Yine fakihlerin çoğu, her çeşit haşerat ve zehirlinin öldürülebileceğini söylerken Mâlikîler zararsız olanlarını istisna etmişlerdir. Harem'de bulunan ihramlı veya ihramsız bir kimsenin orada kendiliğinden yeşeren ağaçları ve otları kesmesi veya sökmesi bütün fakihlerce haram sayılmıştır.
Ormanlar kamuya (ülke halkının tamamına) aittir. Ormandan veya başka bir yerden; devletin ise devletten, şahsın ise şahıstan izin almadan ağaç kesmek de caiz değildir, haramdır.
ve sakız ağacıdır. Bu ağaçların diplerine kimyasal.
Apartman bahçelerindeki ağaçların kesilmesi ve budanması
Apartmanda karar alınmadan ve Orman İşletme Müdürlüğü'den izin işlemleri tamamlanmadan ağaç kesenlerin suç işlemiş olduğu bilinmelidir.
İslâm dininde insanların ve diğer canlıların sağlığı, beslenmesi, çeşitli geçim vasıtalarının sağlanması için çok gerekli olan ağacın korunması, lüzumsuz yere kesilmemesi konusuna da önem verilmiştir. Mekke'nin hareminde bulunan ağaçların kesilmesi, bitkilerin koparılması Hz. İbrâhim'den itibaren yasaklanmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.
7 - Ağaç kesmek suç mudur? İster kamusal alanda olsun, ister özel mülkiyette gerekli durumlar oluşmadan ve izin alınmadan ağaç kesmek yasaktır.
Kişinin kendine ait olan bir ağacı kesmesi, ihtiyaç durumunda onları kesmek ya da başka maksatla kullanmak helaldir. Örneğin hayvanlara yedirmek, budamak ya da bir işimizde kullanmak maksadıyla ağaçları kesmek gibi... 2. Kişiye veya kamuya ait ağaçları, sahibinin izni olmadan tasarrufta bulunmak caiz değildir.
Avukat Kısacık'a göre, komşuya ait ağaçları, çalı tarzı bitkileri kurusalar bile izinleri olmadan kesemezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 740. maddesine göre sadece komşunuzun ağacının dalları sizin mülkünüze sarkıyorsa ancak sarkan dalları kestirmeniz mümkün. Sarkmayan dallara dokunamazsınız.
İşte ağaç kesmenin cezaları... Orman Genel Müdürlüğü, '6831 Sayılı Orman Kanunu'nda Yasaklanmış Eylemler Hakkında Uygulanacak İdari Para Cezaları Cetveli'ni resmi internet sitesinden kamuoyu ile paylaştı. Ormanda bir ağacın tek bir dalını koparana bile 3 bin liraya varan idari para cezası kesiliyor.
Sokaklardaki ağaçları, ağacın patolojik bir hastalıktan dolayı kuruması ve inşaat alanında kalması durumunda kalması durumunda kesilir. İnşaat alanında ise mülk sahibi tarafından Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak belediyenin bünyesinde oluşturduğu ekiple ağaçlar kesilir.
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların budanma zamanı gelir. Ağaç budama işlemini yılın her mevsiminde yapamayız. Ağaçlar özellikle yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tam anlamıyla tarih vermek gerekirse ülkemizde ağaç budama işlemi için en uygun zaman aralığı kasım ve mart aylarıdır.
Kadastro Müdürlüğü'ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.
Rüyada yeşil ağaç görmek genellikle hayra yorulan durumlar arasında yer alır. Bereket ve huzuru simgelemesi nedeniyle bireyler dikkatli olmalıdır. Rüyada yeşil ağaç görmek oldukça hayırlı durumlara vesile olmaktadır. Bekâr ve evlenmeyi bekleyen bireyler için muratlarına erilmesi durumları mümkündür.
Geçmiş yıllarda ağaç kesimi oluyordu ancak son yıllarda minimuma indi oran ama biz bir ağacı bile kaybetmek istemiyoruz. Ağaç kesmenin cezası 3 ila 5 yıl arası hapis cezası.
Kendisine yararlı olan şeyi kendi eliyle yok etmek, ortadan kaldırmak.
İnanmak biraz zor ama yapılan bir bilimsel araştırmaya göre 1976'daki kuraklığın ardından İngiltere'de bu tür 11.000 olay olmuş ve binalara en zararlı ağaç türlerinin meşe, kavak, ıhlamur, dişbudak ve çınar olduğu saptanmıştır.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
Ağaç sınırı sadece yüksekliğe göre değil bölgenin bulunduğu enleme göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin Ekvator bölgesinde ağaç sınırı 5000 metreye ulaşabilirken yüksek enlemlerde 1000 metreye kadar düşebilir.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
“Kim buradan bir ağaç keserse mutlaka onun yerine bir ağaç diksin!” buyurmuştur.
"Bir Müslüman ekin ekse veya ağaç dikse, ondan da kuş, insan veya hayvan yiyecek olsa, bununla o Müslüman için bir sadaka sevabı hâsıl olur." Demek sevap kazanmanın bir yolu da ağaç dikmek, ekin ekmektir. Beş vakit namazı kıldıktan sonra o da bir ibadettir, sadaka-i câriyedir.
Orman sınırları dışında, kent içi alanlarda ağaç ve ağaççıkların kesilmesi 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen suçlardan biridir. Suç, kanunda düzenlendiği şekli ile aslen mala zarar verme suçunun nitelikli halidir. Bu suçla korunan hukuksal değer mülkiyettir.
Ağaçlar bakım ve yeniden gençleştirme veya seçme ormanları gibi aynı alanda hem bakım ve gençleştirme çalışmaları için kesilir. Bunun haricinde kamuya açık yollar ve demiryolu hatları boyunca veya yerleşim alanları boyunca trafik güvenliği yükümlülüklerine uymak için ağaçlar kesilmektedir.
Korucular, hangi ağaçların kesilmesi gerektiğini keşfedip belirledikten sonra ağaçların kesilmesi başlar. Ancak kesilen çam ağacının kamu arazisi üzerinde olması halinde 10 yıla kadar hapis cezası mümkündür. Özellikle ormanlar gizlice ve bazen de ayrım gözetmeksizin temizlenmek üzere kesilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri