Yeşil pasaport, çoğu insanın kullandığı bordo pasaporttan farklı olarak 5 yıllık geçerlilik süresi ile vize sorununu ortadan kaldıran bir pasaport türüdür. Bordo renkteki hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize alması gerekirken yeşil pasaporta sahipseniz çoğu ülkeyi daha kolay ziyaret edebilirsiniz.
Yeşil pasaport 6 ay kalış kuralı kısaca yeşil pasaport sahiplerinin Avrupa ülkelerinde son 180 günde (6 Ay) maksimum 90 gün kalabiliyor olmasıdır.
İstediğiniz zaman birçok ülkeye giriş çıkış yapma şansı tanıyan yeşil pasaportta yaklaşık 160 ülkeye vize almadan rahatlıkla girmeniz mümkün. 5 yıl süresi olan yeşil pasaport diğer pasaport türlerine göre seyahatlerinizde daha pratik bir yol izlemenizi sağlıyor.
Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
Yerli ve Milli pasaport üretimine başlanması sebebiyle hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştır. Süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yeşil pasaportun geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az kalan pasaportların geçerlilik süresini uzatma işlemleri ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Bu yıl için vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı %122,93 olmuş ve bu oran pasaport ücretlerine de yansımıştır. Buna göre 2023 yılı için 10 yıllık pasaport harcı 4.943 TL olacaktır. Pasaport defter bedeli ise 501 TL'ye yükselmiştir.
Kamuda çalışan veya kamudan emekli olanların alabileceği yeşil pasaport sayesinde dünyanın her kıtasında yüzlerce ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilirler. Yeşil pasaport sahiplerinin çocukları da 25 yaşına kadar öğrencilikleri devam ettiği sürece yeşil pasaport kullanma hakkında sahiptir.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Yeşil pasaport yenileme işlemi normal başvuru işlemi gibi İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE yapılmaktadır. Herhangi bir il nüfus müdürlüğüne başvurarak yapabilirsiniz. İkamet adresiniz, çalıştığınız yerin bir önemi yoktur. Yeşil pasaport alma hakkı olmayanların önceden yeşil pasaport almışlarsa yenileme işlemi yapılmaz.
Genel olarak yeşil pasaportun süre sonuna 6 aydan az süre kaldığında sorun yaşandığından pasaport süre sonuna 6 ay kala firmaların, İhracatçı Birliğine başvurarak yenileme işlemi yapmalarında fayda vardır. Yenileme işlemi sonucunda firmalara 4 yıl süreli yeni bir pasaport cüzdanı verilecektir.
Hayır. Pasaportların geçerlilik süresinin uzatılması mümkün değildir.
Yunanistan yeşil pasaporta vize istemeyen ülkelerdendir. Yunan adalarını ve bölgede yer alan bütün şehirleri yeşil pasaportla gezmeniz mümkündür.
Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edilebilen yeşil (hususi) ve gri (hizmet) pasaportlara muafiyet sınırlaması getirildi. Önceden hiçbir izin ve işleme tabi olmadan Avrupa ülkelerine gidebilen bu pasaport sahipleri, 2021'den itibaren önceden kayıt olmak zorunda.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
- Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
Umre vizesi için onaylı bir Umre seyahat acentesi aracılığıyla başvurmalıdırlar. Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah veya Kırmızı) Pasaport hamili olan kişiler Fransa'ya yapacakları 180 günde 90 gün ile sınırlı seyahatleri için Fransa Konsolosluğu'na vize başvurusu yapmak zorunda değildir. Fransa, Schengen Bölgesi Üye Devletlerinden biridir.
Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus Pasaport (Bordo), Hizmet Pasaportu (gri) ve Hususi Pasaport (yeşil) hamilleri İngiltere vizesine tabidirler. Diplomatik Pasaport (siyah) hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, İngiltere'ye yapacakları seyahatlerinde İngiltere vizesinden muaftırlar.
Yeşil pasaport için en önemli şart kamu çalışanlarının derecesidir. Kamuda derece bir tür kıdem göstergesidir ve çalışıldıkça, zamanla elde edilir. Memurlar ve ailelerinin yeşil pasaport hakkından yararlanabilmesi için 1, 2 ve 3. dereceye ulaşmış olması gerekir.
Hususi yani yeşil pasaport sahipleri, eş ve çocuklarının vizeye gerek olmadan başta İtalya olmak üzere birçok ülkeye gitme imkanı bulunur. Avrupa ülkeleri de dahil birçok ülkeye vizesiz gitme imkanı tanıyan hususi pasaport bazı ülkelerde sınırlı bazı ülkelerde de sınırsız kalma olanağı tanır.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeşil pasaport, vatandaşımızın uluslararası dolaşımı için tanınan bir haktır. Kimlerin bu pasaportu alacağı mevzuatımızda bellidir, geri alınması veya iptal edilmesi söz konusu değildir" dedi.
25 yaşına kadar öğrenimine devam eden çocuklar yeşil pasaport alma hakkına sahip. 25 yaşından sonra bu hakları sona eriyor. Eğer öğrenim durumu 25 yaşından önce son bulursa bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorunlulukları var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri