Yer fıstığı tohumundaki A, C ve D vitaminlerinin miktarı yok denecek kadar azdır.
Bol miktarda polifenolik asit, resveratrol, triptofan, niasin, riboflavin, tiamin, B6 vitamini, B9 vitamini, çinko ve magnezyum mineralleri içerir. Gelin yer fıstığının faydalarına bir göz atalım: Yüksek oranda polifenolik asit içeren yer fıstığı yağı mide kanserinin engellenmesinde rol oynar.
İçerdiği zengin besinler yardımıyla sağlığımıza katkıda bulunur. Mide kanserine yakalanma riskini azaltan fıstık, cilt sağlığını korur, kalp sağlığına iyi gelir, antioksidan özelliğinden dolayı genel sağlık için faydalıdır.
Tuzlu fıstığın faydaları
-B1 ve B3 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler sayesinde kan şekerinin yakılmasını sağlar ve kalp sağlığını korur. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır ve zihni açar.
Yer fıstığı sağlıklı bir besin kaynağıdır ve birçok farklı şekilde tüketilebilir. Yüksek protein, sağlıklı yağlar, enerji, kanser riskini azaltma, kalp sağlığı, kilo kontrolü, kas gelişimi, cilt sağlığı, sinir sistemi, demir ve bağışıklık sistemi sağlığı için faydaları vardır.
İlgili 34 soru bulundu
Fıstığının zararlarını görmemek için tüketirken hemen her gıdada olduğu gibi aşırıya kaçmamak önemlidir. Bu da akıllara 'yer fıstığı nasıl tüketilmeli' sorusunu getiriyor. Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz.
Düzenli olarak yer fıstığı tüketen kişilerin kansere yakalanma riski %30 oranında azalmaktadır. Özellikle içerisinde yüksek oranda polifenolik bulunan yer fıstığı mide kanserine karşı da koruyucudur. Düzenli tüketimi halinde yer fıstığı safra kesesinde oluşması muhtemel taşları engellemektedir.
Tuzlu fıstık aslında yer fıstığının bir miktar işlem görmüş haline denir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın hemen her bölgesinde besin kaynağı olarak tüketilen tuzlu fıstık, yer fıstığının su, un, tuz ve limon tuzu ile kavrulmasından elde edilir.
Yer Fıstığı Nasıl Tüketilmelidir? Ülkemizde yer fıstığı genel olarak kuruyemiş şeklinde tüketilir. Bunun yanında fıstık ezmesi şeklinde tüketimi de son yıllarda oldukça yaygın görülmektedir. Yer fıstığı; çörek, kurabiye gibi yiyeceklerin içinde de kullanılabilir.
“Pantotenik” adında içerdiği asit sayesinde potasyum, manganez, kalsiyum, bakır, magnezyum, demir, selenyum, çinko ve bunun gibi bir çok mineral içeren yer fıstığının çiğ tüketilmesi mineralleri en iyi şekilde vücuda kazandırabilmeniz adına çok önemli bir faktördür.
*Antep Fıstığı ve Fındık: İçerdikleri doymamış yağ asitleri ve E vitamini nedeni ile afrodizyak olarak kullanılırlar. Çoğunlukla Uzakdoğu"da kullanılan bu karışım cinsel isteği, uyarılmayı ve orgazmı arttırır.
Sağlıklı kas ve kemik yapısının oluşmasını sağlayan yer fıstığı, kemikleri güçlendirir. Yer fıstığı harcanan enerjinin yerine gelmesini sağlar, bedeni güçlendirir. Kandaki kolesterol seviyesinin düşmesini sağlayan yer fıstığı, böylece kalp ve damar sağlığını korur.
Kandaki oksijen miktarını yükselten yer fıstığı içeriğinde yer alan kalsiyum sayesinde kemikleri çok daha sağlıklı hale getirir. Kadınlarda en çok görülen rahatsızlıklardan olan kansızlık ve kemik erimesi karşısında en iddialı ürünlerden bir tanesidir.
Fıstık B6, B9 ve E vitaminlerinin yanında; niasin, riboflavin, thiamin gibi maddeleri ve sağlık açısından oldukça faydalı olan pantotenik adında bir asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko ise fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır.
Mineral deposu olan fıstık çinko, potasyum, selenyum, manganez, demir, bakır, magnezyum ve kalsiyum içerir. Sedef rahatsızlıklarına iyi gelir. Yer fıstığı sindirim sistemine faydalıdır. Sindirim sistemi sağlığını koruyan vitaminler içerir.
Fıstık ezmesinde yer alan magnezyum, kasların gevşemesine yardımcı olabilir. Bu sayede yiyecek, sporcuların kas geliştirme hedeflerini destekleyebilir. Yer fıstığında yer alan çinko, kas protein sentezine yardımcı olan bir mineraldir.
Uzman görüşlerine göre kuruyemişleri sabah kahvaltı esnasında tüketmek, gün içerisinde tüketeceğiniz diğer zaman dilimlerine karşı daha çok faydası vardır. Gün içerisindeki yorgunluğunuzu direkt olarak alan kuruyemişler kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olur.
Cildi güneş ışınlarından korur ve hasar görmesini engeller. KOLAJEN ÜRETİMİNİ DESTEKLER: Yer fıstığı, cildin dolgun ve genç görünmesini sağlayan kolajen üretimini uyarmaya yardımcı olan çinko açısından yüksektir. Cildi sıkılaştırır ve sarkmaları önler. Kırışıklıklar ile savaşır.
Yer fıstığı, yer altında yetişen bir baklagil türüdür. Popüler bir atıştırmalık yiyeceklerdir ve genellikle kavrulmuş, tuzlanmış, çikolata veya diğer tatlarla kaplanmış olarak yenir. Yer fıstığı ayrıca yer fıstığından yapılan bir ezme olan fıstık ezmesi yapmak için de kullanılır.
Akciğerde meydana gelebilecek olan enfeksiyon ya da iltihap gibi sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olan fıstık ezmesi, göğsü yumuşatarak ağrıların da hafiflemesini sağlar.
Kabuklu yer fıstıkları genellikle kavrulmuş olarak tüketilse de çiğ halde de tüketiliyor.
1 avuç (45 gr) kavrulmuş tuzlu yer fıstığı 264 kaloridir. Kavrulmuş tuzlu yer fıstığının 100 gramı 21.26 gram karbonhidrat, 24.35 gram protein, 49.66 gram yağ, 8.4 gram lif içermektedir.
"Fıstığın kabuğu yüzde 37 antioksidan içeriyor"
Karaoğlu, fıstığın kırmızı yumuşak kabuğunun değerlendirilmeden çöpe atıldığına dikkati çekerek, "Taze fıstığın kırmızı kabuğu yoğun antioksidan barındırıyor ve yüksek miktarda kanser önleyici madde bulunduruyor.
Çiğ taze ve kavrulmuş fıstık bazı kişilerde gaz problemlerine neden olmaktadır. Bu nedenle bu problemleri yaşayan ve emziren annelerin yer fıstığı tüketmesi bebeklerde gaz yapabilmektedir. Bunlarla birlikte yer fıstığının bazı araştırmalarda bebeklerde alerji yaptığı da gözlemlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri