Temiz bir yere serilir ve 4-5 gün güneş almayan gölge bir yerde kurutulur. Havanın nemine göre kuruma süresi uzayabilir.
Özellikle taze fasulyeleri kurutmak için değerlendirilen en önemli yöntemler içerisinde iple kurutma geliyor. Bu aynı zamanda güneşte kurutma yöntemi olarak da ele alınabilir. Birkaç gün içerisinde hazır hale gelecek olan fasulyeler uzun dönemler keyif de farklı zaman dilimlerinde tüketilebilirler.
Başlarını kesip bıçakla verev verev doğrayalım. Sonra güneş alan havalı bir yere sofra bezimizi açalım ve üzerine serip kurutalım. Kuruyunca bez torbada muhafaza edelim. Kışın haşlayıp hem zeytinyağlısı hemde etlisi harika oluyor.
Kurutulmuş fasulyeler kaynar suda haşladıktan sonra bir güzel süzülecek; soğan, biber ve salça ile tencerede kavrulacak. Baharatlarla birleştikten sonra sofraya gelecek ve yanında yoğurtla servis edilecek. Malzemeleriniz hazırsa eğer mutfakta buluşalım. Şimdiden ellerinize sağlık.
İlgili 36 soru bulundu
Fasulyeleri süzerek, baharatlarla birlikte tencereye ekleyin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip, düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Tencere kaynadıktan sonra altını kısın yaklaşık 30dk kadar pişirin.
Fasulyeleri oda sıcaklığında bekleterek soğumasını bekleyin. Pişen fasulyeleri buzdolabı poşetine koyun ve havasını alarak ağzını kapatın. Ardından 2. buzdolabı poşetine koyun ve yine hava almayacak şekilde kapatarak dondurucuya yerleştirin. 2 poşete koymak, fasulyelerin buzluktaki kokuları almasını önleyecektir.
Fasulyelerin uç kısımları temizlenir, yıkanır, süzgeçte süzüldükten sonra temiz ve kuru bir mutfak bezi ile kurulanır. İstenilen büyüklükte dilimlenir. Temiz bir yere serilir ve 4-5 gün güneş almayan gölge bir yerde kurutulur. Havanın nemine göre kuruma süresi uzayabilir.
* Fasülye kurutmak için en ideal mevsim ağustos, eylül ayıdır. Ben bu fasülyeyi eylülün ilk günleri kurutmuştum ve hava 28- 30 derece güneşli idi. * Eğer hava güneşli giderse 6-7 günde tam olarak kuruyor. * Kuruması dolmalık biber kadar zor değil, fasülye nisbeten kolay.
Kuru fasulyeye karbonat eklemek de çok sık kullanılan bir yöntem. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor.
Bazen fasulyelerin dağılma riski oluşur. Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Bunun için taze günlük bir şekilde pişirdiğiniz zeytinyağlı taze fasulye yemeğini soğumasını bekleyin. Tamamen soğuduktan sonra buzdolabı poşetine güzelce dökün. Poşetin ağzını sıkıca kapatın buzluğa atın. İhtiyacınız olduğu zaman ister oda sıcaklığında çözdürün ya da mikrodalga fırında çözdürün…
Bu tarifte ise 2 bardak suya 2 su bardağı süt koyacaksınız ve fasulyeyi bu sütte yatıracaksınız. Bir gece bekleyecek olan fasulyeleriniz sütün içinde şişecek ve pişirmeye hazır hale gelecek. Süt fasulyenizin dağılmasını ve kabuklanmasını önleyeceği gibi lezzetini de tavana çıkaracak.
Ancak gündüzleri fasülyenin sağlıklı gelişimi için fotosentezi ışıklı ortamda tutarak yapmasını sağlamalıyız. Fasülyeyi sürekli karanlıkta bırakırsak sağlıklı bir durum olmayacaktır.
Taze fasulyenin pişirirken kararmasını önlemek için ne yapılabilir? Taze fasulyeyi pişirmeden önce soğuk suda yıkamak ve pişirirken karıştırmamak kararmasını önleyecektir. Ayrıca kapağı açık şekilde pişirirseniz de kararmasına engel olabilirsiniz.
Sıcakken poşetlere koymayın. Derin dondurucuda dondurun. Ben 750-800 gr'lık miktarlar halinde donduruyorum. - Kış boyunca tazeliğini koruyacak ve lezzet kaybı olmadan tüketebileceksiniz.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever.
Böyle kafadan isim takarsınız ama uymayınca şeytanın oğlu Kerim Korkut yakalar. Kurusuna kuru fasulye diyorsunuz, yaşına niye taze fasulye diyorsunuz, yaş fasulye deyin; kurusu kuruysa yaşı da yaş olur taze nereden çıktı! Yok eğer yaşına taze fasulye diyorsanız bu sefer de kurusu kuru fasulye değil bayat fasulye olur.
Fasulye tohumu 15-20 °C'de çimlenmekte, 15 °C'nin altında yavaşlamakta, 10 °C'nin altında ve 35°C'nin üstünde ise çimlenme çok az veya hiç olmamaktadır. Çıkış ekimden sonra optimum nem ve sıcaklıkta 7-10 gün sonra olur. Çimlenme 15 °C'nin altında yavaşlar. Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir.
Havası çıkmış düdüklü tencereye ilave edip, kalan 2 bardak suyu da ekleyelim. Tencerenin düdüğü öttükten sonra, 25 dakika pişirelim. Ocaktan alıp, havasını çıkınca tencereye normal kapak kapatalım. Bir 5-10 dakika bu şekilde pişirelim ve lokum gibi fasulyemiz hazır.
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
Yıkanmış kuru fasulyeleri derin kabınıza koyun ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su , 1-2 bardak soğuk süt ve 1 çay kaşığı şeker ekleyin. Fasulyeyi bu suyun içinde şişene kadar bekletin ( En az 12 saat)Ben geceden ıslatıyorum ertesi güne güzelce şişmiş oluyorlar.
3-4 günde bir defa hasat olgunluğuna gelmiş fasulye meyveleri toplanır. Hasatta bitkinin zarar görmemesine özen gösterilir. Baklalar yukarıya doğru çekilerek koparılır.
Poşetin ağzına düğüm atın. Tekrar fasulyeleri bir poşet içerisine koyun. Taze fasulyeler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile çiğ taze fasulyeyi buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri