Domatesleri yıkayın ve yarım santim kalınlığında dilimleyin. Una biraz tuz ekleyin, galeta unu ve yumurta ile birlikte fotoğraftaki gibi küçük kaselere alın. Domates dilimlerini önce una sonra yumurtaya son olarak galeta ununa bulayın ve önceden kızdırdığınız yada önlü arkalı kızartın.
Yeşil bir şekilde toplanan domateslerin kızarması içinde güneş altında bekletilmesi gerekmektedir. Güneş altında bekletilen domatesler bir süre sonra kızarmaya başlayacaklardır. Domatesi kırmızı hale getirmenin bir başka yolu ise onu sararak bekletmektir.
1-1,5 cm kalınlığında yuvarlak dilimlediğiniz domatesleri tavaya yerleştirin. 2 diş sarımsağı bütün halde yağın içerisine koyun. Orta ateşte 1,5-2 dakika alt yüzünü pişirdikten sonra domates dilimlerini çevirin. Tuz hariç tüm baharatları serpiştirin. 2-3 dakika kadar daha pişirin.
Sadece bitkilerini al ve onları daha sıcak olan iç mekâna taşı. Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
İlgili 30 soru bulundu
Yapılan araştırmalarda yeşil domatesin insan sağlığına oldukça faydası olduğu gözlemlenmiştir. - Diyetetik lif bakımından zengin olan yeşil domates sindirim siteminin daha iyi çalışmasını destekler. Aynı zamanda vücudun yağ yakımıza yardımcı olur. Fazla yağı enerjiye çevirir.
Akdeniz ülkelerinin vazgeçilmez sebzesi olan yeşil domates özellikle sos olarak kullanılır. Hem pişirilmiş hem de çiğ olarak tüketilebilir.
Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır. % 70'lik hava nemi idealdir. En az 6 saat doğrudan güneş alan yerlerde yetiştiricilik yapılmalıdır.
Domates dip çürümesi, verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
Domatesleri güzelce yıkayın ve kurulayın. Sap kısmındaki yeşil kısmı bıçak yardımıyla temizleyin. Daha sonra domatesleri tek seferde kullanacağınız porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine koyun. Poşetin havasını aldıktan sonra kilit kısmını kapatın ve üzerine tarih yazılı bir etiket yapıştırın.
Domates: Fesleğen, defne yaprağı, frenk soğanı, frenk maydanozu, kişniş otu, dereotu, sarımsak, yaban kerevizi, adaçayı, mercan köşk, kekik, maydanoz, biberiye, tarhun ve yabani kekik.
Pirinçler de ayıklanarak haşlanır. Doğranmış soğan, domates, pirinç tuz, karabiber hepsi bir karıştırılır. Tavada yağ kızdırılır ve karışım tavaya yayılır her iki yönü kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Domates sosu için zeytinyağını bir tavaya alın ve ısıtın. Rendelenmiş ya da robottan çekilmiş domatesleri tavaya alın ve göz göz kaynamaya başlayınca, üstlerine rendelenmiş ya da küçük doğranmış sarımsakları ekleyin. Salçaları da ekledikten sonra, salçalar eriyene dek karıştırın ve baharatlarını ilave edin.
Bu koşullarda 1 hafta kadar dayanır. Yarı olgun domatesler, 12 °C ile 15 °C arasında, %85-90 bağıl nemde depolanırlar. Kızarmasını tam olarak tamamlamamış bu domatesler ancak bu koşullarda olgunlaşıp kızarmaya devam edebilirler.
Domates bitkisinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26°C arasındadır. Sıcaklık 15°C'nin altına ve 35°C'nin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler görülebilir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 8-12°C derece olması beklenir.
Vollzeit, organik potasyum formunda olan meyve kızartıcı olarak tasarlanan özel bir sıvı gübre çözeltisidir. Vollzeit, hem yapraktan hem de topraktan potasyumun en yüksek ve hızlı alınım formudur. Vollzeit, içeriğindeki organik potasyum kaynağı bitkiyi yaşlandırmadan meyveleri iriltmeye ve kızartmaya yönlendirir.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
DOMATESİN ÇÜRÜMESİ NASIL ENGELLENİR? Market, pazar, manav gibi yerlerden aldığınız domateslerin, çürümesini önlemek için koparılan saplarının olduğu kısımları aşağıya gelecek şekilde bekletiniz. Bu sayede nem ve hava girişi engellenir ve domatesin çürümesi önlenmektedir.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Kısacası, sırık çeşitlerde düzenli olarak budama uygulamak gerekir, ancak bodur/oturak çeşitlerde budama uygulamasakta olur.
Yaprakta ve meyvede açılan galerilerde zararlının siyah renkteki pislikleri görülmektedir. Domates güvesi, domateslerin kurtlanarak pazar değerinin kaybolmasına sebep olur ve meyvede açılan galerilere sekonder mikroorganizmaların yerleşmesiyle çürümeler meydana gelir.
Domatesin genel olarak birçok şeyle bir araya getirilmesi zararlı. Örneğin domatesle peynir ya da ekmek ya da simit gibi hamur işleri de yememek gerekiyor. Çünkü domatesin içinde bulunan asitler nişastanın enzimlerini zayıflatırken peynirin içindeki sütün de kesilmesine neden oluyor.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri