Bitkisel yağlar içinde, zeytinyağından sonra gelen en yararlı olan yağ çeşidi yer fıstığı yağıdır. Latince adı Arachis Hypogaea olan yer fıstığı bitkisinden elde edilir.
Soğuk Presleme ile Elde Edilen Fıstık Yağı: Bu yöntemde, yağı çıkarmak için fıstık ezilir. Bu düşük ısılı işlem, doğal fıstık aromasının çoğunu korur. Ayrıca rafine yöntemine göre daha fazla besin maddesini korunmuş olur.
Yer fıstığı yağı, kronik hastalıklara karşı birçok koruyucu fayda sağlayan bir antioksidan olan E vitamini açısından zengindir. Bu, sağlıklı yağ içeriğiyle birlikte, yer fıstığı yağının, aşırıya kaçmadan tükettiğiniz sürece diyetinize harika bir katkı olabileceği anlamına gelir.
Yer fıstığı yağı; beyaz etlerde, mayonez yapımında, hamur işlerinde, tatlılarda, margarin üretiminde, balık konservelerinin hazırlanmasında, kızartmalarda, salatalarda ve özellikle Çin yemeklerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Yüksek sıcaklık derecelerine karşı son derece dayanıklıdır.
Fıstık Yağı Kullanımları
Fıstık yağı, yüksek duman noktası nedeniyle kızartma için mükemmel şekilde uygundur.
İlgili 15 soru bulundu
Kızartma yaparken hangi zeytinyağı kullanılır? Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
Literatürde yerfıstığı yağının dumanlanma noktası 229.4°C olarak belirtilmiştir [11].
Bu nedenle küspesi, karma hayvan yemi üretiminde sıklıkla kullanılıyor. Dış kabuğunda bile yüzde 66 selüloz var. Bu nedenle hem hayvan yemi olarak, hem sunta yapımında hem de kanatlı hayvanlara altlık olarak değerlendirilebiliyor. Ayrıca kömür yapımında da yer fıstığı kabuğu kullanılıyor." dedi.
YER FISTIĞININ FAYDALARI
Kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Kolon ve mide kanserine karşı büyük bir savaş verir. Kan şekeri seviyesini dengelemeye yardım eder. E vitamini deposudur ve bundan dolayı da cilt sağlığına fazlasıyla yararlıdır.
- Yer fıstığı içinde barındırdığı omega- 3 yağları ile saç dökülmesi ve kırılmasına karşı da oldukça etkili bir besindir. - Saçların parlak ve güçlü görünmesine yardım eder. - Yer fıstığı içeriğinde bulunan yağlar vücut için çok faydalı yağlardır.
Yer fıstığının içinde bulunan doymamış yağ asitleri; kalp ve damarları koruyor. Yer fıstığı yağı; kandaki iyi huylu kolesterol seviyesini artırıyor, kötü huylu kolesterol ve trigliserid seviyesini ise düşürüyor.
Fıstık bilinenin aksine kolesterol için de faydalıdır. İçerdiği yağlar vücuda son derece faydalı olup kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
Yer fıstığı: Yer fıstığı kan şekerine karşı etkilidir. Özellikle yer fıstığı ezmesi, kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir.
Yer fıstığı yağı güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra vücudu serbest radikallerin hasarından da koruyan bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini bakımından zengin olan yer fıstığı yağı diyabetli kişilerde kalp hastalığı için belirli risk faktörlerini azaltmada etkin rol oynar.
1. ürün yer fıstığı hasadının Ağustos ayının son haftasında başlayıp Eylül ayının son haftasına kadar devam ettiğini, 2.
Avokado, fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu yemişler ve badem yağı, yer fıstığı gibi kabuklu yemiş yağları, zeytinyağı, kanola yağı, susam yağı tekli doymamış yağlardır. 2-Çoklu doymamış yağlar: Yağ zincirinde iki veya daha fazla karbon-karbon çift bağı içeren yağ asitleri çoklu doymamış yağlardır.
İçeriğindeki B vitamini, magnezyum ve diğer mineraller metabolizmayı artırarak yağ yakımını hızlandırabilir. Yer fıstığı aynı zamanda yağ kaybını artıran oleik asit gibi sağlıklı yağlar içerir. Bu sağlıklı yağlar, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
Kulağa garip gelse de kalori bakımından fazla olan yer fıstığının doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırdığı kanıtlanmış. Yaklaşık 32 tane yer fıstığı hem 164 kalori olması hem de 14 gram yağ olmasına rağmen kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylelikle şeker alımının önüne geçebilirsiniz ve kilo problemlerini önlemiş olursunuz.
Çok tatlı fıstıklardır ve genellikle kabuklu olarak kavrulur ve satılır. Ayrıca haşlanmış yerfistiği olarak taze kullanım için mükemmeldir. Her dört temel fıstık türünde, tohum ve üretim amaçlı birkaç çeşit vardır.
Hem damla sakızı hem de uçucu yağ, kozmetik ve ilaç sektöründe ve antioksidan özelliğinden dolayı kanser ilaçlarında kullanılacak. Özellikle gıda katkı maddesi olarak raf ömrünü uzatması için kullanılacak."
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Fıstık tepsiye alınır. Üzerine sprey veya elimizle az su serpiştirilir. Üzerine tuz ilave edilerek alt üst harmanlanır. Orta ateşte yanan sobanın fırınına koyulur ara ara çevrilir ve alt üst yapılır.
Yer fıstığı unu,aflatoksin analizi yapılmış yer fıstığının kabuklarını soyduktan sonra özelöğütücü makinalar kullanılarak elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri