Yeşil zeytin yapılırken, 1 tatlı kaşığı şeker koyulur ve güzelce karıştırılır. (Şeker, zeytinin kararmasının önüne geçer.) Yeşil Zeytinin Erimemesi İçin Ne Yapılır? Zeytinlerin erimemesini ve daha uzun süre bozulmadan durmasını istiyorsanız, yeşil zeytin bidonunuza iri limon tuzu da ekleyebilirsiniz.
Yarım yemek kaşığı limon tuzu olacak şekilde salamura suyu ayarlanır. Ardından 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilir karıştırılır. Şeker zeytinin kararmasını önlüyor.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Acı suyu giden zeytinler cam kavanoza doldurulur. Su 1 yemek kaşığı limon tuzu 4 yemek kaşığı kaya tuzuyla karıştırılıp, zeytinlerin üzerine eklenir. Bu işlemle zeytinler çok daha lezzetli oluyor. Sofralarımıza hazır hale gelen zeytini, afiyetle tüketebilirsiniz.
Yeşil Zeytinlerin Kararmasını Önlemek
Haftada bir iki defa yapılacak su değiştirme işleminde de tüm zeytinler suyun içerisinde kalacak şekilde su doldurulmalı ve kavanoz ağzı hiç hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Hava teması yeşil zeytinin kararmasına neden olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Zeytinleri buzdolabına kaldırmak istiyorsanız, salamura olarak hazırladığınız suyu orta boyutlu bir kavanoza aktarın. İçerisine zeytinleri ekleyerek üzerine bir miktar kaya tuzu ilave edin. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir.
En son dilediğimiz tatlılığa gelince suyunu yemelik hazırlıyoruz. Tuzunu kontrol ediyoruz damak zevkinize göre tuz ekleyebilirsiniz 1_2 limon suyu ve 1 yemek kaşığı limon tuzu ilave ederek güzelce karıştırıyoruz. Sirke tadını seviyorsanız 1-2 kaşık sirke de ilave edebilirsiniz.
Yeşil zeytinler salamura suyu içerisinde olduğunda bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilecektir. Yeşil zeytini kavanoz içerisinde değil de açık olarak satın alanlar, evlerinde bir kavanoza doldurup yarısına kadar su koymaları, bozulmayı önleyecektir.
1- Yeşil zeytinler sert bir zemine konup su bardağı altıyla zeytinin üzerine vurarak kırma işlemi yapılır. 2- Kavanoza konulan zeytinin üzerine eklenen su her gün değiştirilir. 3- Sürekli tatlı su ile değiştirmek, zeytinin acısını atmasını ve kısa sürede yeşil zeytinin tatlanmasını sağlar.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin. Üzerine de içme suyu ilave edip 3 veya 4 gün boyunca bekletin. 4. Günün sonunda zeytinlerin oldu demektir.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması için yaz aylarında çekirdek sertleşmesi tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama ile karşılanır. Diğer yağış türleri yani dolu ve kar zeytincilik için istenmeyen yağışlardır.
Yeşil zeytin yapılırken, 1 tatlı kaşığı şeker koyulur ve güzelce karıştırılır. (Şeker, zeytinin kararmasının önüne geçer.) Yeşil Zeytinin Erimemesi İçin Ne Yapılır? Zeytinlerin erimemesini ve daha uzun süre bozulmadan durmasını istiyorsanız, yeşil zeytin bidonunuza iri limon tuzu da ekleyebilirsiniz.
Çatallanan zeytinleri şeffaf bidonlara bırakalım. Üzerine üç yemek kaşığı iri tuz bırakıp ağzını kapatın ve ister yere ister masanın üzerine bırakıp günde en az üç dört kere ya sallayın yada yerde yuvarlayıp bırakın. En az 0n gün bu şekilde başka işlem yapmadan yuvarlamaya devam edin.
Öncelikle zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5 kg lık şişelere zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine tuzunu atıp zeytinyağı ve sirkeyi de ekledikten sonra ağzını kapatıyoruz ve bir iki çevirip bırakıyoruz. Haftada bir iki kere çevirmeniz yeterli olacaktır.
Yeşil zeytine tuzlu su yapımı için zeytinlerin konacağı kabın alacağı kadar içme suyuna dört - beş parça limon tuzu ve iki - üç yemek kaşığı kaya tuzu eklenir, salamura tuz eriyene kadar karıştırılır. Zeytinler kavanoza yerleştirilir.
Son derece zahmetli olan bu işlem, yeşil zeytinin en doğal biber dolgulu halidir. Biberli Yeşil zeytin alırken içerisinde doğal kapya biberi olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Son zamanlarda bu işin zahmetli olmasından dolayı hazır sağlıksız kırmızı kremalar da zeytinlerin içerisine dolgu yapılmaktadır.
Su İle Tatlandırma
Ortalama 20-30 gün kadar bu işlem gerçekleşir ve 2-3 günlük periyotlarla su değiştirilir. Süre dolup tatlanma gerçekleştiğinde ise zeytinlerin suyu değiştirilir ve zeytinler iyice yıkanır.
Zar Oluşumu
Üstü açık salamura kaplarında yabani mayaların beyaz-krem rengi bir zar oluşturmasıdır. Tankın üzeri uygun şekilde kapatılarak üzerine hava ile teması engellenmelidir. Kostik ile acılık giderme ve yıkama sırasında zeytinler hava ile temas ederse kararma olur.
Siyah Zeytin Kurarken Şeker Neden Konulur? Şeker zeytin yapımında fermantasyona yardımcı olur. Faydalı proteinlerin ortaya çıkmasını sağlar.
Çizik zeytinin özelliği uzun süre dayanmasıdır. 3 kilo yeşil zeytin alınır; bıçak yardımı ile üç yerinden çizilir. Çizilen zeytinler fazla bekletmeden su dolu bidona doldurulur. Kararma yapmaması için.
Öncelikle zeytinlerin kabuğu zedelenmiş, yaralı bereli, hastalıklı görünen ve çok yumuşak olanlarının ayrılması ve daha sonra iyice yıkanması gerekiyor. Zeytinlerinizi ayıklayınız ve bir kaç su iyice yıkayınız hatta en son suyun da zeytinleri mutfak leğeninizde biraz bekletiniz.
Zeytinin bozulduğunu normalden daha yumuşak dokuya sahip olmasından ve kokusunun rahatsız edici derecede yoğun olmasından anlaşılabilir. Zeytinin bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi de sap kısmında meydana gelen küflenmeler ve beyaz lekelenmelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri