Sivri biber, sulak yerde yetiştiği zaman tatlı olsa da genellikle acıdır. Taze iken yeşildir. Fazla olgunlaşırsa veya güneşte kurutulursa kızarır.
Yeşil dolmalık biber kırmızı, turuncu veya sarı biberin olgunlaşmamış halidir. Daha az olgun olduğu için hafif acı bir tadı vardır ve bazen zor sindirilir.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Biber saksılarınızı mutlaka güneş alan yerlerde konumlandırmalısınız. Kapya biberlerinizin renginin kızarmasını sağlamak adına sürekli güneşli alanlarda muhafaza ettiğiniz saksılarınızı ara ara döndürerek biberlerin her tarafının güneş ışığı aldığından emin olmalısınız.
Tam da bu noktada "Biber ne kadar sürede kızarır?" sorusu akla geliyor. Kızgın yağa attığınız biberler yaklaşık 5 dakikada hızla kızaracaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Taze iken yeşildir. Fazla olgunlaşırsa veya güneşte kurutulursa kızarır.
Uzun ince sivri biberle yapabileceğiniz gibi köy biberiyle çarliston biberlerle hazırlayabilirsiniz. Davet menülerinde meze yerine de geçebilecek, sofrada da çok şık duracak biber kızartması kahvaltı öğünlerinde de tercih ediliyor.
Kapya biber: Yemeklerde sık sık kullanılır. Kırmızı renklidir. Sonbahar aylarında hasat edilir.
Kapya biber, parlak kırmızı renge sahip besinlerden bir tanesidir. Bu yüzden diğer adı da kırmızı biber olarak bilinmektedir.
Asidik bir yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ve domates gibi eldeki biber acısını geçirir. Geniş bir kaseye sirke doldurun. Elinizi sirkenin içerisinde 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın. Biberden yanan ellerinize yanık kremi veya nemlendirici krem sürerek acının geçmesini sağlayabilirsiniz.
Salça ve sos yapımında da kullanılan biber çeşitleri yaz mevsimi geldiğinde kurutulur. Yaz aylarında kurutulan biberler kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir.
Yeşil tatlı biberler olgunlaşmamış biberlerdir. Kırmızı, turuncu ve sarı versiyonlarından biraz daha acı bir tada sahiptirler. Çeşitli besinler içerirler ve özellikle C vitamini açısından zengindirler.
Acı biber; birçok faydası bulunan bir besindir. Ancak her besin gibi aşırı tüketildiğinde bazı zararları ortaya çıkmaktadır. Aşırı tüketildiğinde; hemoroid, ülser gibi hastalıkları tetikleyebilmektedir. Acı biber esansından yapılan krem gibi ürünler de kesinlikle hekim önerisi alınıp, kullanılmalıdır.
Biber önce yeşil, sonra turuncu ve son olarak kırmızı renk alır.
Nitekim haşlanmaksızın dondurulan yeşil biberlerin 6 aylık depolama sonunda taze özelliklerini tamamen koruduğu, ancak 6 aydan sonra lezzet ve kokusunda değişme eğilimi belirdiği saptanmıştır.
Biberleri yıkayıp kurulayın. İçlerini temizleyip yemeklik doğrayın. Tek kullanımlık miktarlarda poşetleyerek derin dondurucuya kaldırın. Özellikle evde kullanabileceğinizden fazla biber varsa bozulmadan bu şekilde dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Bu dönemler yaz ve sonbahar dönemleridir. Yaz ve sonbahar aylarında taze bir şekilde toplanan biberleri yıl boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarında bulabilmek mümkündür. Sonuç olarak biber yaz ve sonbahar aylarında taze bir şekilde tüketilebilmektedir.
Meyveleri hem taze yeşilken, hem de kurutularak veya konserve halinde yenir.
Ayçiçek yağını sığ bir tavada kızdırdıktan sonra öncelikle yumurta sarısına sonra una buladığınız kırmızı biberi, arkalı önlü ters çevirerek kızartın. Servis tabağına aldığınız biberi, incecik kıyılmış sarımsakla karıştırdığınız sirkeli sosla servis edin.
Biber; ilkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere 3 mevsim ekilmeye uygun bir bitkidir. Ekim sonrası çimlenme süresi ağırlıklı olarak 10-20 gün arasında değişmektedir. Hasat zamanı ekildiği dönem çerçevesinde şekillenmektedir. İlkbahar başında ekilen bir biberin hasadını genellikle temmuz başında yapmak mümkündür.
KABAK, patlıcan, biber gibi sebzeleri kızartıp üzerine bol yağlı sos dökerek hazırlanan karışık kızartma, yaz günlerinin en sevilen yemeği. Kızartma hoşa giden lezzetinin yanında ne yazık ki zararlı. Kızartılan yiyeceğin kalori değeri çektiği yağdan dolayı artıyor ve bünyemize almamız gerekenden fazla yağ giriyor.
Moleküler gastronomi uzmanları bize zararsız, ideal ve daha lezzetli bir kızartma için 160-180 derece aralığını tercih etmemizi öneriyor. Küçük ve önemli ayrıntı da şu: Et, balık ya da sebze fark etmiyor, herhangi bir gıdayı una buladıktan sonra kızartma işlemine tabi tutarsanız unlanmış ürün daha çok yağ emiyor.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri