Bu kelime genellikle yeşil biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilbiber şeklinde olmalıdır.
Yeşil renkli, sivri, taze olan biberler ya da dolma biberler yeşilbiber olarak adlandırılır. Türk Dil Kurumu bu birleşik türde olan bu kelimenin doğru yazımının ayrı olduğunu belirtmektedir. Geçmişte bitişik şekilde yazılan yeşil biber kelimesi yeni basım Türkçe Sözlük'e (2023) göre ayrı yazılmaya başlanmıştır.
YK'de, sözcüklerden her ikisi veya ikincisi birleşme sırasında anlam değişimine uğradığında bitişik, uğramadığında ise ayrı yazılır, kuralıyla çelişen örnekler bulunmaktadır. Sözgelimi, yeşil + biber bileşiğinin ikinci sözcüğü olan biber anlam değişmesine uğramadığı hâlde bitişik yazılmıştır (yeşilbiber).
Yemeklere lezzet veren bir baharat çeşitleri arasında bulunan bu malzemenin ismi çoğunlukla yanlış yazılmaktadır. İki ayrı sözcüğün bir araya gelerek yeni bir sözcük ortaya çıkardığında bu sözlük birleşik kelime olarak ifade edilmektedir. Kırmızıbiber de birleşik sözcükler arasında yer almaktadır.
Türk Dil Kurumuna göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik, sivri biber ayrı yazılıyormuş. Yeşilsoğan bitişik, kuru soğan ayrı. Yeşilzeytin bitişik, siyah zeytin ayrı yazılıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Bu kelime genellikle yeşil biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilbiber şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik; sivri biber ayrı yazılıyor.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
TDK'ya göre sivrisinek sözcüğü, birleşik yazılması gereken kelime grupları arasındadır.
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
“Kuru soğan” ayrı, “yeşilsoğan” bitişik yazılır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay.
O yüzden Bitişik olarak zeytinyağı şeklinde farklı yerlerde kullanılabilir. Zeytinyağı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu bu kelime için bitişik olarak yazılması gerektiğine dair kural sunmaktadır.
En çok merak edilen ve aynı zamanda İnternetten araştırılan sözcüklerden biri denizaltı kelimesi olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda kelimenin doğru şekilde yazılışı 'denizaltı' biçiminde ele alınır. Yani bu doğrultuda bitişik olarak kullanılması gereken sözcük grupları içerisinde bulunmaktadır.
Ayçiçeği kelimesi TDK güncel yazım kılavuzuna göre bitişik bir şekilde yazılması gereken kelimeler arasında yer alır. Bu kelimenin “ay çiçeği” şeklinde ayrı yazılması ise yanlıştır. Bu nedenle yazım yanlışı yapmamak için de bu kelimeyi bitişik yazmak oldukça önemlidir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
TDK sözlüğüne göre bu kelime birleşik olarak yazılır. Yeşil zeytin şeklinde yazımı ise yanlış olarak ifade edilir. Siyah zeytin ise ayrı olarak yazılır. Bunun sebebi ise yeşilzeytin kelimesinin bir bitki olarak ifade edilmesinden kaynaklanır.
maden suyu: İçinde erimiş mineraller bulunan ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kaynak suyu.
Bu kelime genellikle denizatı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizatı şeklinde olmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre göktaşı kelimesi doğru yazılışı gök taşı şeklinde kabul edilmektedir.
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Kelime birçok kişi tarafından ayrı yazılsa da aslında doğru olanı birleşik olarak yazmaktır. Türk Dil Kurumu da bu karışıklığa bir son vermiş ve kelimenin doğru yazımının birleşik olarak yazılması gerektiğini vurgulamaktadır. Kelimenin doğru yazılmış halı "kuruyemiş" şeklinde yazılmış olanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri