Yeşil soğanlarımızı güzelce yıkayıp kuruluyoruz sonradan kullanacağınız büyüklükte kesip pet şişeye dolduruyoruz. Ve böylece buzluğa kaldırıyoruz.
Doğradığınız soğanları kilitli buzdolabı poşetine koyun, ağzını kapatın ve üzerine bastırın. Yassı bir şekilde saklamak, soğanın daha çabuk çözünmesini sağlar. İsteğe göre poşet yerine derin dondurucuya uygun kaplar da kullanabilirsiniz. Soğanı bu şekilde serin dondurucuya atarak 10 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Bunun için en çok uygulanan gazete kağıdına sarmak yerine, havlu kâğıt ya da buzdolabı poşetinde saklanması daha uzun süre taze kalmalarını sağlayacaktır.
Doğranmış soğanı dondurucuda güvenli bir kaba koyun. Dondurucuya dayanıklı, yeniden kapatılabilir poşetler kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, cam veya plastikten yapılmış, dondurucuda güvenli bir kap kullanın.
İlgili 24 soru bulundu
Bütün soğanlar serin bir yerde buzdolabı dışında hava geçiren delikli kaplarda, direkt güneş ışığı almayan bir yerde saklanırsa uzun süre dayanır. Kesilen soğanı Koroplast Buzdolabı Poşetine koyup ağzını bağlayıp buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.
Soğanlar serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Mesela, kış aylarında soğanları genellikle kiler ya da bodrumda tutabilirsin. Soğanları filelere, bir ahşap sepete veya delikli, düz bir karton kutuya koyabilirsi. Bol miktarda hava dolaşımı olması için sadece üç soğanı küçük bir alana yerleştir.
Yumuşar, tadını kaybederler: Yeşillikler
Derin dondurucuda bekleyen maydanoz, marul gibi yeşillikler donunda yumuşayacak ve pörsüyecek; aynı zamanda tadını da kaybedecektir. Onları uzun süre taze olarak saklamanın yolu yıkayıp duruladıktan sonra kağıt havluya sararak ya da bir plastik poşet içinde buzdolabında tutmak.
Marul ve kıvırcık gibi yapraklı sebzeleri yıkamadan ve baş kısmından ayırmadan buzdolabında saklayınız. Yapraklarının ezilmesini ve solmasını yavaşlatmak için kapalı sert bir kaba koyunuz. Kabın üst kısmına gıda ile teması uygun olan bir kağıt havlu koyarak fazla nemi alabilirsiniz.
Soğanları yemeklik doğrayıp, biraz zeytinyağıyla yemek yaparken olduğu gibi kavurun. Çok fazla kızartmayın. Hâlâ pişiyorken, temiz kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Soğuyunca serin bir yerde muhafaza edin.
Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. İçeride hava kalmadığına emin olmalısınız. Haşlanıp soğutulmuş sebzeleri dondurucuya koymadan önce çok iyi süzmelisiniz.
Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız. Eğer soğanları çuvalda saklıyorsanız, asla beton ile temas ettirmemelisiniz. İsterseniz soğanları doğradıktan sonra da bir süre muhazafa edebilirsiniz.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Yıkanan yeşil sebzeler fokurdayan suya atılır ve 1-2 dakika beklenir. Ardından kevgirle sıcak sudan alınan yeşillik buzlu suya aktarılır ve orada da 1-2 dakika bekletilir. Soğuk sudan çıkarılan yeşillik kurulandıktan sonra vakumlu poşetlere konarak derin dondurucuda saklanmaya hazır hale getirilir.
Maydanoz derin dondurucuda nasıl saklanır? Maydanozları yıkayıp kurulayın. İnce ince doğrayın. Doğradığınız maydanozları Koroplast Kilitli Poşete koyarak buzlukta saklayın.
Doğradığınız dereotlarını iki ayrı küçük buzdolabı poşeti içine yerleştirin. Dereotlarını poşetin içine düzgünce yayın. Üzerine hafifçe bastırıp, poşetin havasını iyice alıp poşeti düğümleyin. Hazırladığınız dereotlarını dondurucuya düzgün bir şekilde koyup, aylarca saklayabilirsiniz.
Yeşillikleri saklarken buzdolabınızın en üst rafına asla koymamalısınız. Çünkü en üst raf dondurucu kısmına yakın olduğu için en çabuk soğuyan raftır. Yeşilliklerinizin kısa sürede şoklanmasına ve tazeliğiyle birlikte tüm besin değerlerinin kaybolmasına neden olabilmektedir.
Çok olgun, ham sebzeler, soğan, kırmızı turp, tere, kıvırcık salata gibi sebzeler derin dondurmaya uygun değildir. Sebzeler derin dondurucuya koymazdan önce temizlenip yıkandıktan sonra, küçük parçalar halinde doğranıp ambalajlanarak derin dondurucuya kaldırılır.
Buzluğa yeşillik atılır mı? Poşete koymak yerine yeşillik saklama için çeşitli özel kapları veya kavanozları da kullanabilirsin. Yeşillikleri buzdolabında veya derin dondurucuda bu şekilde daha uzun süre muhafaza edilebilirsin.
Doğradığınız maydanozları buzdolabı poşetlerine veya kilitli poşetlere koyduktan sonra, buzluğa yerleştirin. Kilitli poşetin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırabilirsiniz. Maydanozları bu şekilde buzlukta veya derin dondurucuda aylarca muhafaza edebilirsiniz.
Sebzeler: Bazı yeşil sebzeler derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Bunlar; dolma yapılan biber, havuç, yeşil fasulye, ıspanak, üzüm yaprağı, bezelye, yeşil kabak, süt mısır, brokolidir.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Soğan soğuk hava ile depolanması
Depolanan soğanların çürümesinin önlenmesi için, ya tarlada güneş altında veya yapay yolla iyice kurutulması gerekir. Yapay kurutucularda kurutma sıcaklığı +45 / +47 °C'yi aşmamalıdır. Tam olarak kurumuş soğanlar, 0 °C sıcaklık ve %70-75 bağıl nemde 8 ay kadar depolanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri