Yeşil pasaportlar 4 yıl süreli olarak verilmektedir. Yeşil pasaportun süre sonu pasaport cüzdanının ilk sayfasında yer almaktadır.
Hususi damgalı yeşil pasaportların geçerlilik süresi; Yerli ve Milli pasaport üretimine başlanması sebebiyle 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştır. Süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılabilmektedir.
Süresi dolan hususi pasaportlar 5 yıl daha uzatılabilecek
05 Mayıs itibariyle hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle geçerlilik süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan hususi pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlandı.
Bu yıl için vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı %122,93 olmuş ve bu oran pasaport ücretlerine de yansımıştır. Buna göre 2023 yılı için 10 yıllık pasaport harcı 4.943 TL olacaktır. Pasaport defter bedeli ise 501 TL'ye yükselmiştir.
Geçerlilik süresi “1 yıldan az kalan” yeşil pasaportların geçerlilik süresi uzatılabilmektedir. Ayrıca geçerlilik süresi “1 yıldan fazla olan” yeşil pasaportların geçerlilik süresi yapılmamaktadır. Bu nedenle geçerlik süresi 1 yıldan fazla olanlar yeniden pasaport başvurusu yapmaları gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Genel olarak yeşil pasaportun süre sonuna 6 aydan az süre kaldığında sorun yaşandığından pasaport süre sonuna 6 ay kala firmaların, İhracatçı Birliğine başvurarak yenileme işlemi yapmalarında fayda vardır. Yenileme işlemi sonucunda firmalara 4 yıl süreli yeni bir pasaport cüzdanı verilecektir.
Yeşil pasaportların geçerlilik süresini uzatma işlemi kapsamında 1 Haziran 2010'dan sonra düzenlenmiş ve fiziki olarak iptal edilmemiş (delinmemiş vb.) pasaport ile il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine şahsen müracaat edilmesi gerekiyor.
Pasaport Yenileme Randevusu 2023
Pasaport yenileme işlemi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alınması gerekir. Alo 199 çağrı merkezinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden randevu alınabilir. https://randevu.nvi.gov.tr/ sayfasına gidin. Pasaport sayfasına girin.
– Bunun için kısa yol https://randevu.nvi.gov.tr/application/index linkine tıklamak olabilir. – Linke tıkladıktan sonra sizden sorgulamaları yapabilmeniz için istenen bilgiler kimlik no, adınız, soyad, doğum tarihinizdir. – Eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra dilediğiniz sorgulamayı görebilirsiniz.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Başvuru, tüm ilçe nüfus müdürlüklerinde gerçekleştirilebilir. (Sürücü belgesi, kurum kimlik kartı, aile cüzdanı, pasaport vb belgeler kabul edilmemektedir.)
Pasaport sisteminin değişmesiyle birlikte geçerlilik süresi sona eren pasaportlar içerisinde yer olsa bile yenilenmiyor, yeni bir defter almak gerekiyor. Yani pasaport süresi uzatma diye bir işlem yok.
Pasaport hamilleri pasaportlarının süresi dolmuş veya önümüzdeki 6 ay içinde sona erecekse derhal yenilemelidir. Elbette ki pasaport süresi uzatma da yapabilirsiniz. Bununla birlikte bazı durumlarda yurt içi seyahatlerde pasaport süresi 6 aydan az ise dahi kullanabilirsiniz ancak bu duruma dair kesin bir bilgi yoktur..
Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Pasaport ücreti için 50 oranında zam geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu. Pasaport ücreti için yıl içinde ikinci zam geldi. Harçlara yapılan yüzde 50'lik artışla 6 aylık pasaport 1034 lira, 3 yıllık pasaport 3507 liraya yükseldi.
Pasaport Defter ve Harç Bedeli Nereye Ödenir? Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir.
Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim ediliyor. Ancak pasaport başvusunda bulunan yüzlerce yurttaşın durumu "Basım öncesi kontrol aşamasında" gözüküyor.
Pasaport süresini uzatmak için nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. İnternet çağında yaşadığımız için bunu online olarak halledebiliriz. İsteğe göre ALO 199'u arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu talebi oluşturarak başvuru yapılıyor.
Pasaport yenileme işlemi randevu sürecinizin ardından Nüfus Müdürlüğüne gittiğinizde yaklaşık 30 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Pasaportunuzun yenilenme işlemi başladıktan sonra yaklaşık olarak 10 gün içerisinde adresinize yeni pasaportunuz ulaşmaktadır.
Pasaport süresini uzatmak için nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. İnternet çağında yaşadığımız için bunu online olarak halledebiliriz. İsteğe göre ALO 199'u arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu talebi oluşturarak başvuru yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri