Koyu siyah olan bir zeytin yerine kahverengiden siyaha çalan renkte bir zeytin çekirdeği, o zeytinin daha iyi olduğu anlamına gelmektedir. Zeytin ele alındığında ve hafifçe sıkıldığında elde siyah ya da mor bir renk kalmaması gerekmektedir. Bu zeytinde katkı maddesi olabileceğini işaret eder.
Havuzlara paslı demirler atarak karartılması sağlanan zeytinin, verilen kostikle de acısı alınarak hazırlanıyor. Uzmanlar yeşil zeytinin ise doğal halinde mutlaka çizik olması gerektiğini belirtiyor.
Zeytin satın alırken zeytinin diri bir görüntüde olmasına dikkat etmelisiniz. Zeytinin dış kısmı diri bir görüntüye sahipse bu zeytinin kaliteli ve dolgun bir zeytin olduğuna işarettir. İyi zeytin, parlak bir renge sahiptir. Rengi parlak ve canlı olan zeytinler, kaliteli ve taze zeytinlerdir.
Çekirdeği, kahverenginden mora dönük bir renkte olmalıdır. Her çekirdeği siyah olan zeytin boyalı zeytin değildir ama çok aşırı siyah olmaması gerekmektedir.
Yeşil salamura yapılacak sofralık zeytinler, meyvenin zeytin yeşili renginden sarımsı-yeşil renge döndüğü zaman toplanır. Siyah salamura olarak işlenecek sofralık zeytinlerde hasat, kararma kabuktan meyve etine doğru geçtiğinde ve dane normal iriliğine ulaştığında başlar.
İlgili 27 soru bulundu
Zeytinin suyu çıkmaya başlar. Aroması yüksek zeytin yağı veya yağda meyve kokusu daha fazla alınmak isteniyorsa yeşil zeytinlerden de yağ elde edilir. Daha erken yapılan hasat da yani yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur. Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir.
Bir daha suyu değiştirilmez. 15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Zeytini iki parmağınız arasında biraz sıkıştırın. Eğer parmağınızda mor veya mavi iz bırakıyorsa zeytinin boyandığını anlayabilirsiniz. Siyah zeytinin çekirdeği çok siyah şekilde olmaz. Genellikle siyaha yakın ama kahverengidir.
Genellikle doğal ve henüz olgunlaşma evresini tamamlamış olan bir zeytin, damakta acı tat bırakabilmektedir. Zeytinde rahatsız etmeyecek düzeyde bir acılık varsa, bu durum, zeytinin katkısız olduğuna bir işaret olarak kabul edilmelidir.
Zeytinler olgunlaşmamışken yeşildir ve daha sonra yavaş yavaş kırmızı, mor renge döner ve olgunlaştıkça siyah renk alır. Yapı : Toplama sırasında yeşil zeytin olgunlaşmamış olduğundan, yeşil zeytin daha yoğun iken siyah zeytin daha yumuşaktır.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Zar oluşumu: Zeytinde görülen bozulmalar özellikle üstü açık kaplarda yapılan salamuralarda sık görülen bir bozulma türüdür. Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur.
Rengi parlak ve canlı olan zeytinler mat olanlara göre daha kalitelidir. Zeytinin taze olup olmadığını anlamanın ise en basit yolu ise etli kısmı ile çekirdeğinin kolay ayrılıp ayrılmadığıdır. Eğer etli kısım zeytinin çekirdeğinden kolaylıkla ayrılıyorsa o zeytin taze demektir.
Hayır, yeşil zeytin ve siyah zeytin farklı ağaçta yetişmez, türleri farklı değildir, aralarında da büyük farklar yoktur. Her zeytin ağacında yeşil zeytin de olur, siyah zeytin de. Sadece yeşil zeytin, siyah zeytinin olgunlaşmamış halidir.
Örneğin zeytinin henüz olgunlaşmadığı ve yeşil renge sahip olduğu dönemde erken hasat zeytinyağı elde edilir. Zeytin yeşilken toplandığı için erken hasat zeytinyağının rengi de yeşilin tonlarında olur. Sızma zeytinyağlarının rengi de altından yeşile farklı tonlarda olabilir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Hakiki zeytinyağı, 0 ve -6 derece arasında kaldığında donmaya ve kristalleşmeye başlar. Bu yüzden bir bardak zeytinyağını dondurucuya koyun, Yarım saat beklettikten sonra çıkartın. Bardaktaki zeytinyağının tamamı donmuşsa hakikidir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa gerçek olmayabilir.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar. Bir süre sonra suya karışmaya başlar.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Çizik zeytinin özelliği uzun süre dayanmasıdır. 3 kilo yeşil zeytin alınır; bıçak yardımı ile üç yerinden çizilir. Çizilen zeytinler fazla bekletmeden su dolu bidona doldurulur. Kararma yapmaması için.
Zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için hava almayacak şekilde sağlıklı ambalaj ürünlerinde saklanması gerekir. Günlük tüketilecek kadar çıkarılıp kalanının aynı şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Diğer yandan zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için zeytinin kuru kalmaması yağlı olması sağlanır.
Gemlik Güney bahçelerin hariç; bunun sebebi ise bu bölgedeki toprakların daha geçirgen olması ve toprakta yeterli su bulunamadığından meyveler gelişmelerini tamamlayamadan su stresinden erken kararmaktadırlar. Meyve başına düşen en az yaprak sayısı ise Gemlik Kuzey yöneylerdeki bahçelerden 1.20 ile elde edilmiştir.
4.adım: zeytinin suyunu bu şekilde acısı çıkana kadar değiştirmeniz gerekir. 10 günün sonunda acısı muhtemelen çıkacaktır.
Zeytin, dallarından elle sıyrılarak toplanır. İşçilik ve zaman açısından maliyeti yüksek bir yöntemdir. Sırıkla Toplama: Dallara sırıkla vurularak zeytinlerin düşmesi sağlanır. Yüksek dallardaki zeytinlere ulaşmak için sırıkla toplama ile hasat yapılabilmektedir.
Öncelikle zeytinleri taşla kırıp bidona doldurun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 1 hafta her gün suyunu değistirin. 1 hafta sonra tadına bakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri