Kırma yeşil zeytinin tadını her su değiştirdiğinizde kontrol edin. Acılığı azaldığında, kaptan çıkartıp, üzerine tuz serpiştirip, servis edebilirsiniz. Kırma zeytin yapıldıktan sonra sık sık suyunu değiştirdiğinizde 1 hafta sonunda hazır hale gelebilir.
Zeytin kurma iki aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle zeytinleri taşla kırıp bidona doldurun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 1 hafta her gün suyunu değistirin. 1 hafta sonra tadına bakılır.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Salamura suyu % 10 tuz ve % 1 limon tuzu oranında hazırlanır. 2 litre oda ısısında, içilebilir suya (klorsuz) 200 gr kaya tuzu ve 20 gr limon tuzu ilave edip karıştırarak eritin.
İlgili 43 soru bulundu
Kırma zeytinin uzun süre dayanması için ne yapmalı? Evde yeşil zeytin yapıldığında çürükler ve yaprakları ayrılıp hazırlanınca büyük bir cam kavanoza veya pet şişeye 5 kg zeytine 1 çay bardağı kaya tuzu ve bir parça limon tuzu eklenerek doldurulur.
4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor. 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım. Zeytinimizin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman, cam kavanozlara konur. 1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Zeytinleri buzdolabına kaldırmak istiyorsanız, salamura olarak hazırladığınız suyu orta boyutlu bir kavanoza aktarın. İçerisine zeytinleri ekleyerek üzerine bir miktar kaya tuzu ilave edin. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir.
En son zeytinlerin üzerine beklettiğimiz limon dilimleri dizilir. Limon zeytinlerin sararmasını, renginin daha güzel olmasını sağlıyor.
Bu işlem genelde iki gün sürer sonra bir tane zeytin yiyelim yenecek kıvama gelince artık suyunu değişmeyelim ve zerine bozulmasın diye bir yemek kaşığı limon tuzu ve bir yemek kaşığı tuz atalım. Kahvaltı kasemize koyarken zeytinyağı nar ekşisi ve pul biberle tatlandıralım.
Kırma zeytini uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız, üçüncü kez acı suyunu değiştirdikten sonra, her bir litre için 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyip, ağzını sıkıca kapatıp, güneş görmeyen, serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Zeytinleri varsa temiz bir taşla, yoksa kavanozla kırabilirsiniz. Kırdığınız zeytinleri hiç ama hiç vakit kaybetmeden tuz ve limon suyu ilavesi yapılmış suyun içine atmanız gerekiyor. Aksi halde kırılan noktalarda kararma olabilir.
Kırdığınız zeytinleri kavanoza alın ve kavanozun ağzında 1 parmak boluk kaşacak şekilde su doldurun. Kavanozun ağzını kapatın ve 14-15 gün boyunca her gün suyunu döküp tekrar su doldurun. Zeytinler acısını atıp olgunlaştığında içinden yiyeceğiniz kadar alın. Tuz, limon, zeytinyağı ve kişniş ohumlarıyla servis yapın.
Zeytinleri suda bekletin: Yeşil kırma zeytinlerin acısını azaltmak için, öncelikle zeytinleri suda bekletmek gerekir. Zeytinleri suda bekletirken, suyun sürekli değiştirilmesi önemlidir. Bu sayede, zeytinlerdeki acılık azaltılabilir. Limon suyu ekleyin: Zeytinlerin tadını tatlandırmak için limon suyu kullanabilirsiniz.
Çizilen ve kırılan zeytinler ayrı ayrı bidonlara doldurulur ve acısı gidene kadar (yaklaşık 10-15 gün) günde 1 kez olmak üzere suyu değiştirilir. Zeytinler tatlanmaya başlayınca salamura tuz ve limon tuzu koyup ağzı kapalı şekilde yaklaşık 15 gün daha bekletilir. İyice tatlanıp tuzunu aldıktan sonra yemeye hazırdır.
Zeytinler yıkanır, ayıklanır ve benim gibi mutfakta kıracaksanız altına eski yıpranmış bir havlu serilir. Çekiçle çekirdekleri zedelenmeden kırılır ve kavanoza doldurulur. Üstünü tamamen doldurulacak kadar su koyulur ve suyu her gün yada 2 günde bir değiştirilir.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin.
4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor. 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım. Zeytinimizin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman, cam kavanozlara konur.
Kırılan zeytinler tercih edilen şişe ya da bidonlara doldurulur.Üzeri taşmayacak şekilde su ile doldurulur.Sonra kapağını kapatıp beklemeye alınır.Zeytinlerin suyu hergün değiştirilir.Bu işlem 10-15 gün kadar tekrarlanır.Burada ki amaç zeytinin acılığının gitmesini sağlamak.Daha sonra tatlanmış mı diye bakıp tuz ilave ...
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri