Muz Sarartma ve Olgunlaştırma İşlemi için Gerekli Koşullar Nelerdir? Etilen uygulaması yapıldıktan sonra 24 saat süreyle odanın kapısı kapalı tutulur. Bu süre sonunda oda havalandırılmalıdır. Ürünler tür ve çeşitlerine bağlı olarak 2-4 gün içerisinde olgunlaşarak yeme olgunluğuna ulaşır ve sararır.
KESE KAĞIDININ İÇİNDE TUTUN
Limonunuzu kese kağıdının içerisine yeşil muzların yanına koyun ve ağzını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta bekletin. Limon daha hızlı olgunlaşmasını sağlayacak. Ek olarak muzun olgunlaşma sürecinin mevsime bağlı olarak da değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.
Muzu hızlı olgunlaştırmak için etilen gazı çıkışını hızlandırmak gerekir. Bunun için muzu bir kese kağıdına koyup ağzını kapatın. Hatta mümkünse yanına yine etilen salgılayan elma gibi bir olgun meyve de ekleyin. Böylece yeşil muzlarınız kısa sürede sararır.
Eğer eviniz sıcaksa muzlar kendiliğinden de olgunlaşabilir ama yine de işinizi şansa bırakmayın derim : ) Üreticisinden veya organik pazarlardan aldığınız yeşil muzları sarartmak için sadece elma, gazete kağıdı ya da kese kağıdı ve poşete ihtiyacınız var. Elmanın yaydığı etilen gazı muzun sararmasına yardımcı oluyor.
Muzu saklamak için serin bir ortam yeterli olacaktır. Bazen tam olgunlaşmamış olan muzlar daha sıcak yerde ya da güneş alan bir yerde saklanarak daha lezzetli olması sağlanır.
İlgili 45 soru bulundu
Meyvenin çiçekten sonraki gün sayısı olarak bildirilen hasat zamanı ile hasattan sonraki yeşil kalma süresi 90-120 gün arasındadır.
Olgunlaşmamış muzları kese kağıdının içerisinde beklemeye bırakırken bir destekçiye ihtiyacınız olacak. Bir adet tam sarı limon! Limonunuzu kese kağıdının içerisine yeşil muzların yanına koyun ve ağzını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta bekletin.
Yeşil muz neden sararmaz? Bu sıcaklık değerlerinin altında olgunlaşma yavaşlayacak, hatta 13°C altındaki sıcaklıklarda olgunlaşma süreci tamamen duracaktır. Bu nedenle tropikal şartlarda 24-32°C sıcaklıklarda olgunlaşan muzlar yeşil kalarak çekici bir renk kazanamaz, hatta hiç olgunlaşmayabilirler.
Beslenme uzmanları yeşil muzun olgunlaşmış sarı muzdan daha faydalı olduğunu belirtti. İçeriğindeki lif oranı muz yeşilken daha fazla. Bu sayede yeşil muzun sindirimi daha zor ve daha uzun süre tok tutuyor. Diyet yapıyorsanız ve sizi tok tutacak bir alternatif arıyorsanız yeşil muzu tercih edebilirsiniz.
Muzun kabuğunu bıçakla soyuyoruz. Elle soymamız imkansız. Daha sonra istediğiniz şekilde dilimlemek size kalmış ben 3 mm genişliğinde yuvarlak dilimlemeyi tercih ettim. Dilimleme işlemi bitince üzerini tuzluyoruz ve kızgın yağa atıyoruz kızarana kadar bırakıyoruz.
Olgunlaştırılan muzlar hemen pazara verilir ve bunun için sıcaklığı 14 °C'ye düşürülerek sevk edilir. Böylece satış sırasında aşırı olgunlaşma önlenmiş olur. Muzlar en düşük 13 °C'de fakat genellikle 14 °C'de %90-95 bağıl nemli depolarda yaklaşık 10 gün süreyle depolanabilmektedir.
Dalında yeşil haldeyken toplanan tonlarca muz, yıllar önce karpit gazıyla depolarda sarartılıp tüketiciye sunulurdu. Karpit gazının sağlığa zararı nedeniyle günümüzde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından zararsız kabul edilen etilen gazı kullanılıyor. Bu gaz, tonlarca muzu 3 günde yeşilden sarıya döndürüyor.
Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır. Eğer muzların içinde çürüyenler varsa, bunu diğerlerinden ayırmanız gerekir.
Klimakterik meyvelerin (örneğin muz, elma) olgunlaşma sürecinde ise etilen hormonu etkilidir. Bu tür meyvelerin olgunlaşma sürecinde etilen seviyesinde ve solunum hızında ani bir artış olur, bu süreç meyve koparıldıktan sonra da devam edebilir.
Henüz olgunlaşmamış, ham muzu olgunlaşma sürecini tamamlayabilmesi adına dışarıda oda sıcaklığında saklamak daha doğru iken olgunlaşmış ve kararmaya başlamış muzu buzdolabında veya buzlukta saklamak doğru bir tercih olacaktır. Muz Buzdolabında Saklanır Mı? Muz buzdolabında muhafaza edilirken olgunlaşma süreci durur.
Muzu en uygun saklama sıcaklığı 10-20 C arası, serin ve nemsiz ortamlardır.
Muz alırken bunlara dikkat!
Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Kendiliğinden olgunlaşmamış muz mide asidini artırır ve kabızlığa neden olur.
Yeşil muzun, sindirim ve bağışıklık sistemini düzenleyen probiyotik etkisi bulunuyor. Böylece metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Kalp hastalıklarını önlemede ve kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.
Muz aslında yeşil halde iken hasadı yapılan bir meyve. Bunun sebebi bize gelinceye kadar muzların fazla olgunlaşarak kararmasını önlemek. Market raflarına konulduğunda olgunlaşmış yani sararmış oluyorlar.
Bu meyvenin adı Enset ya da bilinen adıyla "Yalancı muz" . Etiyopya'da çok yaygın kullanılan ve özellikle ekmek yapmak için kullanılan Enset Etiyopya dışında neredeyse bilinmiyor. Araştırmalar, mahsulün Afrika'da çok daha geniş bir coğrafyada yetiştirilebileceğini gösteriyor.
Mavi Java muzu nedir? Görüntüleri ve tatları ile büyüleyen bir muz çeşidi olan Java muzu, Güney Doğu Asya'ya özgü iki muz türünün melezidir. Tamamen olgunlaşmadan önce mavi rengi alan muz, olgunlaştıkça solar. Yumuşak kremsi yapıları ile vanilyalı dondurmayı andırır.
Kırmızı muz, normal muzdan daha küçük boyutlarda, kabuğu koyu kırmızı ya da mor renklerde olan bir muz türüdür. Bu renkli meyve Doğu Afrika, Asya, Güney Amerika ve Birleşik Arap Emirlikleri üreticileri tarafından ithal edilmektedir. En gözdesi Orta Amerika'da üretilerek dünya çapında satılır.
Yeşil ve sert muzları kese kağıdına koyun. Muzların yanına bir elma ya da avokado ekleyin. Kese kağıdının ağzını kapatın ve olabildiğince sıcak bir yerde saklayın. Kese kağıdı yerine naylon poşet kullanmayı tercih etmeyin.
Ezilmiş muz, kek veya muffinlerin lezzetini arttırarak, daha nemli ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar. Ayrıca, ezilmiş muzlar puding veya dondurma yapmak için de kullanılabilir. Muzlu puding veya dondurma, muzun sağlıklı özelliklerini korurken tatlı bir lezzet sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri