Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Yemekten hemen önce kaynatıp süzmek mercimeğin içindeki suda çözünen vitaminleri kaybetmenize neden olur. Bu sebepten geceden ıslatmak, ya da pişirmeden önce mümkünse bir saat kadar ılık suda pişirmek daha doğru bir yöntemdir. Bu işlem aynı zamanda pişirme sürenizi de azaltacaktır.
Yeşil mercimekler 1-2 saat kadar soğuk suda bekletilir. (Benim tercihim yeşil mercimekleri 1-2 saat suda bekletmek, sonrasında suyun içinde hafif avuçlayarak dış zarlarından ayıklamak. )
Öncelikle yeşil mercimekler pişirilmeden önce iyice ayıklanmalıdır. Sonrasında ise yeşil mercimek pişirilmeden önce yaklaşık 2 saat soğuk su içerisinde bekletilmelidir. Yeşil mercimeği ıslatmak pişme süresini de kısaltacaktır. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Yeşil, kırmızı veya sarı mercimeğin suda bekletilmesi doğal fermantasyon sağladığından, gaz yapma özelliğini gidermektedir. Aynı zamanda kısık ateşte uzun süre pişirilen mercimek yemeğinin gaz yapmadığı görülmektedir.
Mercimeği pişirdikten sonra suyunu saklıyor musunuz? Genelde bu sorunun cevabı hayır olur çünkü mercimeğin suyunun gaz yaptığı düşünülür. Beslenme uzmanları İSE yeşil mercimeğin suyunun dökülmemesinden yana... Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su.
Yeşil mercimek çorbalarının, salatalarının yapıldığı hemen hemen Türk mutfağında herkes tarafından pişirilen bir bakliyat türüdür. Sağlık açısından çok faydalı olan yeşil mercimeğin kaynama suyu genellikle dökülür.
Yeşil mercimeği pişirirken önemli olan bir nokta var o da bir gece önceden suya koyup ıslatmak ve pişirmeden önce süzüp sudan geçirmek. Bu sayede ağır gelmiyor ve gaz yapmıyor.
Mercimeğinizi mutlaka yemeği yapmadan önce ıslatıp ayrı bir yerde kaynatmalısınız. Böylelikle hem yeşil mercimeğin gazı gidecektir hem de kara suyunu salacaktır. Eğer bu işlemi yapmazsanız mercimeğin kara suyu yemek içerisinde kendini bırakır ve çamur gibi koyu renkli lapa bir yemeğiniz olur.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Birçok bakliyatın türüne göre bu ıslatma süreleri değişiklik gösterse de genel olarak oda ısısından daha serin bir yerde yaklaşık 15-18 C derecede 24-48 saat kadar eğer yaz ise ekşime yapmaması için buz dolabının sebze kısmında 24 saat ıslatma fermente işlemi yapılmalıdır.
İstediğiniz kadar yeşil mercimeği bir süzgece koyup güzelce yıkayın. Daha sonra tencereye alın ve mercimeklerin üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave ederek orta ateşte ortalama 30 dakika haşlayın. Haşlanan mercimeğin siyah suyunu süzgeç yardımıyla süzün. Mercimeklerin hafif dişe gelecek gibi olması yeterlidir.
1) Mercimeği pişirmeden önce ayıklayıp mutlaka suda yıkamak gerekir. 2) Pişirmeden önce birkaç saat soğuk suda bekletmek pişirme süresini kısaltır. 3) Tuz ve asit (örneğin sirke ve limon suyu) pişme sürecini yavaşlatır. Böylece mercimek haşlanıp dağılmaz.
- Yeşil mercimeğin normal tencerede pişme süresi yaklaşık olarak 40 dakika sürer. - Pişirmeden önce yeşil mercimeği güzel bir şekilde ayıklamanız gerekecektir.
Yeşil mercimeğin yapısında da bu fosfor türü bulunmaktadır. Bu nedenle tüketildiğinde çocuklarda ve yetişkinlerde gaz yapar.
Yeşil mercimek tencereye koyulur. 4 su bardağı su ile 20 dakika haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür ve azıcık yıkanır. Soğan ve sarımsak yağda kavrulur ve üzerine salçası ilave edilir ve az daha kavrulur. Sonrasında tencereye alınan yeşil mercimeklerin üzerine kavrulan soğan ve salça ilave edilir.
Boşaltım sisteminin düzenli ve dengede çalışmasını sağlar. Bunu yanında çok iyi bir demir kaynağıdır. Yeşil mercimeği pişirmekte çok önemlidir. Pişirmede en iyi yol mercimekleri yıkadıktan sonra 48 saat suda bekletip, ıslatma suyunu döküp temiz su ile düdüklü tencerede pişirmektir.
İstediğiniz ölçüdeki yeşil mercimeği tencereye alın ve üzerine 3 parmak geçecek kadar su ekleyerek orta ateşte haşlayın. Haşlanan mercimeğin siyah suyunu süzgeç yardımı ile süzün. Hafif dişe gelecek gibi çorbalara salatalara pilavlara eklemek için ideal olacaktır.
Özellikle yeşil mercimek kaynatılıp süzüldükten sonra içerisine bir kaşığı bal eklenerek tüketilebilir. Ayrıca kilo vermek isteyenler da suyu tüketebilir. Su yüksek enerji sağlayarak yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra metabolizmayı da düzenler.
Tüketicilere mercimek alırken nelere dikkat etmelerini tavsiye edersiniz? Tüketiciler mercimek alırken yerli olanı tercih etsinler. Böcekli (burukuslu), tebeşirleşme olan mercimekler alınmamalıdır. Bunun yanında renginin parlak ve koyu olması istenir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri