Oda sıcaklığında veya buzdolabında suya koyma (1 hafta)
Taze soğanı bir hafta gibi kısa bir süre için taze tutmak isterseniz, suyun içinde bekletebilirsiniz. Taze soğanların kök kısmını su dolu bir kavanozun içine yerleştirip, oda sıcaklığında ya da buzdolabında tutabilirsiniz.
Taze Soğanı Uzun Süre Saklama Yöntemleri
Bu nedenle yeşil soğanı da kısa zamanda ziyan etmemek ve istenilen her an elin altında bulunan bir yiyecek olması için, saklama kaplarının içinde kuru olarak yaklaşık 10 gün boyunca saklanabilir.
Buzdolabı, soğan saklamak için uygun bir yer değildir. Serin, kapalı, hava almayan ve ışıklı buzdolaplarında soğanı yalnızca 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Kuru soğanı buzdolabında saklarken bozulmasına neden olan en büyük faktör dolap içerisindeki yüksek nem oranıdır. Tüm nemli ortamlarda olduğu gibi buzdolabında da kuru soğan kısa sürede küflenerek bozulmaktadır. Kuru soğanı en uygun saklama sıcaklığı 10- 20 C arası serin, nemsiz ve havadar ortamlardır.
Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir.
Soğanları yemeklik doğrayıp, biraz zeytinyağıyla yemek yaparken olduğu gibi kavurun. Çok fazla kızartmayın. Hâlâ pişiyorken, temiz kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Soğuyunca serin bir yerde muhafaza edin.
Serin ve kuru yerleri tercih edin
Nem ve sıcaklık değişimini sevmeyen bu gıda maddeleri bir arada değil mutlaka ayrı yerlerde ve serin, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Özellikle soğan, sarımsak ve salça küfü en sık görünenler. Hem en çok kullandığımız hem de dolabın temel taşı olan bu besinlerdeki küfü basit yöntemlerle engelleyebilirsiniz.
Taze soğanları doğradıktan sonra zeytinyağı ile karıştırıyoruz, hemen ardından buzdolabı poşetine yerleştirip derin dondurucuya kaldırıyoruz. Taze soğanı derin dondurucunuzda 12 ay'a kadar saklayabilirsiniz.
Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir. Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız. Eğer soğanları çuvalda saklıyorsanız, asla beton ile temas ettirmemelisiniz. İsterseniz soğanları doğradıktan sonra da bir süre muhazafa edebilirsiniz.
Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir. Bozulan soğanlar da kesinlikle tüketilmemelidir.
Nemli bir bezi cam kabınızın tabanına yerleştirin. Bıçak kullanmadan kestiğiniz yeşillikleri kabın içerisine dik bir şekilde yerleştirin. Sonra buzdolabına koyun. Bu yöntemleri uygularsanız yeşillikleriniz hem canlı kalır hem de bozulma süresini uzatmış olursunuz.
Yeşillikleri kuruttuktan sonra kağıt havlu yardımıyla sarın. Daha sonra buzdolabı poşetinin içine sarılı bir şekilde yerleştirin. Poşeti kapatırken içinde hava kalmamasına özen gösterin. Dilerseniz, normal poşet kullanabilirsiniz.
Düşük sıcaklıklarda soğanın yaprakları sararır ve gelişimi durur. Büyüme döneminde yağmura ve 18°C -20°C sıcaklığa ihtiyaç duyan bitkinin baş gelişimi içinse sıcaklığın 23°C -26°C olması gerekir.
Bu durumda ilk akla gelen saklama yeri buzdolabı olsa da, sarımsak buzdolabına konmaz. Oda sıcaklığında ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır. Dolayısıyla sarımsağın ömrünün en uzun olacağı yer kilerdir.
Sarımsaklarınızın kabuklarını güzelce soyun ve yıkayın. Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Dondurulmuş soğanı tencereye aldıktan sonra çok az su ilavesiyle kavuruyorum ardından sıvı yağ ekliyorum. Bu halde hem etrafa yağ sıçramıyor hem de soğanlar kısa sürede kavrulmuş oluyor. İhtiyacınız olan kadarını kullanıp kalanı geri kaldırmak için IKEA buzdolabı poşetleri çok iyi oluyor.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Patatesler için en uygun saklama koşulları kuru bir ortamda muhafazadır. Zaman zaman evimizde kuru bir ortam dışında, patatesin muhafaza edildiği dolaba tuz, gazete kağıdı, pirinç, karbonat gibi nem alıcı maddelerde konulduğuna rastlamışsınızdır. Bu uygulama da filizlenmeyi bir ölçüde engelleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri