Fıstık ilk olarak Ağustos ayı başında baklavalık dediğimiz yani boz olarak toplanır. Bu süre 15-20 gün devam eder. Daha sonra fıstık olgunlaşmaya başlar, kızarır, Eylül ortasından sona doğru toplanır'' şeklinde konuştu.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Siirt: İhraç edilen fıstık çeşitlerimizden olup, Antep fıstıklarının en kalitelisidir.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
İlgili 36 soru bulundu
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa'da yapılmaktadır.
Bir başka kent olan Siirt'te yetişen fıstığa göre daha pahalı olan Antep fıstığı, hem tatlılarda kullanılabilmesi hem de yağ oranının daha fazla olması nedeniyle tercih ediliyor.
Siirt fıstığı Antep fıstığına göre daha iri taneli ve çok daha besin değeri bakımından da besleyici bir kuruyemiştir. Bu sebeple fiyat anlamında da Siirt Antep fıstığı diğerine göre daha pahalı olmaktadır.
Antep fıstık ağacı sıcağı seven bir bitki olup hem Akdeniz hem de çöl ikliminde yetiştirilebilir. Yaz sıcaklığının 35 - 40 derece aralığında olduğu bölgelerde yüksek verim elde etmek mümkündür. Son derece dayanıklı bir ağaç olan Antep fıstık ağacı, ilkbahar ve kış donlarından fazla etkilenmez.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
1. ürün yer fıstığı hasadının Ağustos ayının son haftasında başlayıp Eylül ayının son haftasına kadar devam ettiğini, 2.
Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve "boz fıstık" olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da "kırmızı kabuklu" fıstığı toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.
Erkek Antepfıstığı ağaçları herkes tarafından kolayca fark edilebilir, çünkü bu ağaç normalde dişi ağaçlardan daha yüksektir ve daha sağlam bir yapıya sahiptir. Antepfıstığı ağacının gövdesi ve dalları gri renktir ve yıllar geçtikçe bu renk koyulaşır.
Taze Antep Fıstığı Ne Zaman Çıkar? Fıstığımız Ağustos ayının başında ilk olarak baklavalık fıstık ” boz ” olarak olmaya başlar. Akabinde Ağustos 1. haftasından sonra olgunlaşarak ” taze (Ben) fıstık ” halini alır. Eylül sonuna kadar taze fıstığı bulmanız mümkündür.
Siirt fıstığının hasat zamanı yaz aylarının sonu, sonbahar aylarının başı olarak bilinmektedir.
1- Taze Kuruyemişi Anlamanın En Kolay Yolu: Tadı
Taze kuruyemiş, tadından anlaşılabilir. Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir.
Yer fıstığı hasadı için tohumların ekilmesinden 4 ay sonrası uygundur. Hava şartları ve beklenmeyen aksilikler bu süreyi biraz değiştirebilir.
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminin %12'sini karşılamaktadır.
Gaziantepliler tarafından yapılan başvuru sonrası 2000 yılında "Antep fıstığı" olarak coğrafi işaretle tescillenen ürün, Şanlıurfalıların farklı bir tür için yaptığı başvuru sonrası kısa süre önce "Urfa keten köyneği fıstığı" adıyla coğrafi işaretle tescil edildi.
Yukarıdaki başlıklarda da anlatıldığı üzere Siirt fıstığı en az Antep fıstığı kadar kalitelidir ve Fistalora Siirt fistığı tüketiciye bu kaliteye ulaşma imkanı sunmaktadır. Bu kaliteyi öne çıkaran en önemli faktörler düşük yağ oranı, içerdiği yararlı unsurların fazlalığı ve kolesterole iyi gelmesidir.
En çok Antep fıstığı yetiştirilen il Gaziantep olurken, Antep fıstığından alınan verim en fazla Diyarbakır olarak geçmektedir. Antep fıstığı ülkemizde oldukça fazla yetiştirilen bir yemiştir. Bu sebeple Antep fıstığı tüketimi de ülkemizde oldukça fazladır.
Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Endüstriyel değeri yüksek Antep fıstığı, uygun miktarlarda yenildiğindee vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri sağlıyor. Diğer kabuklu yemişlere göre düşük bir yağ ve enerji içeriği olan Antepfıstığı, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor.
Bu ürün geç yani eylül ayında toplandığından dolayı dış kabuğu kırmızı içi yeşil halini alıyor.Erken yani temmuz veya ağustosta toplanan fıstığın dışı yeşil olup boz fıstık olarak adlandırılır. Stokta Yok !
·Siirt Antep Fıstığı
Antep fıstığı çeşitleri arasında en kaliteli antep fıstığı olarak kabul edilen bu çeşit; kuru ve de sulu olarak yetiştirilebilir. Bu sebeple de uzun olan türüne oranla daha çok verimli olmaktadır. Siirt Antep fıstığı türü her sene ürün verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri