Fasulyeler yıkanır, ayıklanır. Bütün ya da verev şekilde doğranıp cam kavanoza konur. Üstüne kaya tuzu ve su ilave edilir. Karanlık ve serin bir yerde saklanır.
Sirkenin içerisine tuz(bir karış kavanoz için bir avuç tuz hesabı)katarak karıştıralım. Fasulye ve biberlerin üzerini örtecek şekilde turşu kavanozuna dökelim. Kavanozun ağını sıkıca kapatalım.2-3 hafta sonra hazır olacaktır.Afiyet olsun.
Sarımsakları orta kısmına koyun ve üzerini fasulye ile doldurun. Kepçe yardımıyla hazırladığınız tuzlu sirkeli karışımı yavaş yavaş ilave ederek doldurun. Kapağını sıkıca kapatın ve 15-20 gün güneş görmeyen kuru bir dolapta bekletin. İşte bu kadar, afiyet olsun!
Yağın üzerine 1 adet orta boy ince ince doğranmış soğan ekleyip, 1 dakika kavurun. Ardından fasulyeleri ekleyip, 2-3 dakika kadar kavurun. Daha sonra taze fasulyelerin üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyin.
İlgili 42 soru bulundu
2 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 3 adet rendelenmiş domates ve 1 su bardağı sıcak suyu da ekledikten sonra güzelce karıştırın. Kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye bırakın. Arzuya göre ılık, fakat daha da lezzetli olması için soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun!
Fasulyeler haşlanırken sarımsağa tuz ekleyip eziyoruz. ( Ben fasulye az olduğu için çiğ yaptım. ) Sarımsağın içine bir yemek kaşığı zeytinyağını koyup sarımsağın zeytinyağı ile karışmasını sağlıyoruz.
Sirke daha berrak bir turşu suyu elde etmek için kullanılır. Diğer taraftan daha uzun sürede olgunlaşması istenir ve Tarifin 1. maddesindeki ikaz dikkate alınmazsa haşlamadan fasulye turşusu da yapılabilir. Turşu durdukça tuz yoğunluğu azalabilir.
Fasulyeler aralarına sarımsak ve cin biberi konularak kavanoza yerleştirilir. Yaklaşık 2 litre suyun içine sirke, limon tuzu, şeker ve tuz eklenip eriyene kadar karıştırılır. Fasulyenin üzerine kavanoz dolana kadar konulur. Serin bir yerde muhafaza edilir.
cevabı limon suyu olan soru. cevabı sirke olan soru.
Turşucular tatlı malzemelerinden yapılan turşuların limon sirkesi ile diğer malzemelerden yapılan turşuların ise üzüm sirkesi ile daha lezzetli olduğunu belirtiyor.
Fasulyeleri temizlediğiniz ve steril ettiğiniz kavanozlara paylaştırın. Bir miktar boşluk bırakmaya özen gösterip, üzerine sirkeli tuzlu karışım olan suyu ilave edin. Son olarak sarımsakları yerleştirin. Sirke ile aranız pek yok ise yarım çay bardağı sirke de işinizi görecektir.
2) Fasulye Islatılmalı
Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Sıcak olan kapaklar bir bez yardımı ile tutularak kavanozlar iyice kapatılır ve bir başka bezin üzerine kapakları aşağı gelecek şekilde koyulur. Bu şekilde ertesi güne kadar bekleyen kavanozların kapakları bombeleşerek konserve olmuş olur.
Turşu tuzsuz, hafif ekşili ve kıtır kıtır oluyor. İlk hazırlandığında malzemeler her bir bibere değmemiş gibi hissettiriyor ama zamanla biberler su salıyor ve içindeki sıvı miktarı artıyor. Kavanoz da sık sık sallanınca malzemeler güzelce karışıyor.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Küçük bir kapta sosu olan zeytinyağı, limon veya goruk ekşisi, tuz ve dövülmüş sarımsak karıştırılır. Haşlanan fasulyeler sudan geçilir ve süzülmesi için biraz beklenir. Süzülen fasulyeler borcam tarzı ağzı kapaklı bir kaba alınarak sosu dökülür iyice harmanlanarak dinlenmeye bırakılır.
Tenceremize tereyağını, zeytinyağını, 3 diş sarımsağı ve uzun uzun doğradığımız soğanları koyalım,güzelce kavuralım. Az önce süzgece koyduğumuz fasulyeleri ellerimizde sıkalım içinde su kalmaması için. Kavrulmuş soğanlara fasulyemizi ekleyelim ve bir kaç dakika daha kavurmaya devam edin. Sonuç; efsane.
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
Kuru fasulyeyi sütle ıslatın
Kuru fasulye pişirirken en büyük sıkıntı kabuklanması ve kuru fasulye tanelerinin parçalanıp dağılmasıdır. Süt işte bu derdinizi sonlandıracak ve kuru fasulyenin lezzetine lezzet katacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri