Dizel motorlu araçlar, benzinli otomobillere göre her zaman biraz daha pahalıdır. Ancak kullanım miktarına göre bu fazlalık kendisini amorti edebilmekte ve daha ekonomik hale gelebilmektedir.
Dizel araçlar benzinli araçlara göre daha pahalıdır. Motor gücü benzinli motorlara göre daha düşüktür. Dizel otomobillerin motoru daha çok ses çıkartır.
Günlük hayatta en çok kullanılan model olan binek araçları ele alalım. Bu araçlar için benzin ve dizel açısından en önemli kriter şüphesiz ki fiyatları. Dizel yakıt yani motorin (mazot) benzine kıyasla daha ucuzdur.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
İlgili 43 soru bulundu
Dizel Yakıtın Avantajları
Her ne kadar benzinli araçlar kilometre başına daha az yakıt tüketse de, dizel yakıt benzine kıyasla daha ucuz olduğu için genel toplamda yakıt maliyeti açısından daha avantajlıdır.
Dizel Arabaların Dezavantajları
Yüksek emisyon değerleri nedeniyle çok sayıda filtreye sahiptir. Bu nedenle bakım maliyetleri biraz daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha gürültülüdür. Benzinli otomobillere göre daha düşük beygir gücü üretirler.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor.
Dizel araçlarda ise atmosferik motorlarda 250 bin km'ye, turbo motorlarda yine 150 bin km'ye kadar çıkılabiliyor.
Benzinli Araçların Motor Ömrü Ne Kadardır? Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.
Dizel araçlar genellikle benzinli araçlara oranla daha pahalıdır, çünkü dizel araçlar daha ağır bir motora sahiptir. Araç kiralama firmaları genellikle benzinli araçlarla hizmet vermektedir. Çünkü dizel araçlar daha az yakıt tüketmelerine rağmen, bakım ve tamir ücretleri benzinli araçlardan daha pahalıdır.
Dizel motorlar benzinli motorlardan daha karmaşık bir yapıda oldukları için bakım masrafları da daha fazla olacaktır. Özellikle kalitesiz yakıt alımları sonrasında dizel motorlarda ciddi masraflar oluşur. Ayrıca dizel motorlu araçların periyodik bakımları da benzinlilere oranla daha pahalıdır.
Benzinli ve dizel araç satışının 2035 yılından itibaren yasaklanmasına AB'den son onay.
Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30'u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040'a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040'tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak.
Yarış halinde iki araçta dip gaz gideceği ve benzinli çokça devir çevireceği için dizeli geçer. Ancak normal şartlarda dizel o rampayı çok rahat bir şekilde çıkabilir. Dizelin avantajı günlük kullanımda çıkıyor. Zaten dizel motorlardan performans motoru olsaydı firmalar çoktan dizele geçerdi.
Togg T10X, Togg tarafından Türkiye'de üretilecek elektrikli otomobildir. 2022 yılının son çeyreğinde seri üretime hazır olması planlanmıştır. Başlangıç fiyatı 953 bin Türk lirası olarak belirlenen aracın 16-27 Mart 2023'te ön siparişleri alınmaya başlanmış. İlk satış ve teslimatlar 2023 Mayıs ayında başlamıştır.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Benzinli araç 100 km kaç litre yakar en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Benzinli araçlar 100 km'de ortalama 8,5 litre yakmaktadır. Dizel araç 100 km kaç litre yakar 2022 en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Dizel araçlar 100 km'de ortalama 6 litre yakmaktadır.
En Az Yakan Benzinli Araçlar
Toyota Prius modeli 100km'de ortalama 4 litre yakıt harcayarak oldukça avantajlı bir sürüş keyfi sunuyor. Citroen C3 1.4 modeli 100 km'de 3.4 litre benzin tüketiyor. Renault Symbol 1.5 modeli de 100km'de sadece 3.9 litre yakıt tüketiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri