Lif açısından zengin olan yeşil mercimek diğer besinlere göre daha çok tokluk hissi verir. Antioksidan kaynağıdır. Antioksidan açısından zengin olan yeşil mercimek tüketimi antioksidanlar açısından zengin olan bir besindir. Özellikle yaşlanma karşıtı bir özelliğe sahip olan yeşil mercimek gen hasarını da önlemektedir.
Kırmızı mercimek protein değeri oldukça yüksek olan besindir. 100 gram kırmızı mercimeğin içinde %48 karbonhidrat, %30 protein ve %2 oranında yağ vardır. Bunlara ek olarak kalsiyum, demir, sodyum, A ve C vitamini bulunmaktadır.
A vitamini, B grubu vitaminler , K vitamini ve C vitamini içermektedir. Fosfor, sodyum, kalsiyum, potasyum ve çinko mineralleriyle birlikte karbonhidrat da bulundurmaktadır. Ayrıca yeşil mercimekte iyot da bulunur.
Mercimek besin değeri çok yüksek bir kuru baklagillerdir. Mercimek oldukça sık tüketilen bir gıdadır. Her mutfakta mutlaka bulunan ve özellikle kış aylarında sıkça tüketilen mercimek etle eş değer proteine sahiptir. Bir kilo mercimekte bir kiloluk etle aynı protein değeri, karbonhidrat ve mineraller bulunmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
Yüksek potasyum kaynağı olduğu için hipertansiyonu düşürücü etkileri vardır. Kolesterolü dengeleyerek kan akışını arttırır. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Tüm kırmızı besinlerde olduğu gibi vücudu kansere dirençli hale getirir.
Yeşil mercimek sindirim sistemine çalıştırarak metabolizmayı hızlandıran bir besindir. Lif açısından zengin olan yeşil mercimek diğer besinlere göre daha çok tokluk hissi verir. Antioksidan kaynağıdır. Antioksidan açısından zengin olan yeşil mercimek tüketimi antioksidanlar açısından zengin olan bir besindir.
Lif ve protein açısından en zengin besinlerden biri olan yeşil mercimek demir açısından da oldukça zengindir ve günlük demir ihtiyacınızın karşılanmasına yardımcı olur. 200 gram mercimekte ortalama 3 mg demir minerali bulunduğunu ve öğünlerinizden eksik etmemeniz gerektiğini unutmayın!
Kuru baklagiller besin öğesi bileşimi ve posa içeriği açısından haftada en az 3 kez mutlaka tüketilmelidir. Yeşil mercimek özellikle kadın sağlığı açısından çok önemlidir. Sindirim sistemi hastalıklarının, bazı kanser türlerinin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde çok önemlidir.
1 Porsiyon (Orta) Zeytinyağlı Yeşil Mercimek 206,23 kaloridir. Zeytinyağlı Yeşil Mercimek içeriğinde 26,11 Karbonhidrat(g), 8,61 Protein(g), 7,31 yağ(g), 4,28 lif(g), 82,57 Sodyum(mg), 377,32 potasyum(mg), 54,69 Kalsiyum(mg), 67,85 A Vitamini(ui), 13,97 C Vitamini(mg), 2,97 ve Demir barındırır.
Özellikle yeşil mercimek kaynatılıp süzüldükten sonra içerisine bir kaşığı bal eklenerek tüketilebilir. Ayrıca kilo vermek isteyenler da suyu tüketebilir. Su yüksek enerji sağlayarak yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra metabolizmayı da düzenler.
Bir kahve fincanı yeşil mercimekte 34.79 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Protein miktarı ise 24.85 gramdır.
Mercimek, bitkiler arasında en çok protein içeren besindir. Mercimekte bulunan %35 oranındaki protein, et, tavuk ya da balığın içerdiği protein ile kıyaslanabilir.
Birçok kişide görülen kronik yorgunluk demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Yeterli miktarda demir alımı sağlanamadığında vücutta yorgunluk hissine neden olur. Yeşil mercimekte yeteri kadar demir bulunduğu için özellikle yeşil mercimek tüketimi kronik yorgunluğa iyi gelmek geldiği bilinmektedir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Önemli miktarda protein de içeren mercimek vitamin ve lif kaynağı olması sebebi ile özellikle de diyet yapmaya çalışanların ve dengeli beslenmek isteyenlerin de gözdesidir. Çok iyi bir folik asit kaynağı olması, hayvansal olmayan yüksek derecede içerdiği protein ve lifler yeşil mercimeğin faydaları arasındadır.
Gaz yaptığına inanılan yeşil mercimeğin suyu aslında gaz yapmıyor, üstelik sağlığımıza inanılmaz faydalar sağlıyormuş! Yeşil mercimek suyunun diyabet, insülin direnci ya da hipoglisemi gibi durumlar için oldukça faydalıdır. Hem kan şekeri seviyelerini dengede tutmakta hem de sürekli bir enerji kaynağı olabilmektedir.
Baklagiller familyasından Lens esculentamoench türüne giren kültür bitkilerinin kurutulmuş taneleridir. Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.
Mercimek, düzenli olarak tüketilirse obezite, kalp hastalığı, diyabet ve meme kanseri gibi hastalıklara karşı vücudunuzun dirençli olmasını sağlayarak, hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. İçerisindeki polifenoller sayesinde güçlü bir besin olarak kabul edilir. Hücre hasarlarıyla savaşarak beyin sağlığını korur.
100 gram kırmızı mercimek, yaklaşık olarak 116 kcal enerji içerir. Sodyum, protein, potasyum, magnezyum, demir, C vitamini, kalsiyum, A, B12 ve D vitamini bakımından çok zengin bir yiyecektir. Kırmızı mercimeğin başlıca faydaları ise; -Hasta kişiler için tam bir şifa deposudur.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
Kısa enerji patlamaları için, tavuklar daha etkilidir, çünkü beyaz et hızlı kasılan kas liflerinden oluşmaktadır. Öte yandan, kırmızı et yavaş kasılan kas liflerinden oluşur, bu nedenle dayanıklılık egzersizleri için idealdir. Hem tavuk hem de sığır eti enerji verimliliğini farklı şekillerde arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri