Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için mercimek bir süre pişirildikten sonra limon suyu ve tuz eklenebilir. Tuz, limon suyu ve sirke yeşil mercimeklerin dağılmasını önleyecektir.
İstediğiniz kadar yeşil mercimeği bir süzgece koyup güzelce yıkayın. Daha sonra tencereye alın ve mercimeklerin üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave ederek orta ateşte ortalama 30 dakika haşlayın. Haşlanan mercimeğin siyah suyunu süzgeç yardımıyla süzün. Mercimeklerin hafif dişe gelecek gibi olması yeterlidir.
İstediğiniz ölçüdeki yeşil mercimeği tencereye alın ve üzerine 3 parmak geçecek kadar su ekleyerek orta ateşte haşlayın. Haşlanan mercimeğin siyah suyunu süzgeç yardımı ile süzün. Hafif dişe gelecek gibi çorbalara salatalara pilavlara eklemek için ideal olacaktır.
Ertesi gün o suyunu döküp, temiz suyla yemeğini yapabilirsiniz. Yemekten hemen önce kaynatıp süzmek mercimeğin içindeki suda çözünen vitaminleri kaybetmenize neden olur. Bu sebepten geceden ıslatmak, ya da pişirmeden önce mümkünse bir saat kadar ılık suda pişirmek daha doğru bir yöntemdir.
Yeşil mercimek suyu da bu vitaminlerin karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Yeşil mercimek suyu sindirim sisteminin hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Böylelikle hızlı bir şekilde kilo vermeye yarar aynı zamanda tokluk hissi sağlar.
İlgili 39 soru bulundu
Yeşil mercimeğimizi yıkayarak süzelim ve tenceremize alalım. Ardından 4 su bardağı su ile 20 dakika kadar haşlayalım.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Yeşil Mercimek Yemeğinin Püf Noktaları
Yeşil mercimekleri bir gün önceden soğuk suda bekletilmelidir. Bir gün bekleyen yeşil mercimekte oluşan kara suyunu süzülmelidir.
Yeşil mercimeği pişirmekte çok önemlidir. Pişirmede en iyi yol mercimekleri yıkadıktan sonra 48 saat suda bekletip, ıslatma suyunu döküp temiz su ile düdüklü tencerede pişirmektir.
Mercimeğinizi mutlaka yemeği yapmadan önce ıslatıp ayrı bir yerde kaynatmalısınız. Böylelikle hem yeşil mercimeğin gazı gidecektir hem de kara suyunu salacaktır. Eğer bu işlemi yapmazsanız mercimeğin kara suyu yemek içerisinde kendini bırakır ve çamur gibi koyu renkli lapa bir yemeğiniz olur.
Yeşil mercimek tencereye koyulur. 4 su bardağı su ile 20 dakika haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür ve azıcık yıkanır.
- Ayıkladığınız mercimeği ilk olarak güzel bir şekilde yıkamanız gerekir. - Yıkadıktan sonra tencerede kaynamakta olan suyun içerisine mercimeklerinizi atabilirsiniz. - Yaklaşık olarak 10 dakika kaynadıktan sonra ise yeşil mercimekten çıkan siyah suyun süzülmesi gerekir.
Üzerine haşhaş, çörek otu, keten tohumu, tuz, pul biber ve zeytinyağı döküp rondoda tüm mercimekler parçalanıncaya kadar çektiriyoruz. Tüm mercimek karışımı homojen hal aldığında yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine silikon bir spatula ile yayıyoruz. Burada ince olmasına özen gösterin, ince olursa daha kıtır olur.
Tamamen kuruyan mercimekleri fırından çıkarın ve bir süre oda sıcaklığında soğutun. Ardından mutfak robotuna alıp un boyutuna gelecek gibi çekin. İçinde bütün ya da iri parçalar halinde mercimek kalma ihtimaline karşı un kıvamına gelen mercimekleri ince bir elekten geçirin. Mercimek ununuz hazır!
Yeşil mercimeğin yapısında da bu fosfor türü bulunmaktadır. Bu nedenle tüketildiğinde çocuklarda ve yetişkinlerde gaz yapar.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mercimeğin ilk suyu dökülür mü? Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu aslında gaz yapmıyor. Bu suyu dökmek yerine farklı yemeklerde kullanabilir ya da bardağa koyarak çay gibi içebilirsiniz.
Suda bekletme veya diğer adıyla ıslatma yoluyla bakliyat pişirme süresini kısaltırız, çünkü su içinde geçecek uygun bir süre sonra kuru baklagil suya doymuş olur ve taze olduğu zamanki orjinal boyutuna geri döner.
Mercimeğin bakım işlemlerinde sulama çok önemli bir yere sahip değildir. Oldukça dayanıklı bir bitki olan mercimek susuzluğa karşı da bu dayanımını gösterir.
1) Mercimeği pişirmeden önce ayıklayıp mutlaka suda yıkamak gerekir. 2) Pişirmeden önce birkaç saat soğuk suda bekletmek pişirme süresini kısaltır. 3) Tuz ve asit (örneğin sirke ve limon suyu) pişme sürecini yavaşlatır. Böylece mercimek haşlanıp dağılmaz.
Bakliyatların saklanması için saklama kapları pratik bir yöntemdir. Plastik saklama kaplarından uzak kalmalı, cam saklama kavanozlarını tercih etmelisiniz. Cam kavanozların içinde bulunan mercimek, nohut, fasulye, bulgur gibi gıdaların durumunu gözlemlemek daha kolay olacaktır.
Salça da konulduktan sonra tuz ve baharatlar eklenir. Çorbaya fazla su konursa tadı kaçar, az su konursa tam pişme sağlanmaz ve dibi tutar. Karışıma, boyunu 3 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Kaynayana kadar altı açık olacak şekilde, kaynadıktan sonra da kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişirilir.
Bilinen net bir zararı bulunmasa da yeşil mercimek fazla tüketildiği zaman ishale neden olabilir. Ayrıca yeşil mercimek gazlı bir besin olduğu için fazla tüketildiğinde yaz problemi yaşamanıza da neden olabilir.
Mercimek fitik asit denilen insan vücudunun sindiremediği bir çeşit fosfor içerir. Bu da pek çok kişide şişliğine sebep olabilir.
Bir Internet sitesinde şöyle yazıyordu: “Mercimeği kaynattıktan sonra üzerindeki köpüklü su alınmazsa mercimek çorbası ishale sebep olabilmektedir. Özellikle de bebek ya da çocuklara ağır gelebileceği için çok fazla mercimek çorbası içirilmemesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri