“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
10 metreden sonra yapılan sondaj işlemleri farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Bu kapsamda 100 ile 1000 metre arasında gerçekleştirilen türüne sığ sondaj denilmektedir. Derin sondaj ifadesi ise 1000 ile 4000 metre arasını kapsamaktadır.
Devlet 10 metreden daha derin kuyuları, madenlerde olduğu gibi kamu malı kabul etmiş ve yeraltı suyundan istifadeyi izine bağlamıştır. Kuyu ruhsatları DSİ'nin ilgili bölge müdürlüklerine kayıtlı firmalar tarafından alınmaktadır. Konu ile ilgili kanun maddeleri aşağıda verilmiştir.
Jeofizik mühendisleri, bu cihazları kullanarak ve toprağın geçirgenlik oranını değerlendirerek su kaynağının varlığı ve büyüklüğü konusunda çıkarımlar oluşturabilmektedir. Toprak altında bulunan yapıların incelenmesi sonucunda yüksek elektrik geçirgenliği tespit edilir ise su varlığı neredeyse kesinleşmektedir.
Sığ sondaj, derinliği 100 metre ila 1000 metre arasında gidebilen sondaja denilmektedir. Derinliği 1000 metre ila 4000 metre arasında olan sondaja Derin Sondaj denilir. Çok Derin Sondaj ise 4000 metreden daha fazla derinliğe kadar gidebilen sondaj türüne denilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Kaçak Kuyu: Arama ruhsatı olmadan açılmış kuyulardır. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün görevlilerinin tespiti halinde kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma masrafları kuyu sahibinden alınır ve ayrıca yerel yönetimler tarafından kuyu sahibi 2.000'den 7.000'TL ye kadar cezaya çarptırılır.
Jeoloji Mühendisi önce Arama Belgesi düzenleyerek ilgili DSİ Bölge Müdürlüğüne teslim eder. DSİ Bölge Müdürlüğü kontrol mühendislerinin incelemesi sonucu saha sondaj yapılmasına uygun bulunduğu taktirde DSİ tarafından arsa sahibi adına Arama Belgesi düzenlenir. Bu belge sondaj yapmak için gerekli izin belgesidir.
Kireçli kil toprakları daha iyi havalanabilen ve suyun da belirli bir ölçüde sızabildiği topraklardır. Kireçsiz kil topraklarında suyun sızması genellikle engellenmiş ve su durgunlaşmış olabilir.
Geçen yüzyıl boyunca yapılan çeşitli araştırmalar, eline çubuk alıp su arayan herhangi bir kişinin suyun yerini tahmin etmede herkesten daha iyi olmadığını göstermiştir. Konuyla ilgili hiçbir araştırma ve deneyde gerçekten işe yaradığına dair bir kanıta rastlanmamıştır.
Sondaj kuyu fiyatları 30.000 TL'den başlayarak sondaj kuyusunun konumu ve derinliğine göre fiyat artmaktadır. İstanbul'da en fazla 50 mt. ile 200 mt. aralığında sondaj kuyusu açılmaktadır. Su kuyusu sondaj fiyatları da 30.000 TL ile 80.000 TL arasında değişmektedir.
El ile açılan kuyular için 10 metre kıstası getirilmiş olup, bunlar için ruhsat gerekmediği belirtilmiştir. İzinsiz açılan 10 metreden derin kuyu yada sondaj işlemlerine ise mülki amir tarafından idari yaptırım uygulanmaktadır.
Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir. Bu derinliklere göre de uygulanan sondaj teknikleri değişiklik gösterebilmektedir. Sondaj yöntemiyle açılan su kuyularından çıkabilecek olan su miktarı da yapılan analiz çalışmalarından sonra anlaşılabilmektedir.
Buna göre gerek kaynaklar gerek yeraltı suları, içinden çıktığı arazi malikinin mülkiyetindedir. Zira kaynaklar içinden çıktığı arzın madde itibariyle muhtevasına dâhildir. Dolayısıyla kaynağın mülkiyeti araziden bağımsız olarak başkalarına devredilemez. Bu durum, TMK. m. 718 ve 756 hükümlerinin ortak bir gereğidir.
Bir alanda su bulunması isteniyorsa vadi gibi bir alanda çakıl veya kum katmanlarında kil tabakasının bulunması alanda su olduğunun bir göstergesidir. Bu gibi arazide su belirtileri incelenerek sondaj yapılması gereken bölgenin belirlenmesi mümkün olabilmektedir.
Sondaj Kuyusunun Ömrü Ne Kadardır? Sondaj kuyuları, genel olarak 50 ila 100 metre arasındaki derinliklere sahiptir. Profesyonel şekilde açılan sondaj kuyuları, suyun et etkili ve verimli şekilde yüzeye çıkarılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda yağış miktarına bağlı olarak 20 seneye kadar ömrü bulunmaktadır.
bu çalışma gücünü kompresörün verdiği hava yardımı ile yapar. hava aynı zamanda kuyudan parçalanan kaya parçalarını ve çıkan suyu yukarıya çıkartır. suyun çıktığı ise hava yardımı ile yukarı çıkar ve bunu çok rahatlıkla görebilirsiniz. metrajınıda tam çıktığı esnada belli eder ve tespit etmiş olursunuz.
Su aramada genellikle söğüt ve incir ağacı dalları kullanılır. Çünkü, söğüt ve incir dalı suya duyarlı bir bitkidir. Yeraltı seviyesi yüzeye yakın ve bolsa, söğüt ve incir dalı tepki veriyor ve yeraltı suyu bulunabilir diye bir fikir var.
V şeklinde bi dut dalını yere parelel bi şekilde tutup yürürseniz ve su kaynağının üzerinden geçerseniz dut dalının ucu havaya kalkıyor.
En çok kullanılan su bulma yöntemi, Y ya da sapan şeklinde fındık, karaağaç ve meşeden yapılan ağaç çubuklar ile su aramadır. Bu işlemde, Sapanın iki ucunu ellerinizle tutup, sapını toprak alana doğrultuyorsunuz. Su kaynağına rest gelindiğinde, titreme ve sap kısmı aşağı doğru hareket etmeye başlıyor.
Kuyu suyu biter mi? Kuyu suyu, bakımı ve temizliği yapılmadığında kuyunun pompasındaki aşınma nedeniyle azalabilmekte, verimi ve kapasitesi düşebilmektedir. Çevresine yeni açılan kuyular ve su tablasındaki genel düşümler nedeniyle verim düşmesi yaşanabilmektedir.
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç ihtiva ederler. Kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
Kural olarak küçük bir istisna hariç tüm sondaj kuyuları için ruhsat almak zorunludur. Belirttiğimiz istisna derinliği 10 metreye kadar olan kuyular içindir. Bu kuyular sığ ya da keson kuyu olarak adlandırılmakta ve sondaj işlemi için ruhsata ihtiyaç duyulmamaktadır.
Yer altı suyu kuyusuna yönelik sulama ücreti alımı; 2013 yılında 21.12.2012 tarih, 28504 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2012/4005 numaralı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulamaya başlamıştır. Yapılan uygulama yasal bir uygulama olup, ücretin alınmaması Gediz Sulama Birliği inisiyatifinde değildir.
Derinliği 10 m'den küçük kuyular, sığ ya da keson kuyu olarak adlandırıldığından bu kuyuları açmak ve işletmek için ruhsat almaya gerek yoktu. Fakat yeni çıkan yasalarla birlikte artık derinliği ve çapı her ne olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri