edilgen f. (< yer-i-l-mek) Kusurları ortaya konulmak, kötülenmek, zemmedilmek: Çünkü her kıskanılan yerilir ve hırpalanır (Burhan Felek).
"Bakara Suresi 204-207. Ayetler Bağlamında Övülen (Faydalı) ve Yerilen (Zararlı) İnsan Tipleri".
Gıpta, başkalarında bulunan bir özellik ya da varlığa karşı duyulan özlem. Kişinin, başkasında bulunan bir şeyin yok olmasını temenni etmeyerek aynı şeyin kendisinde de olmasını arzu etmesi durumu.
İlgili 29 soru bulundu
Muhkem (Arapça: محكم), "Hüküm veren, sağlamlaştırılmış" anlamlarına gelen Arapça kelime. Kur'an'ın Âl-i İmrân Suresi'nin 7. âyetinde geçen bu kelime, açık ve kesin olarak hüküm veren âyetleri nitelendirmek için kullanılmıştır.
Haset kelimesinin genel anlamı çekememezlik olarak ifade ediliyor. Kıskançlık olarak da ifade edilen haset kelimesi özellikle tartışmalı diyaloglarda sıkça kullanılıyor. Bir kişinin başka bir kişi hakkında kötü düşünceler beslemesi haset olarak değerlendiriliyor.
Haram gibi yapılması hoş görülmeyen davranışlara, eylemlere mekruh denmektedir.
Günah Allah'ın yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlardır. Yüce Allah'ın izin verdiği ve serbest bıraktığı iş ve davranışlardır. Haram İslam dininin emir ve yasaklarına aykırı davranılmasının karşılığıdır.
İslâm ahlâkının asıl kaynağı Kur'an ve onun ışığında oluşan sünnettir. Nitekim Hz. Âişe bir soru münasebetiyle Hz. Peygamber'in ahlâkının Kur'an ahlâkı olduğunu belirtmiştir (Müslim, “Müsâfirîn”, 139). Bu sebeple İslâm ahlâk düşüncesi Kur'an ve Sünnet'le başlar.
İslam ahlakının gâyesi, insanı, Allah'ın (c.c.) bütün yaratıklarına karşı merhametli olmak, hiçbir menfaat gözetmeksizin fedakarlıkta bulunmak, karşılıksız sevmek; insani ilişkilerde iyi niyetli, dürüst, güvenilir olmak ve kötü eğilimlerden uzak durmaya yöneltmektir.
İslâm Ahlakının temel kaynakları ise, KUR'AN, HZ. PEYGAMBERİN SÜNNETİ, İCMA', KIYAS bir de ÖRF ve ÂDET'lerdir.
Hırsızlık yapmak, kumar oynamak, zina yapmak ve adam öldürmek gibi yasaklandığına dair Kur'ân-ı Kerim'de ve kesin bilgi ifade eden hadis-i şeriflerde açık hüküm bulunan bütün söz ve davranışlar haramdır.
İslam ahlakının konusu, insanın Allah ve yaratılmış diğer varlıklarla ilişkilerinin hangi ilke ve kurallar çerçevesinde gerçekleşeceğidir. Başka bir ifadeyle insanın kendisine, Allah'a başka insanlara ve çevresindeki diğer varlıklara karşı görev ve sorumluklarının neler olduğudur.
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek veya adam öldürmek haramdır.
Kur'ân ve Sünnet arka organdan (anüs) ilişkiyi haram kılar. Bu tür ilişkilerin helâl görülerek yapılmasını azaba uğrama sebebi olarak bildirirken, ağzı cinsel organa dönüştürerek yapılacak oral ilişkiyi daha bir haram kılacağı açıktır.
Sevap; Allahu Teala'nın yapmamızı istediği iş ve davranışlar karşılığında bize vermiş olduğu ödüle denir.
Değerli kardeşimiz, Tenzihen mekruh olan bir fiili işlemekte ısrar etmekle haram işlenmiş olunmaz.
Geleneksel İslam fıkhına göre mekruh, haram kadar kesin olmamakla birlikte yapılmaması gereken şey olarak tanımlanır. Ancak İsrâ suresi 38. ayet ve daha önceki ayetlerde kesinlikle yapılmaması gereken Allah'ın haramlarına mekruh denilmektedir.
Mekruh sonuç olarak günah bir amel değildir, günaha yakın bir ameldir. Mekruhu terk etmemek harama yakınlaştırır. Haramdan sakınmak için mekruhlara dikkat etmek gerekir. Mekruh olan amellerden uzak duranlar haramdan daha fazla uzaklaşır.
Haset; bir başkasına verilmiş olan dünyevî nimetlerin onun elinden çıkmasını şiddetle istemektir. Gıpta ise o nimetin kendisine de verilmesini arzu etmektir.
İslam geleneğinde kötü huylar kategorisinde ele alınan haset, yapısı itibariyle en başta Allah'ın iradesine, takdirine ve taksimine itiraz mahiyeti taşıdığı için dinî ve dünyevî açıdan zararlı görülmüş ve bu duygudan sakınılması tavsiye edilmiştir.
Haset edenin bu duygusu davranışa dönüşünce; kin, gazap ve düşmanlık duygularını ortaya çıkarır. O zaman "Nazar değdi" deriz. Nazar değmesi ile hasedin birbirine kuvvetli bir bağla bağlı olduğunu görmek mümkündür. Haset coşunca, kişinin bakışları ile fırlattığı psiko-fizik enerji elektrik haline dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri