Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
“Kuru soğan” ayrı, “yeşilsoğan” bitişik yazılır. Dilimizi bilmek, hepimizin hakkı. Not: Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır.
Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
Bu kelime ile ilgili “Kuru soğan bitişik mi yazılır” şeklinde sık sık araştırmalar yapılmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı “kuru soğan” şeklinde olmalıdır.
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
İlgili 18 soru bulundu
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Siyah zeytin zeytin meyvesinin tam olgunlaşmış halidir. Siyah, zeytin kelimesini tanımladığı için sıfat görevi görür. Bu yüzden ayrı yazılır. Bu kelime genellikle siyahzeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türü anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil zeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilzeytin şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle yeşil biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilbiber şeklinde olmalıdır.
O yüzden Bitişik olarak zeytinyağı şeklinde farklı yerlerde kullanılabilir. Zeytinyağı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu bu kelime için bitişik olarak yazılması gerektiğine dair kural sunmaktadır. Bu kurala riayet etmek suretiyle bitişik olarak ele alınır.
GÖZYAŞI MI, GÖZ YAŞI MI? TDK sitesindeki sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gözyaşı şeklinde birleşik yazıldığı ortaya çıkıyor. "Göz yaşı" yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "gözyaşı"dır.
Bu tanelerin kurutulup öğütülmesiyle yapılan toz. Sevimli ve ufak tefek esmer güzeli anlamına gelir. Bu kelime genellikle kara biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karabiber şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay.
Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılıyor (Karadut, yeşilbiber, karabiber, alabalık, beyazsinek) ama diğer sıfatlarla kurulanlar ayrı (kuru soğan, sivri biber...) Yeşil elma, kırmızı elma; beyaz güvercin, siyah güvercin. Bu kurala göre kır at, bitişik yazılmalı.
TDK'ya göre hoşçakal kelimesinin bitişik veya ayrı yazılması gerektiği kurallar çerçevesinde belirlendikten sonra doğru kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna Göre Hoşçakal Kelimesinin Doğru Yazılışı Nasıldır? Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Ayçiçeği kelimesi TDK güncel yazım kılavuzuna göre bitişik bir şekilde yazılması gereken kelimeler arasında yer alır.
TDK'ya göre doğru olarak yazılması gereken deniz yılanı sözcüğü, pek çok işi tarafından yanlış yazılabiliyor. "Denizyılanı" şeklinde bitişik durumda yazılması, TDK'ya göre bir yazım yanlışıdır. TDK'nın belirlediği doğru yazılış şekli "deniz yılanı" şeklinde ayrıdır.
Başucu kelimesi hakkında düşülen en büyük yanlış baş ucu olarak yazılmasıdır. Ancak ayrı yazılması bir yazım yanlışıdır. Çünkü baş ucu olarak yazılmaz. Doğru olan yazım şekli başucu olandır.
Ön söz kelimesi birleşik isim değil bir tamlamadır. Türkçede yer alan tüm tamlamalar ayrı yazılır. Kelimenin Doğru Yazılışı Ön Söz değil Önsöz şeklindedir.
Karabuğdaygillerden, nemli yerlerde yetişen, yaprakları salata olarak kullanılan, çiçekleri iki evcikli ve kırmızımtırak bir bitki, ekşikulak anlamına gelir. Bu kelime genellikle kuzu kulağı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kuzukulağı şeklinde olmalıdır.
Yeşil soğan kelimesi "taze soğan" manasını taşımaktadır. Türk Dil Kurumuna göre yeşil soğan kelimesinin doğru yazılışı şu şekildedir: Yeşilsoğan – doğru kullanım. Yeşil soğan – yanlış kullanım.
Turpgillerden, kökü kırmızı olan bir tür turp anlamına gelir. Bu kelime genellikle kırmızı turp şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kırmızıturp şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle yeşil fasulye şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilfasulye şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri