Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında yayımladığı Yeşil Gece romanı,[1] tezli bir roman olmasının ötesinde başkarakter Şahin Bey dolayımında varoluşçu bir gerilim ve tartışma hattı içerir.
2- Sosyal romanlar yani toplumsal konulu romanlar. Bunlar da 1928'den sonra yani sanat hayatının ikinci döneminde yazdığı roman- lardır ve en önde gelenleri Yeşil Gece, Yaprak Dökümü, Miskinler Tekkesi, Kan Dâvası vb.dir.
Yeşil Gece, Reşat Nuri Güntekin'in bir romanıdır. Kararmış ve sadece yeşil bir ışıkla aydınlanmış zihinleri bir yenilikçi öğretmenin gözünden anlatan roman, Kurtuluş Savaşı'nı Cumhuriyet'in ilk yıllarını anlatmıştır. Kitap 1928 yılında bitirilmiştir.
Dönemin toplumsal olaylarını romanının merkezine yerleştirerek Cumhuriyet'in sancılı yıllarını konu edinen Yeşil Gece romanı, Reşat Nuri Güntekin'in özellikle çağdaş eğitim anlayışının nasıl olması gerektiği üzerinde fikirler sunduğu bir eseridir.
Acımak romanının titiz, dürüst ve fedakâr öğretmeni Zehra, öğrencilerini de ken- disi gibi yetiştirir.
İlgili 30 soru bulundu
AKİF BEY- NAMIK KEMAL OYUN (AKİF-DİLRUBA)
Bir deniz subayı olan Akif,Dilruba adında ahlak yönü zayıf bir kadınla evlenir. Dilruba kocasının Sinop muhaberesinde öldüğünü yalancı tanıklarla kanıtlar ve başka biriyle evlenir.
Roman, 1922 yılında yayımlanan ve İstanbul-Bursa-Çanakkale-İzmir bölgelerinde öğretmenlik yapan Çalıkuşu-İpekböceği-Gülbeşeker yani Feride'nin bir inat uğruna çektiği birçok sıkıntılar çerçevesinde yaşananları konu eder. Feride Fransız okulunda okuyan haylaz bir çalıkuşudur.
Bu makalede, Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında yayımlanan Yeşil Gece romanı bağlamında, Cumhuriyet sonrasında değişen siyasal ortam ve söylemin bir edebiyat eserine nasıl yansıdığı, roman kahramanı Ali Şahin Efendi'nin kişili- ğinde idealize edilen figürün ne ifade ettiği tartışılmaya çalışılacaktır.
Cevap: Bir insan ne kadar azimli olursa üstesinden gelemeyeceği iş yoktır.
Gece, yazar Bilge Karasu tarafından kaleme alınan ve 1985 yılında yayımlanan bir postmodern romandır. Birçok dile çevrilen roman, modern edebiyata yaptığı katkı nedeniyle 1991'de Pegasus Edebiyat Ödülü'nü değer görülmüştür ve yazarın en çok konuşulan romanıdır.
Damga, Reşat Nuri Güntekin tarafından 1924 yılında yazılmış kısa romanlardan biridir. Türk edebiyatının sevilen eserlerinden biridir. Ağırlıklı olarak Osmanlı'nın son yıllarını anlatan bir romandır. İkinci Meşrutiyet'in ilanından hemen sonraki yaşamı anlatır.
Reşat Nuri, Türk toplumunda görülen ve başlangıcı birkaç yüzyıl geriye giden Batılılaşmanın yanlış biçimde algılanması ve yaşanması olgusunun Cumhuriyet Dönemi'nin ilk yıllarındaki görünüşünü Yaprak Dökümü adlı romanında Ali Rıza Bey ailesi ve bu ailenin sosyal çevresinde göstermeyi denemiştir.
Reşat Nuri Güntekin (25 Kasım 1889, İstanbul Vilayeti - 7 Aralık 1956, Londra), Milli Edebiyat Döneminde önemli bir yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece, Yaprak Dökümü ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmış Türk roman, öykü ve oyun yazarıdır.
Romanlarında güçlü bir gözlemciliğe dayanan realizm ve canlı bir üslup vardır. Kahramanları genellikle tek boyutludur. Ruh tahlillerinde başarılıdır. Yapıtlarına konuşma dili egemendir.
Devlet Ana, Kemal Tahir'in tarihsel romanlarından biridir. Bu romanda Osmanlı İmparatorluğu'nun aşiret halindeki dönemine inilir.
Yeşil Gece - Reşat Nuri Güntekin
Yazar bu kitabında, medrese eğitiminden muallim mektebine geçmiş Şahin Hoca'nın gözünden eski ve yeni çatışmasını ustalıkla ele almıştır. Şahin Hoca İstanbul'daki gerici ve çıkarcı durumları yeşil geceye benzetmektedir.
Maddeyi geliştirerek ya da konuyla ilgili tartışmaya katılarak Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz. Tanrı Misafiri, Ebru Gündeş'in 1993 yılında Türk Sanat Müziği türünde çıkardığı ilk albümüdür.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Mai ve Siyah romanı kahramanlarından Ahmet Cemil' in etrafında yaşanan olaylar, basın yayın ve edebi çevrelerinde yok edilen değerler anlatılmaktadır. Mai ve Siyah kitabı karakterleri; Ahmet, Hüseyin, Raci, Vehbi, İkbal, Lamia olarak hayat bulmaktadır.
Kırık Hayatlar romanının kahramanı Ömer Behiç isimli Avrupa'da öğrenim görmüş, evli, iki çocuklu bir doktordur. Ömer Behiç, sıradan bir hayat yaşarken, bir gün "Veli Bey'in kızları" diye tanınan ve geçimlerini kendilerine bağladıkları erkeklerden sağlayan iki kız kardeşle tanışır.
Hayrullah Bey, Kâmran'a yazdığı mektupta Feride'yi bir daha bırakmamasını salık vermektedir. Kâmran Feride'nin günlüğünü sabaha dek okur, her şeyi öğrenir. Ertesi gün gidecek olan Feride'yi bırakmaz ve evlenirler.
Seyfettin Bey, Yusuf'a Müjgan'ı istemek üzere Tekirdağ'a doğru yola çıkar. Azelya ise kardeşiyle ilgili yeni gerçekler öğrenir ve planladığı tüm oyunlar bozulur. Kamran'dan özür dilemek ister. Nihayet kavuşan Feride ve Kamran'ın düğün günü gelir çatar.
Beyin hummasına yakalandığı esnada Kuşadası mektebinde müdire olan Feride, hastalığın ertesinde önce öğretmenlikle tamamen ilişiğini kesmek, sonrasında da Doktor Hayrullah Bey ile evlenmek zorunda kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri