Hijyenik koşullarda hazırlanan yeşil renkli Konya küflü peynir nasıl yenir derseniz yanıt çok basittir. Tek başına bile afiyetle tüketebilirsiniz. Çok lezzetli bir peynir olduğu için birçok yemekte de kullanabilirsiniz. Özellikle İtalyan usulü pişirilen makarnalara çok yakışır.
Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez. Yeşil küflü peynirlerde zararlı olan aflatoksin maddesi bulunmaz.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Küflü peynirlerin üzerindeki her mantar zararlı değildir. Aslında, bazı peynirlerin üretim sürecinde kullanılan mantarlar, peynirin karakteristik tat ve dokusunu oluşturmak için kasıtlı olarak eklenir. Bu tip peynirler güvenle tüketilebilir.
Kahvaltılarda sadece tadımlık olarak ikram edilen rokfor peyniri tam bir gurme peyniridir. Keskin aroması ve damakta kalan lezzeti ile lüks restoranların peynir tabaklarında mutlaka yer alır. Tereyağı eşliğinde sunulur ve tüketilir. Rokfor peyniri, salatalarda ve kanepelerde de kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Mavi küflü peynir tek başına yenebileceği gibi diğer birçok yiyeceğin üzerine sürülebilir, ufalanabilir veya eritilebilir. Bleu de Gex, Fransa'nın Jura bölgesinde yapılan kremsi, yarı yumuşak mavi bir peynirdir.
Bazı durumlarda, mavi peynir gibi küf içeren bazı sert peynirler kasıtlı olarak tüketilmektedir. Bu tür peynirler kontrollü koşullar altında yapılır ve kullanılan küfler tüketim için güvenlidir. Ancak, kasıtlı olarak küfle üretilmemiş küflü gıdaların tüketilmesi genellikle tavsiye edilmez.
Bu küf türü neredeyse tüm evlerde görülüyor. Kadifemsi bir dokuya sahip olan yeşil küf; halılar, duvar kağıtları, minderler ve su hasarı olan evlerde karşımıza çıkıyor. Bu küf kolayca eve yayılabilir ve solunum problemlerine yol açabilir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Bununla birlikte, kontamine gıda maddelerinden hastalanma riski daha yüksek olduğundan ve sağlığınız için riske atılmaya değmeyeceğinden, küf bulunduğunda diğer herhangi bir yiyecek türü atılmalıdır. Sonuç olarak, herhangi bir türden küflü yiyecek tüketmek için kendi yolunuzdan çıkmamak en iyisidir.
Bu peynirler doğal olarak küflü üretildiği için tüketilebilir. Bu aşamada peynirin doğal küflü olup olmadığına bakmak gerekir. Eğer yanlış saklama veya uzun süreli bekletme gibi nedenlerden ötürü kaşar peynirinin üzerinde küf oluştuysa, bu peynir kesinlikle tüketilmemelidir.
Antiseptik özelliği bulunur. Bol miktarda kalsiyum içerdiği için diş sağlığına katkısı büyüktür. Çocukların küçük yaşlardan itibaren tüketmeye başlamaları önerilir. Küflü peynir bağırsak florasını güçlendirip, hastalıklara karşı direnç sağladığı için Osmanlı döneminde askerlere de verilen bir besindir.
Dr. Hickey, bıçağı peynirin küflü kısmına saplamadan bu bölümün olduğu gibi kesilip atılması halinde peynirin geri kalan kısmının yenmesinde bir sakınca olmadığını söyledi. Cheddar ve parmesan peynirleri, kuru peynirler.
Akbulut, özel yeşil küflü peynirlerde ise siyah ve kırmızı benekler görülüyorsa kesinlikle tüketilmemesini öneriyor.
Küf, mantarların bir çeşididir ve sporlar adı verilen mikroskobik yapılar üretir. Sporlar, küfün renkli görünmesine neden olan pigmentler içerir. Yeşil küf, sporlarında klorofil adı verilen yeşil bir pigment bulunduran küf türleridir.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
Nasıl uygulanacağına gelince, duvardaki tüm yeşilimsi-yosunumsu küflerin üzerine sprey şişesine koyduğunuz sirkeli su karışımından bolca püskürtün. Tüm lekeli bölge bu karışımla iyice kaplandıktan sonra çok da kurumasına izin vermeden, yaklaşık bir 10 dakika kadar bu şekilde bekletin.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Bu gıdaların yüzeyinde küflenme gözlemlediğinizde ise gıdada renk, koku ve doku kaybı oluşmamışsa, yüzeyden ortalama 2,5 cm derinlikte küflü olmayan kısma temas ettirilmeden kesilerek kalan kısım tüketilebilir.
Siyah Küf: Siyah küf, en bilinen ve en tehlikeli küf türlerinden biridir. Stachybotrys chartarum adlı tür siyah küf olarak bilinir ve toksinler üretebilir. Solunması veya teması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, özellikle solunum yolu problemleri, göz tahrişi ve cilt döküntüleri gibi belirtiler görülebilir.
Depo küfü toksik etkiye sahiptir
Mikotoksinleri belirli küfler yaptığını kaydeden Özden Örkcü, “En çok rastlanan küfler Aspergillus, Penicillum, Alternaria, Fusarium gibi türlerdir. Uygun olmayan şartlarda kendini gösteren depo küfü olarak bilinen Aspergillus, aflatoksinler toksik etkiye sahiptir.” uyarısında bulundu.
Küfler, bakterilere kıyasla daha geniş sıcaklık aralıklarında gelişebilmektedir. En düşük gelişme sıcaklığı 8ºC olarak verilse de 0ºC gelişen küfler özellikle buzdolabında saklanan yumurta, et, meyve ve sebze gibi gıdalarda gelişerek bozulmalara neden olabilmektedir. Optimum sıcaklık derecesi 25-30ºC arasındadır.
Eğer yoğurdun rengi normal değilse veya kötü bir koku algılıyorsanız, tüketmeyin. Eğer küflenmiş yoğurt, aynı kabın içindeki başka bir yiyecek ile temas etmişse, diğer yiyecekleri de kontrol edin. Küfün yayılmasını önlemek adına bu yiyecekleri atmak daha güvenli olabilir.
Yoğurt, krema, reçel, salça, ekmek,meyve suları gibi nemli ve su oranı yüksek, kırmızı et beyaz et sosis salam gibi et ürünleri, yumuşak sebze&meyveler özellikle dolapta arka tarafta unutulmuşlar (salatalık, domates, şeftali vb.) ve pişmiş tüm yemeklerde küflenme varsa o bölge kesilse bile gıda tüketilmemelidir.
-Cevizde küf oluşumunu tüylenme, renk değiştirme (grileşme), acılaşma gibi gözlemleyebiliyoruz. Bu şekilde renk değişimleri oluşan, küflenen cevizler imha edilmeli asla tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri