Erdem Öner on Instagram: “Sarımsaklar turşu içerisinde mavi renge neden dönüyor ve tüketim tehlikesi var mıdır? Hayır bir tehlikesi yoktur, bozulma değildir…”
Yeşil ya da mavi renkli sarımsaklar yenebilir mi? Bu sorunun cevabı evettir. Renk değiştiren bu sarımsakların sağlık üzerinden herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Görüntüsü değişen sarımsakların, tadında ya da kokusunda da herhangi bir değişiklik olmayacaktır.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genelikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
Yeşil sarımsak ile yemek pişirilirken, bitkinin birçok kısmı kullanılır. Sapları, yaprakları ve nihayetinde karanfillere ayrılabilen olgunlaşmamış beyaz sarımsak kısmını parçalayarak kullanabilirsiniz. Yeşil sarımsağın mutfaktaki en popüler kullanım alanları salata, çorba ya da patates kızartmasıdır.
Ayrıca kullandığımız sirke ve tuzlar bakır içeriyorsa, sarımsakta ki sülfürle birleşip mavi renk alıyormuş. Fakat biz yerli sarımsakta böyle bir sorunla hiç karşılaşmadık. Kesinlikle yerli sarımsak kullanın. İthal, özellikle Çin sarımsağı almayın.
İlgili 42 soru bulundu
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.
Yavaş yavaş bozulmaya başlar fakat buzdolabında olduğu için görüntüsünde bir değişme olmaz. Görüntüsünde bir değişim olmadığı için bozulduğu anlaşılmaz ve tüketildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. SARIMSAK Sarımsak, kuru ve serin ortamlarda 3 ay boyunca kimseye zararı olmadan usul usul bekler.
HAVADAR YERDE SAKLAYIN
Sarımsağın taze kalmak için hava alması gerekir. Hava almayan bir kapta saklanan sarımsak çürür ya da küflenir. Dahası sarımsakları saklayabileceğiniz mutfak dolapları da çok havadar yerler değildir.
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
Sarımsaklar, uzun süre kullanılmaması sonucunda filizlenir. Ve bizde bunun zararlı olabileceğini düşünürüz fakat son yapılan araştırmalar bu fikrin yanlış olduğunu açığa çıkardı. Sarımsağı değerli kılan antioksidan özelliği, sarımsak filizlendiğinde daha da artmış oluyor.
Sap kısımlarından her bir sarımsak dalını birbirine örerek tıpkı görseldeki gibi bir görüntü elde etmelisiniz. Ördüğünüz bu sarımsak demetlerinin filizlenmemesi ve bozulmaması için mutlaka karanlık bir yerde, nemden ve sıcaklıktan uzak serin alanlarda muhafaza etmelisiniz.
Tüm tuzlar eridiğinde karışımı sarımsakların olduğu kavanoza dökün. Kavanozun kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kavanozu karanlık ve serin bir ortamda yaklaşık 15-20 gün kadar muhafaza edin. Bu sürenin sonunda sarımsak turşunuz hazır olacaktır.
Sarımsak turşusu neden acı olur? Bu durum bakır kükürt reaksiyonudur. Sarımsağın içerisinde kükürt bulunur.
Eskişehir'de eşi ile birlikte yıllardır sarımsak satan Sevil Yalçın, yerli üretimi olan Kastamonu sarımsağı ve ithal edilen Çin sarımsağın arasındaki farkını dile getirerek, "Vatandaş 'ucuz bulduk' diye Çin sarımsağı almasın. Çünkü Çin sarımsağı gerçek aroma ve tadı vermez. Kısa sürede çürüyor, turşuyu bozulur" dedi.
Sarımsak turşusu ölçülü olarak tüketilirse herhangi bir zararı yoktur.
Cildi tazeleyen sarımsak turşusu, ciltte akne ve sivilce oluşumunu engeller. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan korur. Sarımsak turşusu enerji verdiği için yağ yakımında etkilidir. Bu turşunun en büyük faydalarından birisi, akciğerde enfeksiyon oluşumunu engellemesidir.
Birçok faydası bulunan sarımsağın çok sık tüketildiğinde zararları da bulunuyor. Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
Sarımsak doğal bir antibiyotik
Özellikle allicin ve kükürt bileşikleri, her türlü patojen mikroorganizma ve parazitlere (bakteriler, virüsler, mantarlar, amipler, solucanlar) karşı öldürücü özelliğe sahiptir.
İltihap karşıtı özelliğinden dolayı sarımsak, hemoroidleri tedavi etmek için kullanılır. Damardaki enfeksiyonları yok eder ve herhangi bir zararı da yoktur.
Taze sarımsakları soyduktan sonra, bütün halde alüminyum folyolara sararak derin dondurucuda saklayın.
Sarımsakların kabuklarını soyun ve ölçünüze göre bir kavanoz içine alın. Kavanozun yarısını zeytinyağı ile doldurun. Zeytinyağına karışan sarımsak kokusu ile yemeklerinize lezzet katabilirsiniz. Ayrıca sarımsakları anında kullanmak istediğinizde de kavanozdan alıp tüketebilirsiniz.
Bizim sarımsağımız şubat ayının ilk haftasında dikilir, temmuzun ilk haftası çıkartılır. Temmuz ayından önce sarımsağımız çıkmaz.
Gıda zehirlenmesi evde tedavisi için kullanılan karışımlardan biri de sarımsak ve su karışımıdır. Sarımsak antiviral, antibakteriyel ve antifungal etkilere sahiptir. Bu özellikleri de gıda zehirlenmesine sebep olan bakterilerle savaşmada çok etkilidir.
çok lezzetli fekat parmaklarda iğrenç bir koku bırakan gıda maddesi. bazen bildigimiz salatalik tursusuyla beraber kavanozun icine 5-10 tane de bundan atilir ki ayri bir tat versin diye, kucuk olmasi tercih edilesidir. bunu zeytin ve zeytinyagi ile harmanlayip, ustune kekik ve aci pul biber koymak caizdir.
Yumuşak, büzülmüş ve küflü olan veya filizlenmeye başlayan sarımsaklardan kaçınılmalıdır. Bunlar, düşük lezzet ve dokuya neden olacak bozulma belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri