Kaya tuzu zeytinlerin uzun süre muhafaza edilmesini sağlar. Bu aşamada bir parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Daha sonra kavanozu dolduracak şekilde su ekleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra ortalama 30-40 gün serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir.
Zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için hava almayacak şekilde sağlıklı ambalaj ürünlerinde saklanması gerekir. Günlük tüketilecek kadar çıkarılıp kalanının aynı şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Diğer yandan zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için zeytinin kuru kalmaması yağlı olması sağlanır.
Zeytinler en fazla bir kere yıkanmalıdır. Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz oranı istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilebilir. Tuz oranının azaltılması sağlık açısından daha yararlıdır. Zeytin tuzluysa günlük tüketeceğiz kadarını tatlı suda bekletebilirsiniz (en fazla 12 saat).
Bir daha suyu değiştirilmez. 15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Evinizde güneş ışığına direkt olarak maruz kalmayacak alanları tercih edebilirsiniz. Aksi bir durum halinde zeytinlerin tadının oldukça bozulmuş olacağını fark edebilirsiniz. Zeytin uzun süre nasıl saklanır sorusunda ister buzlukta saklayabilirsiniz, isterseniz de dışarıda serin bir ortamı tercih edebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Salamura suyu % 10 tuz ve % 1 limon tuzu oranında hazırlanır. 2 litre oda ısısında, içilebilir suya (klorsuz) 200 gr kaya tuzu ve 20 gr limon tuzu ilave edip karıştırarak eritin.
ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Zeytin kurma işleminin ardından da yapmayı ihmal etmemeniz gerekenler var: İçini zeytinle doldurduğunuz pet şişe ya da kavanozları mutlaka serin, rutubetsiz, kuru bir alanda muhafaza etmelisiniz. Dilerseniz şişelerinizi ya da kavanozlarınızı yan şekilde koyarak daha kolay hareket ettirmeyi de sağlayabilirsiniz.
🌟Salamura suyu içinde kullanılan limon tuzu zeytinlerin güzel bir sarı renge ulaşmasına yardımcı olduğu gibi uzun süre dayanmasında da etkili.
Kırılan zeytinler biraz musluk suyu konmuş pet şişe veya kavanoza konur. Kap dolunca da ağzına kadar su doldurulup ağzı sıkıca kapanır. Bu karışımın yukarıda anlatılan gibi zırt pırt suyu değiştirilmez. Hatta hiç ellemeden 25-30 gün bekletilir.
Salamura yeşil zeytin nasıl tatlandırılır? Yeşil zeytine tuzlu su yapımı için zeytinlerin konacağı kabın alacağı kadar içme suyuna dört - beş parça limon tuzu ve iki - üç yemek kaşığı kaya tuzu eklenir, salamura tuz eriyene kadar karıştırılır.
Öncelikle zeytinler güzelce yıkanır, pet şişe yada cam kavanoza doldurulur. Üzerine çeşme suyu eklenip güneş görmeyen bir yere konulur. Haftada 1-2 defa suyu değiştirilir acısının çıkması için.
Kuru ve serin yerde muhafaza etmek zeytinin ömrünü uzatacaktır. Tavsiyemiz; Kesinlikle güneş ışığı, ısı ve nem olmayan bir ortam. Ağzı kapalı bir cam kavanoz içerisinde muhafaza edilmesi gereken zeytinin ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajıyla birlikte buzdolabında ya da serin bir yerde saklanmasıdır.
Fakat zeytin bozulmaya başlandıkça cıvık bir kıvama dönüşür. Cıvıklık ne kadar artmışsa bozulma o kadar artmıştır. Aynı zamanda erime olarak da adlandırılan bu durumda zeytin ezmesine benzer bir kıvam ortaya çıkar. Kıvamı cıvık olan zeytinin tadı da bozulmuştur.
4 kilogram zeytin için 5 litrelik bir su bidonu kullanabilirsiniz. Zeytinleri bidona doldurduktan sonra üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Arzu ederseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de ekleyebilirsiniz.) Bidonun ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırıp iyice sallayın.
Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytindekinin neredeyse yarısı kadardır. Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir. Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.
Sık sık suyu değiştirilerek acısını aldığınız yeşil zeytinleri damak zevkinize uygun oranda tuz ve limon tuzu ile tatlandırabilirsiniz.
Zeytin yeşil sofralık şeklinde tüketilecek ise zeytinlerin sarımsı- yeşil renge döndüğü zaman normal boyutta ve sertliğini kaybettiğinde olgunlaşmış demektir.
Öncelikle zeytinleri taşla kırıp bidona doldurun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 1 hafta her gün suyunu değistirin. 1 hafta sonra tadına bakılır.
Zeytin Ne Zaman Toplanır? Çekirdeği sertleştikten sonra zeytin içerisinde yağ tutmaya başlar. En yüksek oranda yağ oluşumu tamamlandığı zaman zeytin hasat edilir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder.
Zeytinin bulunduğu kavanozun içine biraz zeytinyağı koyun. Siyah zeytinlerde ise çiçek yağı kullanın. Çiçek yağından başka bir yağ kullanmayın.
Zeytin çeşitlerini, güneş ışığı almayan serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmeniz uygun olacaktır.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir.
Doğru şekilde yapıldığı zaman karşınıza pürüzlük çıkmayacaktır. Bu nedenle de Siyah Zeytin derin dondurucuya konur mu, buzdolabında saklanır mı kısmına direkt geçiş yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri