Renkler (mor, yeşil vb) somut anlamlı kelimelerdir. Fakat mesela kırmızı kelimesi renk kelimesinden daha somuttur.
İkinci basamaktaki “kırmızı” ise nesnesinden ayrılmış bir kavramı ifade ettiğinden soyuttur. “Renk” kelimesi ise daha üst bir zihinsel soyutlamayı içerdiğinden daha soyuttur. “Kırmızı” kelimesi “Renk” kelimesine göre daha somuttur. Aynı şekilde “renk” kelimesi “nitelik” kelimesine göre daha somuttur.
Cevap: Renkleri gözümüzle gördüğümüz için somuttur.
Cevap. Cevap: Renkler gözümüzle görebildiğimiz için somuttur.
şimşek somuttur. Çünkü gözümüzle görebiliriz. 5 duyu organımızla görüp hissetiğimiz şeylere somut göremeyip hissedemediğimiz şeylere ise soyut denir.
İlgili 26 soru bulundu
Özgürlük, fikir, düşünce, sevgi, nefret, merhamet, hüzün gibi kelimeler beş duyu ile hissedilemez ancak var olduklarına kuşku yoktur. Bu tip kavramlar soyuttur.
Somut anlamlı sözcükler; toprak, bulut, ışık, rüzgâr, köpük, ışık, çocuk, cızırtı, yeşermek … gibi nesneleri ve durumları karşılar. Duyu organlarımızla algılayamadığımız, akıl yoluyla algılayabileceğimiz kavramları karşılayan sözcükler soyut anlamlı sözcüklerdir.
Aynı şekilde hisler de somuttur. Bedende içsel bir dokunma duygusu şeklinde hissedilir. Ama görülmez, duyulmaz, tadılmaz.
Cevap. Cevap: Çiçek somuttur çünkü duyu organlarımızla çiçeği görebiliyoruz, dokunabiliyoruz, hissedebiliyoruz ve kokluyoruz.
Bazı akademisyenlere göre tanrı, melek, ruh gibi sözcükler duyu organları ile tespit edilemeyecek kavramlara karşılık geldiği için "soyut" olmalıdır.
bakınız, yokluğun dışarıda var olup olmadığını soruyoruz, ki yokluk tabii ki de yoktur. yani karanlık bu bağlamda soyuttur.
Herhangi bir gökkuşağında da göreceğiniz üzere, siyah renk görünür spektrumunda değildir. Diğer tüm renkler, siyah dışındaki ışık yansımalarıdır. Siyah, ışığın yokluğudur. Beyazın ve diğer tonların aksine, saf siyah doğada hiçbir ışık olmadan bulunabilir.
“Bir nesneyi veya bir varlığı müşahhas bir biçimde işaret eden, zihin dışında konusu bulunan kavrama somut kavram denir; araba, bilgin, siyah, eldiven, öğretmen gibi. Eğer kavram, bir oluş tarzını işaret ediyorsa, buna soyut kavram denir; güzellik, yiğitlik, insanlık, yaşlılık, öğretmenlik gibi.
Cevap: ☆ Aşk soyuttur. Çünkü aşkı göremeyiz, koklayamayız, tadamayız yani kısaca hiçbir duyu organımızla varlığını bulamayız.
GÜNLÜK DİLDE SOYUT VE SOMUT
Günlük dilde “somut kavram”, belli nesneleri, duyumlarımıza konu olabilen maddi varlıkları dile getiren kavramlar olarak tanımlanır: Kedi, masa, meyve gibi. “Soyut kavram” ise, duyular aracılığıyla algılanamayan şeyleri dile getiren kavramlar anlamına gelir: Tanrı adalet, özgürlük gibi.
SOMUT DEĞİL SOYUT DUR.
Gerek korku gerekse kaygının insan yaşamına bir düzeyde olumlu etkileri vardır: Korku bizi o an içinde olduğumuz tehlikeli durumla, kaygı ise soyut ve geleceğe dönük olası bir potansiyel tehlikeyle ilgili bizi uyarır, bedenimizi dış tehditlere hazırlar.
Açıklama: Gökyüzü somut mu soyut mu? Gökyüzü somuttur.
Somut İsim
Yani somut varlıkları karşılayan isimlere somut isimler denir. Bu isimler, herkes tarafından görülen, bilinen, hissedilen, cismi olan, varlığı kişiden kişiye değişmeyen varlıkları karşılarlar. su, toprak, ağaç, ses, televizyon, rüzgâr, sarı, mavi, duman, koku...
Taş, su, kalem, köpek gibi kelimeler, somut isimlere örnektir. Dil bilgisinde somut isimler 'var oluşuna göre isim türlerinden' biridir ve soyut isim kavramı ile karşılaştırmalı olarak incelenir.
Yukarıda kısaca değinilmiş olan “hak” ve “hürriyet” kavramlarının arasındaki temel ayrım şu şekilde yapılabilir: “hak somut bir kavram olarak karşımıza çıkarken hürriyet daha çok soyut bir anlam ifade etmektedir.
Soyut kavram ise 5 duyu organımız ile algılayamadığımız özellikleri ifade eder. Korkuyu biz temel 5 duyu organımızla algılayamayız. Yani korku 'soyut' anlam içerir.
Rüzgar kelimesi somut bir kelimedir çünkü 5 duyu organımızdan herhangi biriyle algilanir.
Merhabalar, Yağmur'u 5 duyu organımızla algıladığımız için somuttur.
Soyut: Beş duyu organımız ile algılayamadığımız. Somut: Beş duyu organı ile algılayabildiğimiz. O halde Gökkuşağı somuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri