Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre'nin en dış kısmında bulunan yapıdır. Karalarda daha kalın (35–40 km), Tibet Platosunda ise 70 km, deniz ve okyanus tabanlarında ise daha ince (8–12 km) olan yer kabuğunun ortalama kalınlığı 33 km kadardır.
Kabuk. Kalınlığı, okyanus kabuğunun 5–10 km, kıtasal dağ sıralarının 30–45 km kalınlığında olması nedeniyle yerin neresinde olduğunuza bağlı olarak değişir. İnce okyanus kabuğu kalın kıta kabuğundan daha yoğundur ve bu nedenle kıtasal kabukla karşılaştırıldığında mantoda yüzer.
Mesela yüksek dağların bulunduğu yerlerde yer kabuğu oldukça kalındır. Ancak okyanuslardaki çukurlarda yer kabuğu incedir.
Manto, yer kabuğu ile çekirdek arasında yer alan, derinliğe göre değişen ısıya sahip bir yer katmanıdır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastikimsi özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür.
Ortalama kalınlığı 35 km civarındadır. Kıtalarda daha kalın, ortalama 40 km, hatta Tibet Platosu'nda 70 km; okyanus tabanlarında ise daha ince, ortalama 5-10 km olabilir. Yer kabuğu, çeşitli kayaç türlerinden oluşur.
İlgili 23 soru bulundu
Okyanusal kabuk, 7 km kalınlığındadır (10 km'ye kadar ulaşır). Koyu renklidir. Magmatik kaya olan bazalttan oluşur. Bağıl olarak homojen kimyasal bileşime sahiptir.
Manto. Dünya'nın mantosu 2.890 km derinliğe kadar uzanır ve onu dünyanın en kalın tabakası yapar.
Yer kabuğu Dünya'nın eş dış katmanını çevreler. Karada ortalama 35 kilometre, deniz ve okyanuslarda 8-12 kilometre kalınlığı bulmaktadır. Granit ve bazalt olmak üzere 2 kimyasal bileşeni bulunur. Coğrafi terim olarak yer kabuğu litosfer olarak adlandırılır.
Dünyanın iç katmanlarında çekirdekten sonra onu saran Manto gelir. Mantoda duyu organlarımızla gözlem yapamadığımız diğer bir katmandır. Yer kabuğu ile çekirdek arasında bulunan Manto, yüksek sıcaklıktan dolayı erimiş kayalardan oluşmaktadır. Mantonun diğer adı ise Ateş Küre olarak tabir edilir.
Dünyamız karalar ve denizlerle kaplıdır. Karalar dünya yüzeyinin 4/1 ini sular ise dünya yüzeyinin 4/3 ünü oluşturur. Dünyanın yüzeyinde suların kapladığı alan karalarınkinden büyüktür.
Litosfer (Taş Küre ,Yerkabuğu) Canlıların üzerinde yaşadığı çeşitli taş, toprak ve kayaçlardan oluşan tabakadır.
Manto genelde katı olmakla beraber yüzeyden derine inildikçe içinde yerel sıvı ortamları bulundurmaktadır. Taşküre'nin altında Astenosfer denilen yumuşak Üst Manto bulunmaktadır.Burada oluşan kuvvetler, özellikle konveksiyon akımları nedeni ile, taş kabuk parçalanmakta ve birçok "Levha"lara bölünmektedir.
Yer kabuğu, temelde gezegenimizin çekirdeğinin dış katmanı olarak özetlenebilir. Yer kabuğu, litosferin bir parçasını oluşturmakla birlikte dünyamızdaki tüm karalara ulaşabilecek tektonik plakalardan oluşmaktadır. Dünya kabuğu, bundan tam 4.6 milyar yıl önce meydana geldi.
Yer kabuğunun kalınlığı her yerde aynı değildir. Yer kabuğu, karalarda 35-40 km, okyanuslarda ise 8-12 km kalınlığındadır. Karalarda yer kabuğu daha kalındır çünkü bu bölgelerde kıtasal kayaçlar bulunur. Okyanuslarda yer kabuğu daha incedir çünkü bu bölgelerde okyanusal kayaçlar bulunur.
B) Kayaçların yapısında mineraller vardır ve bun- ların bazıları çok değerlidir. () Yer kabuğu okyanus, deniz ve göllerin altında da devam eder.
Troposfer, Dünya'da nerede olduğunuza bağlı olarak 8 ile 14 kilometre arasında bir kalınlığa sahiptir. Kuzey ve Güney Kutbu'nda en incedir. Bu katmanda soluduğumuz hava ve gökyüzündeki bulutlar bulunur.
Kabuk, manto, çekirdek, litosfer, astenosfer, mezosfer, dış çekirdek, iç çekirdek.
Gözlenemeyen katmanları ateş küre ve ağır küre olarak adlandırılmış.
Likenler yaşadıkları yüzeye göre üçe ayrılırlar. Likenlerin ağaç veya çalı kabukları üzerinde yaşayanlarına Kabuk likenleri, toprakta yaşayanlarına Toprak likenleri ve kayada yaşayanlarına Kaya likenleri denir.
Yer kabuğunun hareket etmesi ise levha hareketlerinden kaynaklanmaktadır. Yerkabuğunun derinliklerinde magma adı verilen sıcak ve akışkan bir maddenin olduğunu söylemek mümkündür. Magmanın hareketlenmesi durumunda ise üzerinde bulunan yer kabuğunun da hareket ettiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Okyanus (Eski Yunanca: Ὠκεανός, trans. Okeanós), bir gezegenin hidrosferinin çoğunu oluşturan bir su kütlesidir. Dünya üzerinde bir okyanus, Dünya Okyanusunun ana geleneksel bölümlerinden biridir. Bunlar, bölgeye göre azalan sırada, Pasifik, Atlantik, Hint, Güney (Antarktika) ve Kuzey Kutbu Okyanuslarıdır.
İç çekirdek, yoğunluk ve ağırlık bakımından en ağır elementlerin bulunduğu bölümdür. Dünya'nın en iç bölümünü oluşturan çekirdeğin, 5120–2890 km'ler arasındaki kısmına dış çekirdek, 6371–5150 km'ler arasındaki kısmına iç çekirdek denir.
1) Gerçekte, Dünya'nın çekirdeği 5'ten fazla parçaya bölünmüştür: iç çekirdek, dış çekirdek, alt manto, üst manto, astenosfer, litosfer, okyanus kabuğu, kıtasal kabuk.
Magma katmanı,yer kabuğunun altındaki tabakadır.Sıcaklığı 2000 santigrat derecedir. Bu katman,yer kabuğunun ergimiş maddelerle çok sıkışmış gaz ve buharların bir karışımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri