengesi bozulduğunda acı bir tada sahip olur. Özellikle de nem kapan kuruyemişler, daha kısa sürede bozulur ve yenemeyecek kadar acı bir tatta olur. Bu sebeple de taze kuruyemişlerin paketlemesi oldukça önemli. Bayatladığı zaman yağ dengeleri bozulan çerezler zararlı hale gelmektedir.
Mümkün olduğunca kısık ateşte tutmanız kuru yemişlerinizin yanmaması için önemlidir. Özellikle kış aylarında uygulayabileceğiniz yöntem olan kalorifer peteğinde kuru yemiş kurutmak, yemişlerin içerisindeki nemi alarak eski çıtırlığına kavuşmasını sağlayacak.
Karaciğer kanserine yol açan aflatoksin içerdiği için, bayat ve küflü kuruyemişlerle baharatlardan uzak durulması uyarısı dile getirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri