Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
Prostata iyi gelen besinler biberiye, karpuz, nar, kızılcık, keten tohumu, yeşil çay, arı poleni ve çörekotu olarak bilinmektedir. Prostat sorunu olan kişilerin bu besinleri bol bol tüketmeleri gerekir. Biberiyeli yeşil çay içmek de prostat kanseri için oldukça etkili bir çözümdür.
Glasgow Üniversitesi araştırma ekibi, 37 yıllık bir süre boyunca 6 bini aşkın erkek deneğin sağlık durumunu izledi. Araştırmacılar, günde yedi bardaktan daha fazla çay içen erkeklerde prostat kanserine, hiç içmeyen ya da az çay içenlere kıyasla, yüzde 50 daha fazla rastlandığını söylüyor.
İlgili 34 soru bulundu
Malesef erkeklerin korkulu rüyası olan prostat hastalığında beslenmenize dikkat etmelisiniz. Prostat hastalarının özellikle çay kahve gibi kafeinli içecekleri tüketmemelerini azaltmaları gerekmektedir.
Alim Koşar, prostat kanserinin en önemli düşmanının közlenmiş domates ve yeşil çay olduğunu ve erkeklerin bol bol tüketmesi gerektiği söyledi. Medical Park Antalya Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Alim Koşar, 40 yaş üzeri her erkeğin prostat hastalığına aday olduğunu ve her yıl muayene olunması gerektiğini söyledi.
Araştırmaya göre günde 6 bardak kahve içen kişilerde prostat kanseri görülme oranı yüzde 20 daha düşük. Kahve tüketimi, prostat kanserinin daha ölümcül olan bazı türlerine yakalanma oranını ise yüzde 60 azaltıyor.
Erkeklerin korkulu rüyası olan ve tipik bir belirtisinin olmaması sebebiyle sinsi bir hastalık olarak değerlendirilen 'prostat' hastalarının bol bol su tüketmesi gerektiği bildirildi. Üroloji Uzmanı Dr. Ali Rodoplu, "Prostat hastaları gündüzleri bol su tüketmeli ancak akşam yatmadan önce sulu gıdalar almamalıdır.
İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, bira içmenin yol açtığı göbek bölgesindeki yağlanmanın prostat kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.
Elmada bolca bulunan kimyasal bir madde, prostat şişmesinden kaynaklanan pelvis ağrısını gideriyor.
Benzer şekilde Kolin (et, süt ürünü ve yumurtada bulunur) alımı arttığı zaman yine prostat kanseri riski artmaktadır. Yumurta kolin içeren en zengin kaynaktır. Bir çalışmaya göre haftada 2, veya daha fazla yumurta tüketen erkeklerde ölümcül prostat kanseri riski %81 artmaktadır (7).
Az yağlı ve yağsız süt ve süt ürünleri, yağsız yoğurt, yumurta akı gibi proteinlerin yanı sıra, tavuk ve hindi eti ile somon balığı ve ton balığı gibi beyaz etli protein kaynakları ve mercimek ile fasulye gibi bitkisel kaynaklı proteinler, prostat sağlığı için olumlu etkiler göstermektedirler.
ABD'de alternatif tıp konusunda yapılan çalışmalara katılan ve tedavi yöntemlerini Türkiye'de uygulamaya başlayan Onkoloji Uzmanı Dr. Murat Baş, erkeklerin korkulu rüyası prostat kanseri tedavisinde, zeytinyağının yüzde 75 oranında başarı sağladığını söyledi.
Antioksidan özellikleri bulunan sebze ve meyveleri tüketmek prostat kanseri riskini düşürmeye yardımcı oluyor. Nar, elma, kırmızı üzüm, greyfurt, portakal, şeftali ve kivi gibi meyveler tüketebilirsiniz. Yumurtada bulunan selenyumun da prostat kanseri riskini %50 oranında azalttığı ortaya çıktı.
Yakı otu vücut üzerinde bulunan yaraların, yanıkları ve izleri kısa sürede iyileştirerek deriyi onarmaktır. Yakı otu prostat önleyici ve küçültücü özelliğe sahiptir.
Prostatit Tedavisi. Prostatit tedavisinde ilaçlar kullanılır. Bunlar arasında ağrı kesici-antiinflamatuar, prostat ve mesane boynunu gevşeten alfa-blokerler, bazı antibiyotikler vardır. Çoğu erkekte hastalık birkaç hafta ile birkaç ay içerisinde düzelse de bazı kişilerde belirtiler daha uzun sürebilir.
Uzmanlar, uzun süre aşırı miktarda içilen içkinin yalnızca sindirim, sinir ve metapolizma sistemlerine değil, prostata da zarar verdiği uyarısında bulunuyor. Bu nedenle erkeklerin içkiyi fazla kaçırmaması, özellikle prostat hastalarının içkiyi tamamen bırakması gerekiyor.
Kronik Prostatit tedavisinde sıklıkla uzun süreli antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır, ancak çoğu vakada bu tedavi işe yaramaz. Dirençli kronik prostatit vakalarında girişimsel olarak uygulanabilecek ideal tedavi yöntemi TUMT'dur.
Yaz-kış soğuk suya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bilecen, şu uyarılarda bulunuyor: "Soğuk, prostat iltihabının en önemli sebeplerinden biridir. Soğuk suda yüzmenin yanı sıra acı gıdalar ve alkol de prostat şikayetini artırır.
Kabak çekirdeği de bu hususta tüketilmesi tavsiye edilen yiyeceklerden biridir. Düzenli bir biçimde kabak çekirdeği tüketilmesi prostata iyi gelmekle kalmaz aynı zamanda prostatın büyümesini de önler.
Domates içeriğindeki antioksidan likopen ile prostat sağlığını destekler. Domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, patates, muz ve kabak içerdikleri potasyum ile yüksek kan basıncını azaltıp kalp krizi ve felç gibi hastalıklara karşı koruma sağlarlar” dedi.
- Limon suyu deniz canlıları ve et üzerine sıkıldığında bakterileri öldürür. Bu sayede sindirim sistemi sorunlarını önler. - Kolon, prostat ve göğüs kanserini azaltan bir anti-kanserojen besindir. Hücrelerdeki metabolizma sorunlarını giderir ve bu sayede kanser oluşumunu engeller.
Bu suyu günlük olarak içebilirsiniz. Elma Sirkesi: Elma sirkesi şişmiş prostat bezlerini küçültmeye ve sıkılaştırmaya hizmet eder. İdrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların önüne geçmeyi sağlar. Ayrıca kilo vermeyi de hızlandırır.
Fazla selenyum ve E vitaminine dikkat edin! E vitamini ve selenyumun uzun süredir prostat kanserine karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğuna inanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri